Коледни и новогодишни идеи и декорации - 2024/2025г.

• 40 043
  • 669
  •   1
Отговори
# 555
  • Deutschland/HE
Отглеждането на елхи е бизнес и осигурява прехрана на доста семейства ежегодно. Иглолистните растат бързо.
Ние и в България купувахме жива, сега в Германия продължаваме. За 6ти декември е традиция да сме я купили и украсили. Ползваме едни стойки за елхи, в които се слага вода и така по-малко падат иглички.

П.С. Втората събота от януари минават младите пожарникари и събират елхите, както и малки дарения. Във Варна я носихме в Зоологическата градина.

# 556
Мислех си, че само аз не харесвам изкуствени елхи.Възприемам ги за офиси, магазини, но у нас не бих сложила. Никога не съм имала, майка ми за кратко имаше една малка. Тъй като у дома няма много място, обикновено украсявам само с клони, но ако намеря по-малка елха, украсяваме нея. Всъщност покрай детето почнахме да търсим по-малки елхи, а преди това клони.
Обаче, не зная защо вече и естествените нямат особен аромат. Преди дни се приближих до място, където продават, ами на нищо не ухаеше. А в ранното ми детство продава ха на центъра елхи, лимони и ананаси, заедно с кутии фурми. Още не беше дошла модата на къщичките със скара. Невероятен аромат от детството, истински зимен празник, че и сняг имаше тогава.

А в новата ни къща украсяваме борче в двора. Който има двор, да знаете, че сребърният бор се хваща лесно и не е капризен, но иска редовно поливане

# 557
  • под тепетата
И аз съм намислила да украся живата елха на двора сега като отида на вилата, нооо много духа там и не знам дали няма да търча след украсата да си я събирам Laughing

# 558
И аз съм намислила да украся живата елха на двора сега като отида на вилата, нооо много духа там и не знам дали няма да търча след украсата да си я събирам Laughing
Представям си каква прелест ще е да намериш (а може и да си имаш) истински камбанки, тежки са и няма да ги издуха вятърът. Хич нищо друго да нямаш по Коледа, те ще дадат цялото празнично усещане. За комшиите не гарантирам, че ще е същото усещането Simple Smile

# 559
Хубаво е да имаш естествена елха у дома, но от години ползвам изкуствена. Съгласна съм, че не е екологично, но пък първата елха, която купихме, изхвърлихме миналата година, след 20 години вярна служба. Тая година исках да вземем естествена, но като ги гледах тук/в Германия/ са все едни грамадни, разперени, а аз толкова място  нямам.
Освен това баш по празниците сме в България. Поради тая причина украсявам още в края на ноември - за да имам време да и се нарадвам.

# 560
Всъщност тези дръвчета са много за предпочитане пред пластмасовите. Пластмасовите биват транспортирани основно от далечни дестинации, и накрая завършват на боклука и натоварват още повече околната среда. Дръвчето идва от региона и докато бъде отсечено “обработва” солидно количество въглероден диоксид, накрая се компостира и допринася още повече за околната среда.
Когато се прави съзнателно и се засаждат нови площи ползата е много по-голяма. Да не говорим, че Коледата е празник на традициите и аромата на дръвче е част от тази традиция. Поне при нас немската организация за опазване на околната среда съветва да се предпочита естествено дръвче.
За съжаление отглеждането на коледни дръвчета е далеч от екологично. При масовото производство се използват много препарати за растителна защита (много повече, отколкото в селското стопанство, защото дръвчетата не се ядат). Освен това след отсичането дръвчетата допълнително се обработват с препарати, за да са по-трайни. Има и екологично отгледани дръвчета, но са малък процент от всички. Sad
https://www.bund.net/themen/aktuelles/detail-aktuelles/news/weih … tiziden-belastet/

Ние имаме такъв тип елха (направена от клоните на последната ни истинска):

Изкуствени елхи не харесвам, но ползвани години наред сигурно не са чак толкова по-зле за околната среда, отколкото 2-3 изкуствени якета да речем. Сигурно вече има и от рециклирани материали.

# 561
Синьо, много хубаво се е получила! Страхотна!
И аз имам такава, но е купена и не я украсявам. Ще взема да и сложа едни цветни лампички поне.

# 562
Pippi_, на снимката не е моята. Явно не е станало ясно. Просто е такъв тип. Моята е доста по-шарена, може да я снимам по-късно. Такава бяла също бих си сложила. Хм... освен да запретна ръкави и да накича още някоя стена. Wink

Снимах кича. Цветовете са по-наситени, форумът нещо ги промени.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 15:25 от Анонимен

# 563
Много ми харесват този тип украси за стена!
Освен догодина да се пробвам и аз да си направя такава.

# 564
  • Под сянката на разлистените кактуси
Най-накрая се сетих да снимам и отвън, готови сме вече

В

# 565
  • под тепетата
Аз съм безмълвна! Колко пъти превъртах...Tunata , приказно е!

# 566
Браво, Туна! Всичко е много красиво 🎄
И показвай по-честичко този бюфет в цвят слонова кост.
Ти май живееш в някой от топлите щати 🤔

# 567
tunata, разкош smile3501.

Това, отвън, пред къщта, бугенвилии ли са? Много ги харесвам.

# 568
  • в сърцето на един мъж...
Ох, Туне, голяма красота! А по твоите шкафове как си въздишам всеки път...

# 569
Елхите - при положение ,че растежът предполага краткотрайност на продуктите  за да се бълват и купуват все повече и повече нови , това с екологията е само трик за прокарване на нечии интереси . Остава всеки сам за себе си да избере или промени поведението си така както го чувства , а не някой да му се разпорежда какво било екологично и какво не . Изкуствени елхи , отрязани дръвчета , живи с корени - всеки има своето основание  и аз уважавам избора на другите . Предпочитам естествени елхи и то с корени - струва ми се излишно да се унищожава живот за кратък миг на радост .

Светкавица, като се замисля , май наистина не помня скоро да съм усещала аромата на елхите .
Pippi_ ,  Ако така семпла се вписва в общия замисъл на украсата , едни лампички няма да навредят !
Cиньo, еха , много весела елха - детайли , цветове .... . Аз мислех нещо подобно за прозорците на връв , обаче стоеше така натруфено в общия план ,че накрая обрах почти всичко и сега е супер семпло , но при теб стои някак съвсем на място !
tunata- Каква красива коледна къща си имаш - отвъртре и отвън !

Уж щеше да е най-лесната украса , традиционна - дървено и червено с тук-там зелено , обаче не се получи както очаквах . Мналите години със златно , сребърно , бяло , зелено , червено- колко повече материал използвах , а беше ведро и леко ,  сега все изглежда претрупано , пък дрънкулките са в пъти по-малко .  Махнах много  композиции  , колкото и да ми беше жал . Първата снимах в процеса на подреждане , беше  по-добре когато добавих шишарки , но я развалих бързо и нямам снимки с тях .
Ето как не подредих у дома Laughing
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт