Какво означава семейство?

• 4 931
  • 113
  •   1
Отговори
# 90
За мен и "сам съм си семейство" звучи правилно, макар и в съвсем абстрактен смисъл
Иначе, интересно как в различните култури родът зависи или от мъжа, или от жената. При евреите "бащата никога не е сигурен" (както е шегата) ми е по-разумна причина от жената да зависи рода. Тя поне е сигурна.

Тя майката е сигурна ама какво са правили в родилният дом няма гаранция. Кой знае колко бебета са били разменени през годините.
А семейство може да бъде и от не кръвни роднини нооо.

# 91
  • Пловдив
Е, то е нямало родилни домове преди илядо години.
Най-много две снахи в едно семейство да родят едновременно.

# 92
  • София
Веднага контра въпрос: а мъж и жена, скрепени уж в семейство(брачна двойка), семейство ли са наистина? Семейството не е единица, а е цяло от двама или повече свързани не от брак, а от уважение, любов и привързаност.
Уважение, любов и привързаност може да изпитваш И към изключително близки приятели например.
Така е, но можеш и да НЕ ги изпитваш към партньора, децата и роднините си въпреки сключения брак, акта за раждане и т.н. Понякога самите хора не го осъзнават и  не могат да го признаят. Живеят си в балона, който им се струва перфектен, но често този балон се пука много рязко.

# 93
На английски има един израз, който леко ме дразни - женени 2-5 години, но сега тепърва са "starting a family"/създават /започват семейство, имайки предвид, че ще имат деца.
Старомодно ми се струва - има семейства и без деца.

За мен "семейство" включва всички - дядовци, лели, братовчеди. Трябват уточнения, ако имаме предвид нещо друго, например "традиционно семейство".

# 94
  • Пловдив
И при старата мода е имало семейства без деца.

# 95
За мен всичко е семейство - човек и куче е семейство, човек и котка също е семейство.

# 96
........
Да допълня тук от речника на БАН от 1990-та година "СЕМЀЙСТВО, мн. -а, ср. 1. Най-малката социална общност, основана на съпружеския съюз и на родствените връзки" https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1 … 1%82%D0%B2%D0%BE/
В анкетата гласа си веднага го дадох – първата опция, но изчетох и цялата тема дотук. Моите вътрешни разбирания за понятието „семейство” май са близо до цитираната дефиниция. По отношение на живеещите на съпружески начала двойки с общи деца, не знам защо, но аз имам вътрешна бариера да използвам думата „семейство”. И не я използвам, колкото и отдавна да познавам хората, колкото и да уважавам и тях, и решенията им, и в каквато и хармония да живеят и отглеждат децата си. Поразсъждавах си защо е така – може би защото вътрешно считам, че семейството има точен момент, когато става такова, така както човек има рожден ден. Такъв момент може да бъде сключването на брак или появата на дете. Но за двойка без брак, в която се родят деца, някак нещата ми се размиват. Веднага приемам, че детето става член на семейството на майката или на човека, който го е осиновил, но не и, че с раждането си е обединило родителите си в семеен съюз.
Та, по темата, моето мнение (и усещане за нещата) по отношение на няколко варианта на сам родител с дете:
Семейство ли е майка с бебето си, родено в резултат на асистирана репродукция от донор? Да, категорично.
Семейство ли е неженен родител и дете, което е осиновил? Да, категорично.
Семейство ли е овдовял родител с дете/деца? Да, категорично.

# 97
  • Пловдив
Цитат
Веднага приемам, че детето става член на семейството на майката или на човека, който го е осиновил, но не и, че с раждането си е обединило родителите си в семеен съюз.
Аха, детето става член на семейството на майката и заживява с нейния съквартирант, който му е баща, но не е от тяхното семейство. Sunglasses
Всъщност не е нужно да има дете, за мен и в примера на Фивър Рей лелята и нейният партньор са семейство. Също както съпрузи с дългогодишна фактическа раздяла в един момент престават да са.

