Политиката в България - Епизод седми

• 684 809
  • 23 690
  •   2
Отговори
# 23 625
Дио, надявам се да ги разясниш ти. Не виждам пречка. Аз нищо повече няма да разяснявам юридически в такава враждебна среда.
Цял ден не ти апострофирах, няма да го напровя и сега.

# 23 626
  • София
Леле, не знаех, Сирос, ама щом са го погнали от кафявите, схемата е ясна.
А най-непонятното във всичко ми е, че има хора, които са окей със случващото се и дори му се радват - ей тва ума ми не може да го осмисли.

# 23 627
Мерси ! Grinning
Аз се почуствах окрилена след като успяха с ИИ да осъдят някаква институция наскоро.
А ти преди да попиташ чатчето, прочете ли 304 до 307 от НК?
Да ти подскажа. Там не става дума за компетентността на СГС по дела на хора  с имунитет
Само отбелязвам...

# 23 628
Леле, не знаех, Сирос, ама щом са го погнали от кафявите, схемата е ясна.
А най-непонятното във всичко ми е, че има хора, които са окей със случващото се и дори му се радват - ей тва ума ми не може да го осмисли.
като събере клето мнозинство в ОС с един глас буквално, иде Дани кучето, т.е. МВР и арестува общинския съветник.  Същото като във Варна и София.

# 23 629
Дио, надявам се да ги разясниш ти. Не виждам пречка. Аз нищо повече няма да разяснявам юридически в такава враждебна среда.
Цял ден не ти апострофирах, няма да го напровя и сега.

СГП няма компетенция да разглежда мярката на Коцев.
Неюрист съм, но мога да чета с разбиране.
Къде чете, НПК?
А и препоръчвам още едно четиво. Чл. 304 до чл. 307 от НК.
За подсъдността е доста сложно, но дано си разбрала правилно.
Ако тези дни не срещна враждебна среда, както тази вечер, ще обясня в конкретния случай защо е тук делото.
Уважавах събедедниците и темата, но в момента се оттеглям.

Аз бих споменла чл. 36 и чл. 63, ал. 1 от НПК. 304 до 307 са текстове на много по-късен етап и нямат общо с подсъдността и задържане под стража.
Цитат
Подсъдност по местоизвършване на престъплението

Чл. 36. (1) Делото е подсъдно на съда, в чийто район е извършено престъплението.
(2) Когато престъплението е започнало в района на един съд, а е продължило в района на друг, делото е подсъдно на съда, в района на който престъплението е довършено.
(3) Когато не може да се определи мястото, където е извършено престъплението, или обвинението е за няколко престъпления, извършени в района на различни съдилища, делото е подсъдно на съда, в чийто район е завършено досъдебното производство.

Задържане под стража

Чл. 63. (1) Мярка за неотклонение задържане под стража се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

# 23 630
  • Другата България
Кой каза, че в МВР не се работи?
МВР с интерактивна карта на катастрофите в страната
https://www.mediapool.bg/mvr-s-interaktivna-karta-na-katastrofit … a-news373237.html
“От Министерството на вътрешните работи (МВР) представиха интерактивна карта, която отчита катастрофите в България.
Тя може да бъде намерена на сайта на МВР и дава възможност да се правят справки за различни периоди от време. Картата може да се филтрира по област и вид на катастрофите.
Предвидено е всяко произшествие да се включва в картата, след като се въведе от служител на МВР, който е изпратен на мястото на инцидента.
Данните показват, че понеделник и петък са дните, в които стават най-много катастрофи, пиковият часови диапазон пък е между 16:00 часа и 18:00 часа.
Регионите с най-много пътни произшествия са Пловдив, Варна и София.“

Щеше да е прекрасно, ако не беше изплагиатствано от едно 18 годишно момче, Мартин, което преди месеци направи това, което сега МВР твърди, че е техен проект. След като многократно се опитваха да го хакнат, сега вече официално проекта е на МВР. За това говоря:
18 годишният Мартин разработи проект "Черна писта", https://chernapista.com/ , който реално показва катастрофите в страната ни.
https://bnt.bg/news/martin-atanasov-e-sazdatelyat-na-proekta-che … 1-340686news.html

# 23 631
Дио, съжалявам, но има разпоредби за специална подсъдност. И 304 - 307 е престъплението, в което са обвинени.
Не искам да споря с теб, но не подвеждай с общи разпоредби.
Няма повече да пиша, няма смисъл.

