Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 031
  • 765
  •   1
Отговори
# 600
Добре де, нали като си се регистрирал по ДДС трябва всеки месец да подаваш след това ДДС- декларации, макар и да са нулеви. И при условие, че осъществиш само 1сделка, след това докрая на живота си всеки месец ли трябва да подавам декларации? Освен това ако забравиш да подадеш, глобата беше преди години 500 лв. Сега не зная колко е? Ами няколко месеца в годината е възможно да забравя, значи само 1500 лв. глоби на година сигурно ще имам да плащам. За да не забравям е по-добре да наема счетоводител, т.е. да му плащам месечна вноска, за да подава нулеви декларации. И всичката тази хамалогия само защото съм решила да продам жилище преди срока, който са приели. Направо абсурдно. Не ми се вярва да се приеме такова нещо.

# 601
  • София
Тогава, ако имаш за продаване апартамент от сграда над 5г, примерно на 6-7 ще е по-изгодно да чакаш промените, защото ще имаш предимство пред част от пазара, което ще доведе до все някаква корекция..
20% UP след обнародване, отменяй сделките  Blush

# 602
Като гледам, че разбираш повечко, да те питам.
При купени имоти и престояли над 5г облагането ще важи ли?
Нали се спрягаха стари панелки?
В текста пише само за новите сгради.

Exter, Ето кои сгради са нови според ЗДДС. Не се говори за Акт 16, а за разрешение за ползване и удостоверение за въвеждане в експлоатация:
"Нови сгради" са сградите:
а) които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, са с етап на завършеност "груб строеж", или
б) за които към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца, считано от датата, на която е издадено разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията, или
в) които отговарят на следните условия:
аа) представляват части, обособени като самостоятелни обекти от съществуващи сгради в резултат на извършено надстрояване и/или допълващо застрояване, и тези части може да бъдат обект на отделни доставки или представляват сгради, за които направените преки разходи за извършване на реконструкция, основно обновяване и/или преустройство са не по-малко от една трета от пазарната цена на тези сгради към датата, на която е издадено ново разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията, и
бб) към датата, на която данъкът за доставката им е станал изискуем, не са изтекли 60 месеца, считано от датата, на която е издадено ново разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията.

# 603
  • София
Вземам отношение, тъй като в началото на месеца пръв взех отношение по очакваните промени в ЗДДС.
Имах възможност да чуя мнението на едни от водещите специалисти по ДДС. Според него/нея има силна воля промените да влязат в сила.

Няма такова нещо като да осъществиш първа продажба, да се регистрираш и едва при евентуална втора да начисляваш ДДС. Регистрацията се осъществява минимум седем дни преди продажбата и още с първата продажба се начислява и дължи ДДС. Текстът е тъпо написан. Така, както са го изписали излиза, че първо трябва да е налице сделката и едва после да се извърши регистрацията. Но не се учудвам нито на намеренията им, нито на йезуитския изказ.

Не се косете, ако нямате фактури. И без това няма да ви влязат в работа. При регистрация на това основание нямате право на приспадане на данъчен кредит.

Например: Купувате от строителя имота за 120 хил. лв. (100 хил. лв. + 20 хил. лв. ДДС). Продавате го до 5 години от въвеждане в експлоатация или издаване на разрешение за ползване за 150 хил. лв. (125 хил. лв. + 25 хил. лв. ДДС). Дължите 25 хил. лв. ДДС, а не 5 хил. (25 хил. - 20 хил.). Това е супер нечестно и ще доведе до множество ЕООД-та примерно. Няма да съберат повече пари от спекулантите, а от единични хорица, на които по някаква причина им се налага да продадат скоро след покупката. Neutral Face

При първоначалния анализ на проектопромените предположих, че те няма да засегнат физическите лица, извъшващи инцидентни продажби, защото за тях продажбата на имоти не е независима икономическа дейност, следователно не са данъчно задължени лица. (Практиката, вкл. европейската, е да се приема за независима икономическа дейност повече от три сделки на година.)

