В момента чета ... 92

• 40 886
  • 712
  •   1
Отговори
# 615
Понеже не планирам да чета "Сайбиева невеста", отворих спойлера и разпознах елементи и сюжети от други известни произведения на наши писатели - на Елин Пелин, Георги Караславов и Димитър Талев. Явно много е искал да напише роман "в духа на....". Не се чудя защото този тип четива се радват на огромна популярност - има достатъчно читатели, които изпитват романтичен копнеж по селската идилия, а трагедията вътре носи удовлетворение на нуждата да съпреживяваш героите. Затова и "Глина", "Нишка", "Стопанката на Господ",  "Тайната на Димана" и всякаква домакинска литература са толкова четени и хвалени, защото запълват тази неосъзната нужда от връщане към селото и корените. И освен това, според мен поне, са написани за нечетящите и безкритичните, защото са пълни с клишета и даже очеводни заемки от добре познати произведения, което на четящ човек няма да убегне, нито пък човек с широка обща култура ще се впечатли от евтините трикчета за въздействие.

# 616
  • София
Happy Mijjj , сега ако може и Славея да преразкажеш. Аз по принцип не посягам към книги с жена в гръб на корицата, че повечето ми се струват мелодрами, ама тази може да е различна.

Аз почнах Генът на съмнението. Много добре е написана, но подозирам, че до края няма да стане нищо. Просто ще си се наслаждавам на повествованието.

# 617
Ами аз по принцип не преразказвам така... трябва да е мега-чудо на чудесата на абсурда, за да ме вдъхнови Joy

# 618
“Евангелие на отровното дърво” си го купих преди няколко месеца от една група, чака ред, заедно с цяла камара други.

Миж, посмях се с преразказа ти Grinning
Аз изслушах “Сайбиевата невеста” и също споделих недоумението си. Освен заемките, героите ми бяха много плоски, историята наивна и на моменти нелогична. Но е точно от типа “хващащи за гърлото”, драма, сълзи и т.н. Аз даже не й сложих оценка. Не съм  се отказала съвсем от автора, но предвид всички чакащи заглавия, кой знае кога ще стигна до него. Позната сподели, че не е дочела “Последна молитва”, прекалено много сцени на насилие и кръв имало, много тежко и било.

# 619
А, не. Аз приключих завинаги с този Боян Боев в частност и с БГ авторите за 2025 година общо казано.
Никакви шансове повече не давам. Шанс за какво? За ново разочарование за себе си ли? Мерси! Simple Smile

# 620
Прочетох "Гневът и гордостта" на Ориана Фелачи, което до колкото разбирам е било статия за вестник, но в последствие авторката прави книга с пълната версия. Доста е крайна в гледната си точка и грам не ги жали. Предполагам,че напред във времето пак ще прочета нещо от нея.
Продължих с нещо пак мрачно,но не чак толкова - "Градът на крадците", Дейвид Бениоф. Малко ми е вулгарна ама го преглъщам. Отдавна си седи така и викам айде да си минава по реда.

# 621
А, не. Аз приключих завинаги с този Боян Боев в частност и с БГ авторите за 2025 година общо казано.
Никакви шансове повече не давам. Шанс за какво? За ново разочарование за себе си ли? Мерси! Simple Smile

Е, недей така. Ами ако Милен Русков издаде нова книга?

# 622
"Чест" на Елиф Шафак, много известна и много силна. Взех я от приятелка, ама ще се опитам да си я купя след като й я върна. Следва "Майстора на куполи" на същия автор.

# 623

По препоръки от форума започнах да слушам "Продадена" от Вера Ефрон.
Мисля, че тук вече нещата ще се получат, а и руснаците много ги бива в документалното предаване на истински събития. Историята е за Наташа Т. - бедно момиче от село, което попада в трафика на хора на търговците на плът.
За момента (1 час изслушан) впечатленията са ми отлични!

# 624
Миж,брутална е! През цялото време бях с буца в гърлото. И месеци по-късно няма забравяне!

# 625
Преди няколко страници прочетох за "Продадена", сега след поредните отзиви я добавям в списъка за слушане. Имам платен абонамент до някой февруари, така че ще я изслушам.

Аз не смятам съвсем да се окажа от българските автори, въпреки разочарованията тип "Невести" Simple Smile
Набелязала съм "Добруджанския феникс" и "Дом за начинаещи", много харесах "Рана", харесвам и Русков. Сещам се сега и за "Остайница", която слушах преди година-две и също много ми беше допаднала (подозирам, че нямаше да се спогодим толкова добре, ако я бях чела, но прочитът беше много добър). Определено има добри попадения.

# 626
А, не. Аз приключих завинаги с този Боян Боев..
Аз също.. Досрамя ме да я сложа в малинките, но се зарадвах, че не е само в мен проблема, като видях и тук негативни мнения. Съгласна съм напълно и с Rayna13 за тази мода и отчаяните опити..

Ще проследя с нетърпение още мнения за "Продадена", при мен също започна ударно, но после се ядосах и не я оцених високо.. все пак е по действителна съдба, така че заслужава да се отбележи. Затова примем и речника дори, но все пак нещо се издразних, вкл. и на психоложката.

# 627
Съгласна съм напълно и с Rayna13 за тази мода и отчаяните опити..

Обаче има таргет, пред когото да мине и даже да бъде впечатлен. Преди време четох статия от една лайфстайл журналистка за седемте книжни гряха, в която изброява с нескрита гордост как не е чела Вазов, Йовков, Талев, Димов и Алеко, следвайки линията да сме готини с това, което не знаем и не умеем, а и не искаме да се научим. Никак не се учудих, че когато същата тази градска кокона, освен за пъпки, лекета и как да си измием тоалетната с оцет и сода, взе да съветва кокошата си аудитория и кои книги да чете, препоръча точно "Нишка" 😀 Като не си чел задължителната литература, когато е било време, етночиклитите ти се виждат като класика.

# 628
Коя е тази журналистка, Райна, че ме заинтригува? Joy

# 629
Етночиклит е много готино определение, точно в целта Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт