Политиката в България - Епизод седми

• 698 830
  • 23 684
  •   1
Отговори
# 23 625
Дио, съжалявам, но има разпоредби за специална подсъдност. И 304 - 307 е престъплението, в което са обвинени.
Не искам да споря с теб, но не подвеждай с общи разпоредби.
Няма повече да пиша, няма смисъл.

# 23 626
Ок, Тайс, цитирай ги и кажи какви са основанията за тяхното прилагане, моля.
Няма нужда да коментираме състави на престъпления, когато не са определящи за местната подсъдност.

Апропо, аз чакам, кога прокуратурата ще се задейства по същия начин срещу ОПГ Пеевски-Борисов.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 20:52 от Diorela

# 23 627
Е, отказах още преди два часа. Събота е, почивен ден, за да изнасям лекции по много, много специфичен казус. Че и да ровя.
Беше време, когато разяснявах с дни правни казуси в тази тема.
Тук съм обикновен потребител, на когото изтриха всички постве заради няколко потребителки, които ми скочиха за добър вечер. Ти ако си на мое място, ще си загубиш ли времето да разясняваш правен казус на хора, които няма да го чуят. А и ще обиждат.  Аз лично, не.

# 23 628
Не помня да си разяснявала правни казуси в темата. Виж Росита го е правила.

# 23 629
Не е нужно да разясняваш нищо. Само посочи приложимите текстове от НПК и основанията за тях. Не от НК. Аз не виждам такива. А и доста други юристи, които се изказаха по въпроса по медии, преса, соц. мрежи, също не ги виждат. До колкото разбрах и Ина Лулчева не ги вижда.

Но ако ти не искаш, предполагам, че Санди ще ни  разясни процедурата. Joy
Може би ще ме осветли и каква изгода имам да поддържам тази теза...
Каква е изгодата на Диорела?
Тезата която поддържа. А е адвокат и би трябвало да познава процедурата. Май не е адвокат по наказателно, но това едва ли може да служи за оправдание
Скрит текст:
Защо ми е изтрит поста? С какво съм нарушила правилата?
Що питаш мен?
И ме ми каза на кой въпрос търсиш мнението ми.

# 23 630
Дайте сега да не си мерим експертизата, че ще стане малко неудобно за някои.

# 23 631
Не трябва ли да се направи отделна тема за този арест?
Политиката в България се сведе до това да браним нашата корупция срещу чуждата.
Политика не може да се обсъжда, докато неудобните политици се прибират по арестите един по един, за да не пречат.
Ти наистина ли си юрист?

# 23 632
Ок, нека чуем мнението на Ина Лулчева, всепризнат адвокат по наказателно право.
От  Дневник:

Цитат
"Грубо нарушение на законодателството и на конституцията" - така адвокат Ина Лулчева от екипа, защитаващ задържания кмет на Варна Благомир Коцев, коментира решението, че компетентната да го разследва е Софийската градска прокуратура, а мярката за неотклонение се гледа от Софийския градски съд.

В Софийският градски съд в момента се гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на Коцев. Адвокатът коментира и вкарването на "неизвестен народен представител" към досъдебното производство срещу кмета Коцев, общинските съветници Николай Стефанов и Йордан Кетелиев и Ивайло Маринов. Лулчева подчерта, че в материалите по делото прокуратурата говори за неизвестен народен представител, но такъв не може да има - всички депутати са известни, а освен това са и с имунитет и дори споменаването на това, че депутат може да е извършил престъпление, е грубо нарушение.

Адвокат Лулчева посочи, че след като е известно, че има депутат, значи и името му е известно, но то не се споменава. По думите ѝ това се прави с цел случаят да се прехвърли в София, макар че компетентен да го разглежда е Варненският окръжен съд.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 21:28 от Diorela

# 23 633
Още веднъж ли?
Изместване на разговора за възможната вина на един кмет, в процесуални хватки
В смисъл, ако окръжнен съд Варна беше издал мярката за Благото за Варна, щяхме ли да водим този разговор или щеше да си съгласна безусловно.

