Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 489
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
Трудно ли е да поискаш документ ако те искат 3.6%. Иначе под масата се плащат 3% и всички са доволни.

# 31

Плаща се 3,6%, 3%, 2% .Да не би с някакъв закон да е определен процента,  че не зная. Gogo 1979 може да ме просветиш ако желаеш.

# 32
Ако не декларират доходите се оказва поредния бизнес в сивия сектор... Не разбирам как и защо нищо не се прави за такива професии? Ощетяват всички по този начин.

# 33
  • София
Тъмносивия. Нямат никаква регулация и който ги наема е подбудител, укривател, съучастник и съизвършител в съвкупност Grinning

# 34
  • Бургас
3.6% платих аз на Юник Естейтс. При плащане по банка няма вариант да не се издаде документ.

# 35
  • София, Bulgaria
Кой ти тегли вече кеш да се разплаща освен, ако преди това не е теглил един по-голям кеш, за да плати на продавача и да спестят данъци и такси. 
Секторът е такъв, какъвто са всички участници в него. И, ако стои въпросът за "яйцето или кокошката" , бих казала, че ако сделките с имоти са на светло и всеки си плаща данъците за придобиване, ДДС, Данък печалба няма как да вирее плащане кеш, под масата на брокер/агенция.

# 36

Секторът е такъв, какъвто са всички участници в него. И, ако стои въпросът за "яйцето или кокошката" , бих казала, че ако сделките с имоти са на светло и всеки си плаща данъците за придобиване, ДДС, Данък печалба няма как да вирее плащане кеш, под масата на брокер/агенция.

Да, точно.
Като купувач, без намесени брокери, продавачът ме пита за кеш, на близки като продавачи пак половината кандидати ги питаха дали може една голяма част да бъде кеш и т.н.

# 37
И мен са ме питали - винаги съм отказвала. Не е правилно, не съм съгласна. За да допринесеш за положителна промяна, трябва да вършиш това, което искаш, а не само да очакваш от другите да го вършат, а ти да се ослушваш Simple Smile

# 38
Апартаменти се строят много, но повечето като тип, стават най-вече за отдаване под наем и се купуват с такава цел.
Май не е с такава, защото наемите се вдигат, което показва, че предлагането на жилища под наем е недостатъчно.
Аз като гледам по новите блокове, повечето не са ремонтирани още даже след Акт 16. Държат си ги за печалба от препродаване явно.
Ако "повечето" новопостроени се пускаха под наем, при толкова десетки хиляди нови жилища всяка година в София, а липса на демографски ръст, щяха да се отдават бавно, трудно и на ниска цена. Пък то не е така - доколкото виждам, отдават се бързо и лесно и на растящи цени.
Но както писаха и по-назад, все в някой момент купените жилища за печалба от препродаване ще трябва да се употребят по предназначение - да няма да седят с паяжините още 5-10 години, я. Тогава нещата може и да се обърнат.

# 39
То не пречи да не е ремонтирано и пак много много да не става за живеене на семейство. Купили го да седи, понеже "хляб и вода не иска", някой ден ще го обзаведат и дадат под наем, или за детето, или ще го продадат за да купят нещо по- добро. Хубав апартамент, с хубаво разпределение, на що годе хубаво място, рядко стои дълго на ШЗ. Има адски много дупки, влизала съм, гледала съм, обзавеждала съм, то ни легло да сложиш, ни кухня, ни нищо. Ей такива най-много се строят и размятат, и подмятат.

# 40
А аз да кажа, че един апартамент да постои 3 до 5 години на ШиЗ не е проблем и даже е добре за да слегне всичко, което има да сляга, да се видят пукнатини в мазилката и да изсъхне тотално. И после вече може да се направи скъп ремонт. А и когато човек се е изръсил 300 бона в евро за апартамент може да му е писнало да харчи и да поизчака с ремонта, ако не е на зор.

# 41
Не е проблем, докато се качват цените само както си стои.
Иначе всеки разумен човек като вложи пари в нещо, очаква то да почне да работи за него.
Та въпросът е може ли винаги да се покачват само както си стоят? Американците казват "дърветата не растат до небето".
Ако не се качват, и то с повече от общата инфлация, за какво да го правиш това?

# 42
Когато си го вземаш за себе си искаш да си го направиш като хората и не бързаш да го пускаш да работи. Имаш къде да си живееш, планираш преместване в по-хубав и голям апартамент след време (като порасне бебето например) и защо да бързаш?  Когато взехме нашия имахме алтернатива да го оставим така и да си живеем като преди, или да си го направим и да живеем в новия, а другия да седи. избрахме да се преместим, но можеше и да не го правим, ако имахме малко дете, а старият е по-близо до училището и бабата.

# 43
Брокерите си имат навика да подвеждат с 3% и накрая да ти кажат ама то е без ДДС. Тази практика да се обявява цена на стока или услуга без ДДС я има и на други места.
Скептичен съм брокерите занимаващи се с наеми да носят пос терминал в себе си и да приемат плащане по електронен път.Повечето взимат парите в кеш и бягат към следващата сделка.
Тези дето участват в с делки с покупко-продажба сумите са големи и хората предпочитат да платят по банков път, но повечето брокери и там няма да откажат кеша.

Когато си от страната на даващия кеш под масата над законово определената граница, то ти си решаваш пробелем. И обратното ако вземеш, проблема с изсветляването и съхранението става твой. За това и всеки разумен човек би отказал да получи кеш голяма сума пари. Тук изключвам строителите, които всеки петък раздават пари на ръка на бригадите на обекта, плащат част от материалите в брой и така успяват да се отърват от кеша и да спестят данък. Въпреки, че и там при някои се наблюдава отказ от плащане под масата/явно им трябват доказани пари/

Според мен всеки купувач на каквато и да е стока и/или усуга трябва да си търси документ и така ще се изсветли икономиката с по-бързи темпове.

# 44
По HGTV в момента “ международни ловци на къщи: Брокер на балканите” от София

Доста отдавна ще да е снимано, предлагат им първи имот НС за 68 хил $ 😅 на бдс Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 19:04 от second

Общи условия

Активация на акаунт