В момента чета ... 92

• 41 976
  • 712
  •   1
Отговори
# 150
След „третата прислужница“ и „Никога не ме лъжи“ на Ф. Макфадън, последвани от „Никога повече“ и „Всичко започва с нас“ на Колийн Хувър, в момента чета „Групова терапия за последни момичета“.
(Феновете на Крис Картър харесват това.) Simple Smile
Когато я дочета, мисля да си направя почивка и да се върна към фентъзито. Все пак психиката ми има някакъв праг на поносимост за насилието в съвременността.

# 151
Стефан Брайс и "Творецът на ангели" - започва обещаващо. Дано само да няма някакви разочароващи фантасмагории.
Тойбин не е моят писател - разказите му са интересни, бързо се четат, но набляга много на хомосексуалността на героите си, което дразни.

# 152
  • в сърцето на един мъж...
Аз след 5 опита да вляза в релси с разни по-леки книги, май ще завия рязко към трилъри Sad Нищо не ме грабва, опитах коледно да чета, в момента всичко ме дразни явно.

# 153
Тойбин не е моят писател - разказите му са интересни, бързо се четат, но набляга много на хомосексуалността на героите си, което дразни.
В "Нора Уебстър" и "Бруклин" няма ни най-малък намек за хомосексуалност. Разбрах, че самият автор е хомосексуален, чак след като вече ги бях чела и си бях изградила мнение. Не съм чела "Празното семейство", където знам, че разкрива и тази версия на себе си. В "Майки и синове" има хомосексуални герои, но само в 2 от общо 9 разказа, неговите герои са най-различни и точно това ми харесва - непредубеденото отношение към всеки човек, той просто обича хората, независимо дали са затруднени вдовици, свещеници, крадци или търсещи мястото си под слънцето изгубени души.
Докато книгата, която сега чета, "Мярката на живота ти", е толкова правилна и политкоректна откъм представяне на дискриминираните в обществото, че направо се губи творческият елемент и прилича на запълване на квоти по таблица. Да ти се отще въобще да отвориш книга от дебютираща американска писателка - плоски, шаблонни, предвидими, въобще страшно ниско качество.

# 154
Има и чудесен моноспектакъл по Чамкория със Захари Бахаров. По-точно имаше. Не зная дали все още се играе.
Играе се, дори в момента май е на турне из страната.
Аз го гледах преди книгата, много ми хареса. Книгата така и не дочетох. "Възвишение" е сред най-любимите ми български книги.

В момента чета "Керван за гарвани", съвсем малко ми остава. Със смесени чувства съм за момента - хем ми харесва, хем не.

Преди нея прочетох "Олива Денаро". Останах изумена, че "поправителният брак" отпада от италианското законодателство едва през 80-те години. Силна книга за закостенелите сициалиански порядки, за мястото на жената в онова общество - затворена като в затвор, без свобода, без право на избор, в капана на общественото мнение и очакванията. Напомни ми в известна степен на "Остани, дъще", в която действието се развива в другия край на света - в Шри Ланка, но и там жените са били в подобна ситуация, затворени в домовете си и робуващи на закостенели традиции.

# 155
А някой чел ли е Джобна енциклопедия на мистериите?

W, много разчитам да си я пробвала. Дали си?

# 156
Търся си книжарница, от която мога да си закупя чисто нова книгата “ Дамата с камелиите” …Някакви идеи?

# 157
А някой чел ли е Джобна енциклопедия на мистериите?

W, много разчитам да си я пробвала. Дали си?

Да. Преди над 10 години бях на гости в чужбина няколко дни и домакините я имаха в библиотеката. Почнах я и понеже не ме грабна, така и не я потърсих да я дочета като се върнах. Какво е мнението ти? Да опитам ли отново?

# 158
Благодаря на rayna13, убеди ме - ще му дам 2-ри шанс на Тойбин.

# 159
Преди няколко дни започнах "H is for Hawk" от Хелън Макдоналд (търсих на български език "Я като ястреб", но намерих само това:
https://chr.bg/hronika/hel-n-makdonald-triumfira-s-nagrada-costa … niga-na-godinata/ )

Много красива проза, впечатлих се от поднесените детайли, от писателката и вътрешния и свят, и най-вече нестандартното и хоби.
Преди нея прочетох "Градинарят и смъртта" на Господинов. И двете книги са върху скръбта след загубата на бащата, и двете са прекрасни, но не биха могли да бъдат по-различни. Господинов ми е в челната петица на най-любими писатели на всички времена, редом с Вонегът.

Прочетох малко назад, и си отбелязах следващи книжки (Тойбин, Донал Райън). Нямам търпение за нещо ново, въпреки че ми се иска да направя голям препрочит на нещо познато и любимо. Преди месец си припомних "Мадам Бовари" с голямо удоволствие, въпреки че не е точно в графа "любими".

# 160
  • София
Аз нещо не можах да хресам "Нора Уебстър", а "Бруклин" ме чака вкъщи, но не знам кога ще стигна до нея.
Междувременно, започнах "Времеубежище" след като почти 2 години седи на купчинката (даже още преди Букър-а). Тръгнах с много занижени очаквания, след всички неща, които се изписаха и изприказваха за книгата, но засега ми върви добре.

# 161
W, не съм я чела, но толкова ми допадна Чамкория, че започнах да оглеждам и другите. Ще я поръчам и ще пиша след време.

# 162
  • София
Търся си книжарница, от която мога да си закупя чисто нова книгата “ Дамата с камелиите” …Някакви идеи?
Чисто нова няма как, не издавана от близо 20 години. Може би по антикварните книжарници ще има някой запазен екземпляр, но няма да е като нова от книжарницата.

# 163
В друга тема бях споменала, че съм си купувала чисто нови книги от Книжен пазар. Ако в описанието пише състояние - отлично, обикновено книгата не е отваряна. Личи си по това, че корицата не е прегъвана и вътре има неразрязани страници.

# 164
Гледам , че в сайта на Хеликон я има .

Общи условия

Активация на акаунт