Едит. Варненският е компетентен до момента в който се гласува имунитета на Василев. И не става дума за конституция, а за НПК.

Не съм адвокат и нямам юридическо образование. Обичам да чета много и различни гледни точки.

# 23 634
Още веднъж ли?
В смисъл, ако окръжнен съд Варна беше издал мярката за Благото за Варна, щяхме ли да водим този разговор или щеше да си съгласна безусловно.

Едит. Варненският е компетентен до момента в който се гласува имунитета на Василев. И не става дума за конституция, а за НПК.

Не съм адвокат и нямам юридическо образование. Обичам да чета много и различни гледни точки.
Е, ха, де!
Що чинят в София?

# 23 635
Прочухме се
Скрит текст:
Групата Renew Europe в Европейския парламент категорично осъжда ескалиращата атака срещу демократичните институции и върховенството на закона в България. Като ясен пример посочва политически мотивирания арест на кмета на Варна, Благомир Коцев, на 8 юли 2025
Този арест, извършен при съмнителни обстоятелства само часове преди гласуването на важен общински бюджет, представлява явен случай на политическо преследване и опасно злоупотребяване със държавна власт срещу опозицията.
Валери Айер, председател на Renew Europe, заяви:
„Продължаващите атаки срещу демократичните стандарти и откритото използване на правосъдните институции за насочване срещу политически опоненти в България са силно тревожни. Това е директна атака срещу европейските ни ценности и призоваваме българските власти незабавно да освободят кмета Коцев и да сложат край на това политическо потисничество. Европа не може да мълчи, когато върховенството на закона е под угрозата вътре в нашия съюз.“
Депутатите от Renew Europe настояват въпросът за върховенството на закона и корупцията в България да бъде повдигнат на най-високо ниво. Валери Айер добави:
„Призовавам институциите на ЕС спешно да осъдят този арест. Тревожната ситуация по отношение на върховенството на закона в България трябва да се обсъди на най-високо институционално ниво. Трябва последователно и твърдо да защитаваме демократичните си принципи, където и да са атакувани.“
Арестът на кмета Коцев е част от по-широк модел на държавно превземане в България, при който Главната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията все повече се превръщат в инструменти за политическо потисничество, а не в безпристрастни пазители на правосъдието.
Умишленото тайно време на извършване на ареста – едновременно с честванията по повод присъединяването на България към еврозоната – демонстрира цинична стратегия за отвличане на вниманието и прикриване на демократичния регрес зад положителни заглавия.
Renew Europe припомня предупрежденията в доклада „Върховенство на закона 2025“ за продължаващото неспазване на съдебната независимост и нерешените корупционни проблеми на високо ниво в България. Събитията във Варна са ярка илюстрация на тези структурни проблеми и потвърждават спешната необходимост от засилени механизми на ЕС за защита на демократичните стандарти.
Renew Europe изразява пълна солидарност с българската опозиция и всички граждани, които се борят за демократична цялост. Групата призовава Европейския парламент и всички институции на ЕС да осъдят този открит политически натиск и да изискат незабавното освобождаване на кмета Коцев. Българският народ и всички европейски граждани заслужават повече.

# 23 636
Още веднъж ли?

Не става само с четене от тук от там. Доста учене има в правото, цял живот.

