Какво означава семейство?

• 4 934
  • 113
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
В България за дъщерите има основно зестра, ако има синове, но това не е поради забрана дъщерите да наследяват. От самото освобождение нататък българските закони дават право на наследствен дял и на дъщерите, а и в Османската империя през 19 век е било така. Традиционното уреждане на отношенията е било бащината къща и т.н. за синовете, но че не можело дъщеря да те наследи, е невярно. В другата Европа не знам.
Синовете са били традиционно по-желани не за да не отиде имотът някъде другаде, а заради идеята, че те продължават рода на баща си, а не дъщерите.
При овдовяла майка може да са били нужни в ролята на "мъжа в къщата", но не на единствено възможен наследник.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 15:27 от Магдена

# 46
  • София
В България за дъщерите има основно зестра, ако има синове, но това не е поради забрана дъщерите да наследяват. От самото освобождение нататък българските закони дават право на наследствен дял и на дъщерите, а и в Османската империя през 19 век е било така. Традиционното уреждане на отношенията е било бащината къща и т.н. за синовете, но че не можело дъщеря да те наследи, е невярно. В другата Европа не знам.
Синовете са били традиционно по-желани не за да не отиде имотът някъде другаде, а заради идеята, че те продължават рода на баща си, а не дърщерите.
Вярно е. Малко цитат и линк "Обичайното наследствено право е тясно свързано със семейството и включва норми, които регулират предаването на семейното имущество от главата на семейството – собственик на това имущество, в наследство на членовете на семейството с цел да се осигури тяхното бъдещо съществуване.

Характерна особеност на българското обичайно наследствено право в периода на османското владичество е запазването на принципа на наследяване, типичен за обичайното наследствено право в Средновековна България. Според него право да наследяват имота на починалия наследодател имат само синовете, тъй като след оженването си обикновено те остават в бащиното семейство и чрез труда си продължават да допринасят за увеличаване на неговото имущество. Дъщерите не наследяват имот, тъй като след омъжването си излизат от семейството на родителите си и отиват в семейството на своя съпруг, където се ползват от неговия имот.

След Освобождението наследствените отношения в българската държава биват уредени от Закона за наследството от 1890 г. Според него низходящите от мъжки и женски пол трябва да наследяват по равно. Тази система на наследяване обаче противоречи на обичайната практика. В резултат на това между закона и практическото му приложение се появява конфликт. Верен на вековните си традиции, народът продължава да се придържа към обичайната практика и по този начин открито изявява нежеланието си да се съобразява с новия закон.

В така създалата се обстановка се налага законът да бъде на два пъти коригиран: през 1896 г. и 1906 г. Втората по-съществена корекция предвиждала наследниците от мъжки пол да наследяват от непокритите недвижими имоти и от онези движими имоти, които се смятат принадлежност на земеделското стопанство, дялове два пъти по-големи от дяловете на наследниците от женски пол.

https://balgarskaetnografia.com/svetogled/cennost-normi-pravo/ob … stveno-pravo.html

# 47
  • Пловдив
Ако горе е ставало дума за средновековна България, с нея не съм запозната.
Защото от другия текст се вижда именно, че и дъщерите са били напълно годни за наследници според закона през 19 и 20 век.

# 48
  • София
Ако горе е ставало дума за средновековна България, с нея не съм запозната.
Защото от другия текст се вижда именно, че и дъщерите са били напълно годни за наследници според закона през 19 и 20 век.
Не не става въпрос за това, просто не прочете нито пейстнатия текст, нито статията в линка. Прочети и ела пак. До 20-те години на миналия век само преправят закона. Реално чак по соц време започват наистина да го прилагат и пак традицията е на дъщерите зестра, не наследство.

# 49
  • Пловдив
Аз съм го учила тоя закон и преправките му все пак, помня го и го имам предвид. Поправката е, че дават на синовете двойно по-голям дял от непокритите земеделски имоти, докато в първоначалния вариант се наследява поравно. С прости думи - при син и дъщеря синът взема две трети от нивите, дъщерята взема една трета; къщата поравно, защото тя не е непокрит земеделски имот. Най-често те се разбират, и така се очаква, къщата, евентуално нивите, да останат за сина, което законът не го коментира.
Кое точно в това се тълкува като "дъщеря не може да наследява", не мога да разбера. Ако няма син, всичко е за дъщерята.

# 50
  • София

Кое точно в това се тълкува като "дъщеря не може да наследява", не мога да разбера.
Ако си учила историята на този закон, или поне беше прочела линка, нямаше отново да циклим тук-.

И без това темата е за друго.

# 51
  • Melmak
Бояна, не знам твоите баби как са се женели и как не. Колкото и да говорим, едно време, когато хората са били предимно земеделци и животновъди е било физически невъзможно една жена сама да обработи нивата и животните. Ако мъжът се спомине често са се омъжвали отново, за вдовец. Така събират децата, прираждат и нови. Било е вид оцеляване.

Баба ми е на 81 и е вдовица от 1985 г. Не се е женила повторно, в днешните времена и в последните 50-60 години нещата са различни.

Аз не си налагам виждането на никого, не мислете, че искам да споря с вас. Коментираме си.

Жените са имали зестра, да, мъжете са имали наследство. Но не е темата в това.