Да, ама не. И това "не" не е родна приумица.

Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година относно общата система на данъка върху добавената стойност

Скрит текст:
Член 12
1.  Държавите-членки могат да считат за данъчнозадължено лице всеки, който инцидентно извършва някаква сделка, свързана с дейностите, посочени в член 9, параграф 1, втора алинея, и по-специално някоя от следните сделки:
а)  доставка на сгради или на части от сгради и прилежащата им земя, когато е извършена преди първото обитаване;
б)  доставка на земя за строеж.
2.  За целите на параграф 1, буква а), „сграда“ означава всяка конструкция, фиксирана към или в земята.

Дали ще се възползват законодателите от това "могат", Бог знае. Най-лошото ще е да оставят възможност за двуяко тълкуване от администрацията. Мда, това е бичът на съвременното общество. Прилагането на закона.

Един съвет: Ако все пак приемат промените в неблагоприятен за физическите лица вид и имате нещо за продаване, ускорете сделката преди влизането в сила или помислете за доброволна регистрация по ЗДДС.
(Ако съветът ми се окаже полезен, се абонирайте за канала ми в Patreon или профила ми в OnlyFans LaughingLaughingLaughing)
Или си регистрирайте ЕООД за целите на препродажбата, за да ползвате данъчен кредит. 😁

# 604
  • Бургас
Или осъществете фиктивна продажба с договор за дарение...
Или чакайте шест години, което ще доведе до още по-голям брой празни сгради, оттам -.до по-малко предлагане и по-високи цени.
И до бум в продажбите на панелки:)

# 605
Така е, ако реализират идеите в този им вид, няма да доведат до раздвижване на пазара. Меко казано.

# 606
Да видим дали ще има промяна, че продажба на стара сграда/част от нея ще стане облагаема доставка. Стара е над 5 години.

Предполагам, само предполагам, че ако семейство продаде жилище над 5 години и купи ново, то закона няма да го гледа като данъчно задължено лице, но направило ли е няколко продажби в срок от 10 години, то ще ги гледа като дейност по занятие и ще има облагане с данък плюс задължение по ЗДДС.

Мисля че тази промяна е в правилна посока.
В момента реално се избягва плащане на данъци.
За мен опция за хора които се занимават с това е да регистрират ЕООД, да се регистрират по ЗДДС доброволно и така.

# 607
  • София
...Exter, Ето кои сгради са нови според ЗДДС. Не се говори за Акт 16, а за разрешение за ползване и удостоверение за въвеждане в експлоатация:..
Да, прав си, използваме го като синоним на Удостоверение за въвеждане в експлоатация, че е по-лесно за писане Blush
...Предполагам, само предполагам, че ако семейство продаде жилище над 5 години и купи ново, то закона няма да го гледа като данъчно задължено лице, но направило ли е няколко продажби в срок от 10 години, то ще ги гледа като дейност по занятие и ще има облагане с данък плюс задължение по ЗДДС.
2 сделки за 10 години по занятие? Абсурд.
https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id= … s&guid=1681363363

# 608
Не ми казвай "Абсурд", нека видим какво ще пише в променения закон и правилник Wink
Аз имам ревизии на физически лица и имам идея за какво говоря.

# 609
Един въпрос- кооперация строена през 1985 г, къде се съхраняват архитектурните планове  и дали са  достъпни за всеки?

# 610
  • Бургас
Не ми казвай "Абсурд", нека видим какво ще пише в променения закон и правилник Wink
Аз имам ревизии на физически лица и имам идея за какво говоря.

"...Тази констатация съответства и на задължителното тълкуване на разпоредби на Директивата по ДДС, дадено с Решение от 15.09.2011 г. на СЕС по съединени дела С-180/10 и С-181/10, съгласно което ако продажбите са част от управлението на частното имущество на физическото лице, те не могат да се приемат за осъществяване на независима икономическа дейност..."