Първо, за вина можем да говорим едва след приключване на дело с осъдителна присъда. На тази фаза е като да обясняваш, че нямаш сестра. Още повече възможна вина, да се коментира такава,  това си е чиста проба клевета.
Да припомня конституцията,
чл. 31 (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Второ, ако всичко беше протекло при спазване на всички правила за задържане и процесуалните, нямаше да коментирам.
Но факта, че се прави задържане при неотложност, в този случай е абсурдно и говори, че се страхуват да изискат съдебна заповед по съответния ред, защото съдът ще им откаже.  Това е репресия. По неотложност се деиства само когато се работи по "горещи следи".
Факта, че е подменят незаконно местната подсъдност, разследвано от СГП и сега мярката се гледа от СГС, все незаконни действия, навежда на мисълта, че непременно държат всичко да се случи в този съд и прокуратура, където назначиха съдиите и прокурорите от бившия Спец съд. Т.е. налице са основателни съмнения за нагласен процес. Споменаване на неизвестен депутат не дава основание за смяна на подсъдността. Ако има такива данни, защо не са поскали до сега имунитета на някого?

И трето, да става дума за нарушаване не само на законите, а и на конституцията, както и исконното право на справедлив процес.
И пак конституцията,  Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

# 23 637
Прочухме се
Скрит текст:
Групата Renew Europe в Европейския парламент категорично осъжда ескалиращата атака срещу демократичните институции и върховенството на закона в България. Като ясен пример посочва политически мотивирания арест на кмета на Варна, Благомир Коцев, на 8 юли 2025
Този арест, извършен при съмнителни обстоятелства само часове преди гласуването на важен общински бюджет, представлява явен случай на политическо преследване и опасно злоупотребяване със държавна власт срещу опозицията.
Валери Айер, председател на Renew Europe, заяви:
„Продължаващите атаки срещу демократичните стандарти и откритото използване на правосъдните институции за насочване срещу политически опоненти в България са силно тревожни. Това е директна атака срещу европейските ни ценности и призоваваме българските власти незабавно да освободят кмета Коцев и да сложат край на това политическо потисничество. Европа не може да мълчи, когато върховенството на закона е под угрозата вътре в нашия съюз.“
Депутатите от Renew Europe настояват въпросът за върховенството на закона и корупцията в България да бъде повдигнат на най-високо ниво. Валери Айер добави:
„Призовавам институциите на ЕС спешно да осъдят този арест. Тревожната ситуация по отношение на върховенството на закона в България трябва да се обсъди на най-високо институционално ниво. Трябва последователно и твърдо да защитаваме демократичните си принципи, където и да са атакувани.“
Арестът на кмета Коцев е част от по-широк модел на държавно превземане в България, при който Главната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията все повече се превръщат в инструменти за политическо потисничество, а не в безпристрастни пазители на правосъдието.
Умишленото тайно време на извършване на ареста – едновременно с честванията по повод присъединяването на България към еврозоната – демонстрира цинична стратегия за отвличане на вниманието и прикриване на демократичния регрес зад положителни заглавия.
Скрит текст:
Renew Europe припомня предупрежденията в доклада „Върховенство на закона 2025“ за продължаващото неспазване на съдебната независимост и нерешените корупционни проблеми на високо ниво в България. Събитията във Варна са ярка илюстрация на тези структурни проблеми и потвърждават спешната необходимост от засилени механизми на ЕС за защита на демократичните стандарти.
Renew Europe изразява пълна солидарност с българската опозиция и всички граждани, които се борят за демократична цялост.
Групата призовава Европейския парламент и всички институции на ЕС да осъдят този открит политически натиск и да изискат незабавното освобождаване на кмета Коцев. Българският народ и всички европейски граждани заслужават повече.

Де да можеха и да въздействат някак отвън от ЕП и институциите на ЕС. Че обществото ни тук никак не се справя. На ОПГ Пеевски-Борисов въобще не им пука. И безочливо се бият в гърдите, че били евроатлантици.

# 23 638
Не може да ни оправят отвън.
Все пак трябва да покажем и воля, че не можем да търпим това.
Иначе излиза, че ни харесва.

# 23 639
Не може да ни оправят отвън.
Все пак трябва да покажем и воля, че не можем да търпим това.
Иначе излиза, че ни харесва.
Само прочети някои постове тук. Да, на някои тук това им харесва. Защото е срещу ППДБ!

Общи условия

Активация на акаунт