Според мен и в днешно време ако се разделиш, разведеш или овдовееш в по-ранна възраст просто е травматично и тъжно. Дори аз да умра по-млада не бих искала мъжа ми да седи сам до края на дните си. Просто защото да си сам на 50-60-70 не е лесно.

Относно майка с дете, което е по-честата конфигурация, става особен случай. Примерно родителите са разделени. Тати си има ново семейство, с нови деца. Първото дете е при неговата си майка. Сега за това дете кое е семейство?? Бащата част от семейството ли е? То за самото дете сигурно е много трудно и объркващо.

# 52
  • София
Семейството за мен съжителства под общ покрив.
В случая с живеещите отделно деца и родители - те си остават деца и родители, но обикновено (чувала съм го от деца на разведени) самото дете смята, че е семейство с отглеждащия родител, но не отрича наличието на втори такъв. Пример: "моето семейство сме аз и мама, но имам и баща, който живее отделно и му гостувам".
Вече при отглеждане 50:50 става по-сложно.

# 53
  • София
Бояна, не знам твоите баби как са се женели и как не. Колкото и да говорим, едно време, когато хората са били предимно земеделци и животновъди е било физически невъзможно една жена сама да обработи нивата и животните. Ако мъжът се спомине често са се омъжвали отново, за вдовец. Така събират децата, прираждат и нови. Било е вид оцеляване.

Относно майка с дете, което е по-честата конфигурация, става особен случай. Примерно родителите са разделени. Тати си има ново семейство, с нови деца. Първото дете е при неговата си майка. Сега за това дете кое е семейство?? Бащата част от семейството ли е? То за самото дете сигурно е много трудно и объркващо.
[/quote]
Детето има повече от едно семейство. Това ако и двамата родители наистина полагат грижи, а не да отбиват номера. Бивши бащи и бивши майки има доста, но заради наличието им по-лесно можеш да  разбиреш защо единия  родител се е развел. Тия бивши родители са били толкова родители и преди това, та формалното съжителство с тях не е обърквало децата по-малко.
Иначе мисля, че всички сме съгласни, че идеалното семейство, което всеки би искал е влюбени родители и здрави деца. Просто животът не е винаги идеален, много семейства с оказват добри, но извън идеала.

# 54
То ако се водят по речника над половината семейства не са семейства, защото родителите нямат брак, т.е. не са съпрузи.
Така е, но нямат вина за значението на думата в езика ни. Ние можем да си приемаме всяка дума с какво ни душа иска значение, но ако някой счита за правилно само официалното, също има това право.
На други езици има много по-широк смисъл. Ако ви е важно, пишете на учените в БАН, правят всяка години промени, може и това да включат.

# 55
  • София
То ако се водят по речника над половината семейства не са семейства, защото родителите нямат брак, т.е. не са съпрузи.
Така е, но нямат вина за значението на думата в езика ни. Ние можем да си приемаме всяка дума с какво ни душа иска значение, но ако някой счита за правилно само официалното, също има това право.
На други езици има много по-широк смисъл. Ако ви е важно, пишете на учените в БАН, правят всяка години промени, може и това да включат.
E, защо с тоя тон?! И на мен нищо не ми е важно, бях омъжена, семейството ми произлиза от брак точно по речника. Просто питам какво е разбирането на потребителите, явно не по речника, защото над половината семейства и тук са си с двама родители, но без брак, това е статистиката в страната.
Поне извънбрачно дете са махнали от речника, предполагам Wink

# 56
Майка ми овдовява на 40 с две деца в ранен пубертет, не ми е и хрумвало, че не сме семейство. А какво сме били тогава, съквартиранти ли? Frowning

# 57
Не съм искала да прозвучи грубо. Редовно пиша до различни места за неща, които са ми важни. Просто дадох насока къде може да се търси промяна.
За мен това е начинът. Не че работи всеки път, но сме длъжни да пробваме.

# 58
  • ...живея на последния етаж...
И за мен хората, делящи едно домакинство,  са семейство. Абсолютно малоумно ми звучи жена да каже "приятелят ми" за мъжа, с когото живее и има деца от него.
Хипотетично, ако в едно семейство почине единият родител, значи ли, че от утре вече не е семейство и какво е? Децата остават с един родител, тотална промяна в обстоятелствата, и не стига, че са изгубили родител, ами губят и семейството. Не мога да се съглася.

# 59
  • София
И за мен хората, делящи едно домакинство,  са семейство. Абсолютно малоумно ми звучи жена да каже "приятелят ми" за мъжа, с когото живее и има деца от него.
Хипотетично, ако в едно семейство почине единият родител, значи ли, че от утре вече не е семейство и какво е? Децата остават с един родител, тотална промяна в обстоятелствата, и не стига, че са изгубили родител, ами губят и семейството. Не мога да се съглася.
И аз не мога, но вече няколко човека в тази тема, и няколко в една друга, твърдят, че това не е нормално и традиционно семейство. Аз твърдя, че това са някакви нови митове за традиционното и се чудя колко са разпространени, какво стои зад тях като идеи. Историята с отхвърлянето на еднополовите двойки и родители са ми ясни, но това със самотните родителите не.

Да допълня тук от речника на БАН от 1990-та година "СЕМЀЙСТВО, мн. -а, ср. 1. Най-малката социална общност, основана на съпружеския съюз и на родствените връзки" https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1 … 1%82%D0%B2%D0%BE/

Общи условия

Активация на акаунт