Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата ? - тема 22

• 34 776
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Нямам личен опит, моята направи купони вкъщи за РД последните години, но нейни приятелки, мисля че празнуваха в специално нает клуб. Тоест, не е едикояси дискотека, а затворен за честно парти клуб. Родителите са стояли в началото, после, доколкото разбрах са оставили купонът да си тече.

Не е разказвала за балони, трева или други подобни. Само че пушат вейп и пият алкохол.

Чувам на няколко пъти за тия балони, но ние изобщо не ходим по такива места и нямам никаква представа къде и как се предлага каквото и да било. Звучи страшно. Но пък кога ли не е било. Синтетика и наркотици си има открай време. 🫤

Дано сме си свършили работата като родители и да сме наляли необходимото количество акъл.

# 16
Илит, и аз се надявам на акъла...

Rodiva, има ли вариант ти с още някой за компания да отидете в заведението в 22 ч и да седнете на друга маса?
децата няма ли, да са неприятно притеснени ?
моите поне, биха ме попитали, дали толкова им нямам доверие, че да ги следя ...

# 17
Моето момиче миналата седмица стана на 14и не искаше и да чуе ние с баща и да сме в заведението. Негова беше идеята. Запазих маса и отидохме накрая да платим сметката. Но беше през деня. Не смятам, че след 22ч е удачно, защото са непълнолетни. А за други деца няма как да поемам отговорност.

# 18
  • София
Стана ми интересно за тези балони и току що разпитах моята.
Твърди, че никога не е виждала да се предлагат. Според нея такива има само в чалготеките, а тя досега не е била в такава. Сигурно ме и успокоява, защото твърди, че охраната в чалготеките пускала с някой лев под личната карта, а там, където тя ходи, много сериозно проверявали. Действително, винаги е била с пълнолетни придружители, макар и само 18 годишни.

За мой ужас каза, че балоните са малкият проблем. Нещо за шмъркане се предлагало също. Разбира се, тя не била виждала лично.

Гласят се дружно целия клас да ходят в чалготека след бала, дано няма изцепки. Вече ще е пълнолетна тогава и нищо няма да може да я спре.

# 19
Балони се поръчват на РД още на 11г. Шмъркането е по-късно

# 20
  • София
Е, стига де, как на 11?
Къде това?

# 21
В Бг. А в някои заведения и алкохол сервират на 12-13годишни. Нали си плащат. И в дискотека ги пускат срещу 50лв

# 22
Моята дъщеря преди две седмици празнува РД (16г.) в заведение- като пицария. Ние я заведохме, после я прибрахме към 12 часа вечерта.
Ходила е на РД на приятелки в заведение с жива музика, но родителите са на друга маса/зала в заведението и не са били без контрол...

# 23
  • София
Това с балоните и шмъркането ме притеснява сериозно. Нали са забранени неща! Как така се продават свободно в заведение!? Предполагам говорите за съвсем масови заведения, а не тайни такива?
А алкохол и балони на 12-13-14-годишни вече съвсем ми идва в повече.

# 24
В заведение празнували и са си поръчвали райски газ. И вейпове така си поръчваха. Онлайн всичко могат да си купят.

# 25
  • Пловдив
То и аз бях изненадана да разбера как малолетна,  или непълнолетна  е съвсем ОК да се задява, и не само това, с над 20-25 годишни, та защо да не е ОК и останалото. Изчанчи се мисленето, поведението, отношението. В бг мама такива случаи ходят на сладкарница да ядат пасти, в реалния живот са по чалготеки, купони с балони и т.н Нали не мислите, че там, в чалготеките, са само 12-13-14 годишни. И батковци, с които да се задяват няма. Ми, нормално е......Новото нормално. За мен обаче не е нормално!

# 26
Значи последствията от тези балони са толкова ужасни, че хич не е по - малкия проблем. Това масово не спазване на правилата и безнаказаност ме влудяват. Могат да отключат психични проблеми, могат да им атрофират мускулите и да станат инвалиди, да убият някого когато шофират дрогирани. Виждала съм да дишат балон докато шофират.

# 27
Няма ли закон за закрила на детето , който гласи,  че след 20:00 ч. деца под 14 години трябва да бъдат с придружител  на обществени места, а децата между 14 и 18 години трябва да имат придружител на обществени места след 22:00 ч.
С две думи, къде са родителите на тези деца?

# 28
  • София
децата няма ли, да са неприятно притеснени ?
моите поне, биха ме попитали, дали толкова им нямам доверие, че да ги следя ...
Ти сериозно ли? Неприятно притеснени, що за определение. Joy
Дори не ми мина през ума, че ще бъде изтълкувано като следене моето предложение, тъй като мислех, че ще се разбере по правилния начин. Те ще знаят, че майката ще е там, тъй като са непълнолетни и това е вариантът да са в заведението след 22 ч. По-неприятно притеснени ще са в педагогическата стая или както там вече му се казва.

# 29
абсолютно сериозно, Тонка
нали все пак, говорим за РД на 17!, не на 14 години
и го казвам, от гледна точка на майка на 17 годишни- не са бебета вече, и трябва малко по малко да се отпуска каишката, че иначе ще са като изпуснати, щом излязат от дома - да учат, примерно

допълвам- може би, изразът ти е смешен Rolling Eyes
ами...моите деца, нито пък приятелите им, няма да ми кажат директно, че ги притеснявам
ще са готови , дори да ме въвлекат в разговора, ще бъда на тяхната маса, но няма да ме оставят да седя отстрани

на РД на моите, вечеряха с приятелите, а после ни викнаха да духат свещите заедно с нас- тяхната компания редовно прекарват уикенди унас, и не са ми чужди разговорите и забавленията им
да, все още са непълнолетни, има нужда от контрол в умерени дози...
но,....да седя като пъдар в заведението...абсурд

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 22:31 от Mamagemelar

Общи условия

Активация на акаунт