# 98
  • Поморие
Шегувах се при походите в защита на традиционното семейство, че като скандират, че семейство е мъж, жена и деца, пропускат, че има семейства и с по един родител. Сега обаче в една тема се оказа, че това не е шега и има хора, които сериозно гледат с възмущение и потрес на семейства с един родител и не ги имат за семейства.
Та, какво означава семейство? Задължително ли е да има двама възрастни в двойка и деца, или баща с деца, майка с деца са си семейство. Като казвам двама възрастни, имам предвид, че може да не са и двамата биологични родители на децата, т.е. доведен баща и майка също влизат.
Изобщо не коментираме еднополови двойки в семейства, темата не е за това.
Семейство е, когато има обич и хармония и всички са щастливи, без значение дали се състои от самотен родител, двойка с деца или без деца. Няма ли го това - няма и семейство.

# 99
  • Най-красивата страна
Семейството
Жена и мъж
Жена,мъж и деца
Жена с дете или мъж с дете
Може и баба,майка,дете
Или баба,татко и дете..
...
Баба,дядо,майка,баща,деца

Хора живеещи заедно в една къща,между които има обич,уважение,разбирателство,подкрепа,грижа.

Защото хора,които живеят с ежедневни скандали,домашно насилие, не могат да се понасят и са заедно само заради някаква изгода не са семейство според мен.

# 100
Категорично съм на мнение, че семейството не е само и единствено двойка + деца. Срещала съм се с всякакви семейства, като членове. Имах връзка с мъж с дете, а там семейството бяха много, много хора, които не бяха в нашата връзка. За семейство приемах и биологичната майка на детето. Те не винаги бяха в добри отношения - един път той не беше прав, друг път - тя, но желанието да отгледат правилно детето и без драми и мизерии, според мен ни направи семейство. За съжаление не можахме да изградим такава връзка по между си с бащата и в крайна сметка се разделихме, но още ми е изключително мило, когато се виждам с детето (основно покрай майката, защото бащата си продължи напред и сегашната му жена хич не е на кеф като ме споменат).

Аз също продължих напред - имам невероятен мъж до себе си. Не сме в брак, но минахме през ада и се върнахме поради здравословни причини. Не винаги сме на едно мнение, но чувствам и мисля, че той е човека и съм категорична, че с него сме семейство.

И така... много различни истории и семейства...

# 101
Наистина в Семейния кодекс много се набляга на брака, но и на родство и осиновяване. Понеже самотната майка с дете е в родство с детето, няма как да не са семейство.

Ако има майка и баща без брак и тяхното дете, бащата и майката са в родство с детето си, тоест трябва да са семейство, макар и да не са съпрузи.

И ако гледаме това определение, да има брак, родство, осиновяване, попечителство и настойничество, то тогава човек не е семейство с котката и кучето си. И неомъжената леля с дългогодишния й приятел, живели заедно 50 години без брак, също не са семейство и нямат правата и задълженията на хора от едно семейство.

# 102
  • Пловдив
Семейният кодекс не дава никакво определение за семейство (заглавието му не е определение, както Законът за задълженията и договорите не дефинира думата "задължение"), настойничеството или попечителството също сами по себе си не правят семейство.

# 103
Семейният кодекс не дефинира семейство, настойничеството или попечителството също сами по себе си не правят семейство.
А къде е дадена такава дефиниция в официален документ, не в тълковен речник? Аз не намерих.

# 104
  • Пловдив
Няма обща дефиниция. Някои понятия са си понятия от езика, не от правната теория.
Няколко закона или подзаконови актове дават дефиниция на семейство само за своите цели и обикновено тя е нещо от сорта на съпрузи и ненавършилите им пълнолетие деца, които се отглеждат от тях. Което също не изчерпва понятието за семейство за останалите случаи.
Ако беше законово дефинирано универсално понятие, щяхме да го размахаме на Коцето Копейкин (или който там говори за традиционно семейство) или той на нас. Wink

Общи условия

Активация на акаунт