# 23 632
Ок, Тайс, цитирай ги и кажи какви са основанията за тяхното прилагане, моля.
Няма нужда да коментираме състави на престъпления, когато не са определящи за местната подсъдност.

Апропо, аз чакам, кога прокуратурата ще се задейства по същия начин срещу ОПГ Пеевски-Борисов.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 20:52 от Diorela

# 23 633
Е, отказах още преди два часа. Събота е, почивен ден, за да изнасям лекции по много, много специфичен казус. Че и да ровя.
Беше време, когато разяснявах с дни правни казуси в тази тема.
Тук съм обикновен потребител, на когото изтриха всички постве заради няколко потребителки, които ми скочиха за добър вечер. Ти ако си на мое място, ще си загубиш ли времето да разясняваш правен казус на хора, които няма да го чуят. А и ще обиждат.  Аз лично, не.

# 23 634
Не помня да си разяснявала правни казуси в темата. Виж Росита го е правила.

# 23 635
Не е нужно да разясняваш нищо. Само посочи приложимите текстове от НПК и основанията за тях. Не от НК. Аз не виждам такива. А и доста други юристи, които се изказаха по въпроса по медии, преса, соц. мрежи, също не ги виждат. До колкото разбрах и Ина Лулчева не ги вижда.

Но ако ти не искаш, предполагам, че Санди ще ни  разясни процедурата. Joy
Може би ще ме осветли и каква изгода имам да поддържам тази теза...
Каква е изгодата на Диорела?
Тезата която поддържа. А е адвокат и би трябвало да познава процедурата. Май не е адвокат по наказателно, но това едва ли може да служи за оправдание
Скрит текст:
Защо ми е изтрит поста? С какво съм нарушила правилата?
Що питаш мен?
И ме ми каза на кой въпрос търсиш мнението ми.

# 23 636
Дайте сега да не си мерим експертизата, че ще стане малко неудобно за някои.

# 23 637
Не трябва ли да се направи отделна тема за този арест?
Политиката в България се сведе до това да браним нашата корупция срещу чуждата.
Политика не може да се обсъжда, докато неудобните политици се прибират по арестите един по един, за да не пречат.
Ти наистина ли си юрист?

# 23 638
Ок, нека чуем мнението на Ина Лулчева, всепризнат адвокат по наказателно право.
От  Дневник:

Цитат
"Грубо нарушение на законодателството и на конституцията" - така адвокат Ина Лулчева от екипа, защитаващ задържания кмет на Варна Благомир Коцев, коментира решението, че компетентната да го разследва е Софийската градска прокуратура, а мярката за неотклонение се гледа от Софийския градски съд.

В Софийският градски съд в момента се гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на Коцев. Адвокатът коментира и вкарването на "неизвестен народен представител" към досъдебното производство срещу кмета Коцев, общинските съветници Николай Стефанов и Йордан Кетелиев и Ивайло Маринов. Лулчева подчерта, че в материалите по делото прокуратурата говори за неизвестен народен представител, но такъв не може да има - всички депутати са известни, а освен това са и с имунитет и дори споменаването на това, че депутат може да е извършил престъпление, е грубо нарушение.

Адвокат Лулчева посочи, че след като е известно, че има депутат, значи и името му е известно, но то не се споменава. По думите ѝ това се прави с цел случаят да се прехвърли в София, макар че компетентен да го разглежда е Варненският окръжен съд.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 21:28 от Diorela

# 23 639
Може би ще ме осветли и каква изгода имам да поддържам тази теза...
Още веднъж ли?
Изместване на разговора за възможната вина на един кмет, в процесуални хватки
В смисъл, ако окръжнен съд Варна беше издал мярката за Благото за Варна, щяхме ли да водим този разговор или щеше да си съгласна безусловно.

Едит. Варненският е компетентен до момента в който се гласува имунитета на Василев. И не става дума за конституция, а за НПК.

Не съм адвокат и нямам юридическо образование. Обичам да чета много и различни гледни точки.

Общи условия

Активация на акаунт