Каквото и да пише в закона и правилника, има съдебна практика на СЕС. Струва ми се, че и на други лица данъчните ще платят по едни 12 000 лева. А и като знам колко са им слаби юрисконсулти...

# 611
Мммм, малко съм скептична
Да видим какво ще се приеме, Илит по-горе е цитирала:
Скрит текст:
Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година относно общата система на данъка върху добавената стойност
Член 12
1.  Държавите-членки могат да считат за данъчнозадължено лице всеки, който инцидентно извършва някаква сделка, свързана с дейностите, посочени в член 9, параграф 1, втора алинея, и по-специално някоя от следните сделки:
а)  доставка на сгради или на части от сгради и прилежащата им земя, когато е извършена преди първото обитаване;
б)  доставка на земя за строеж.
2.  За целите на параграф 1, буква а), „сграда“ означава всяка конструкция, фиксирана към или в земята.

# 612
  • София
Това е решение на ВАС. Актовете им не са обвързващи за останалите съдебни състави. Този състав дори е изписал грешно наименованието на НАП.

За съжаление, често пъти съдът (в частност ВАС) решава ad hoc.

Директивите са пожелателни, нали знаете, нямат пряко приложение. Държавите-членки трябва да ги въведат в законодателството си, за да се прилагат. А как точно ще ги въведат, предстои да видим.

Не виждам кого и как точно гонят с тези изменения, защото който иска, ще намери начин да печели от имоти. Дребни риби гонят и случайни хорица.

# 613
Това е решение на ВАС. Актовете им не са обвързващи за останалите съдебни състави. Този състав дори е изписал грешно наименованието на НАП.

За съжаление, често пъти съдът (в частност ВАС) решава ad hoc.

Директивите са пожелателни, нали знаете, нямат пряко приложение. Държавите-членки трябва да ги въведат в законодателството си, за да се прилагат. А как точно ще ги въведат, предстои да видим.

Не виждам кого и как точно гонят с тези изменения, защото който иска, ще намери начин да печели от имоти. Дребни риби гонят и случайни хорица.

Илит, в това видео адвокат обяснява каква е целата и какво искат да пресекат с въвеждането на промените

https://www.youtube.com/watch?v=B7oLZw54w8Q

# 614
Нищо адвокатско не видях в обясненията.

Още повече, това счетоводител трябва да го обясни, не адвокат.

Празни приказки.

Явно са си наумили нещо, вдигна се много врява покрай надутия бюджет. Увеличаваха и раздаваха пенсии и заплати ал ангро, някои хора се зарадваха на няколко лева отгоре, а си купуват с новите пари същите неща. Едновременно с това други хора са драни до кокал.
Това е то, всичките нови промени до това доведоха, надпревара на партиите коя да е по-лява и социална.

Дори и аз лично да спечеля от тоя закон, не ми харесва огромното напрежение, което ще доведе. И сега при сегашните цени и достъпност на имотите вече има много силно гражданско (и селско) напрежение. Чете се и в коментарите под последното видео.

Имаше коментар, щяло да удари само спекулантите, не и обикновените хора и строителите. Глупакът не се сеща, че всичко е скачени съдове и има криви на търсене и предлагане. Малко да се измести баланса, примерно 10% намалено предлагане, всичките цени литват нагоре. Ама така е, всеки като разбира от всичко. И гласува за подобни разбирачи.

Обяснението какво ще пресича е глупаво, защото има къде по-елементарни начини да се направи.
Повтори се 10 пъти "бартер". Бартер за парцел, бартер за труд на проектант, архитект, строителни работници.
Ми, да забранят бартерите.
Като има строителната фирма счетоводство да ги накарат всеки разход да е в парична форма и да извършва плащане за всяка услуга или материал.
От това по-чисто и лесно няма какво.
Ама, не. Дай да го засучем, та да затормозим всички и да ги окрадем.
Не прокопсва народ и държава от такива мерки. И политици също.

Общи условия

Активация на акаунт