Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата ? - тема 22

• 34 791
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Браво, ще и хареса от гледна точка, че това ще бъдат парите изработени от нея. Спомням си моята първа заплата на 18 години, лятото. Голям кеф.
В нашия малък град в два от големите магазини взимат през ваканциите деца да подреждат витрини и рафтове. Догодина и щерката може да се пробва, ще е почти на 16 вече.

# 706
  • Mars Hotel
Моята много иска да работи, но за това лято закъсняхме. Доброволства в Музейко от зимата, сега ще продължи, доколкото си е в София. Иначе няма да скучае - следващата седмица заминава на екскурзия в Италия с класа, после сме на фестивали, след това - седмица на планина, 10 дни на море и чак средата на август остава без занимания. За тогава е предвидила шматкане с приятели из града.

# 707
Моите са работили / стаж доста лета - в последните 3 години , все за без пари, все за получаване на сертификати. Тази година искаха да работят, но няма кога- трябва да направят 28 часа листовки, че на есен да се явят на теорията, ще си ходим до Бг, имаме още един дъълъг уикенд плануван, и ето- лятото свършило.
Дефакто, ваканцията започна днес, защото в петък беше последният изпит за тази година.
Иначе, не се спират- обикалят плажовете, дискотеките и вся и всьо...

# 708
  • София
Тонка, да не би да сме ги записали при едни и същи учители по химия и биология? И моята е на същия хал. Ама не й се наваксва много през лятото. Даже взе да ми споменава, че се колебае за медицината, че май не било нейното. Сменя си решенията доста често, аз седя и чакам да ми каже дали да я отписвам от уроците, на които още не е тръгнала.
Иначе със свито сърце я пуснах на Джулай морнинг в Созопол със съученици. Писа ми сутринта, че всичко е ОК и да не се притеснявам излишно. Цялото училище било там и всякакви други познати.
Както казваше баба ми - малки деца-малки проблеми, големи деца -големи проблеми:)). Да са живи и здрави и да си носят главите на раменете.

# 709

Както казваше баба ми - малки деца-малки проблеми, големи деца -големи проблеми:)).
Баш така!
 за уроците, при нас е малко по-различна системата, та делят изпитите в 11ти и 12ти.
Цяла година се готви по математика едната/ освен физиката и химията/..
Накрая , преди записването за изпитите, се отказа от математиката , която е основно за инженерните специалности.
Ще се започва отначало, на нов глас - биология догодина , аз вече търся учител Unamused
В същото време, другата - с хуманитарния профил, измисли в последния момент ,един допълнителен  изпит/ португалска литература/, яви се, и май ще има най-добра оценка по него, без дори да се е готвила .

# 710
  • На морето!
Моите наблюдения за работа през ваканциите са, че тези които наемат непълнолетни са подготвили за тях абсурдни условия на работа, които рязко стават съвсем приемливи като навършат 18г.
Онзи ден слушах реклама на Билла, наемат ученици като общаци в магазините си, 7ч работен ден, заплата 800 и нещо бруто.
Дано вашият опит ме опровергае.

# 711
Честно казано, колкото хора и случаи, толкова и мнения...
Аз не съм работила като тийн. Даже баща ми беше се нацупил, като разбра, че съм си намерила работа в първото лято в университета.
Това не ме е направило нито по- малко борбена, нито по- мързелива, и имам доста самостоятелно постигнати битки.
Децата до една възраст, трябва да са деца. Примерно до около 16. После, не съм привърженик  на пълното работно време, нито на дейности като на нормален състав- продажба на сувенири, сладолед, аниматори, ако имат нужните специалности, разбира се..., но работене в магазин, ресторант...и други подобни, съм абсолютно против.

# 712
  • София
Моите наблюдения за работа през ваканциите са, че тези които наемат непълнолетни са подготвили за тях абсурдни условия на работа, които рязко стават съвсем приемливи като навършат 18г.
Дъщеря ми работи във фирмата, където съм и аз. Blush Не може да се оплаче от условия и заплащане. Много са коректни шефовете. Съвсем случайно стана всичко, тъй като се отвори доста допълнителна работа за около 2 месеца, за поне 10 човека.

Неин съученик започна в Билла на студена витрина, но е на 4-часов договор и е доволен.

Скиорче, преподавателката по химия е от 2-ра английска. Следващата седмица моята ще отиде на един подготвителен/опреснителен урок, за да може да реши след това лятното домашно. По биология я записах на курс, тъй като там е само зубрене и няма какво да й се обяснява. Ще видим как ще потръгне ученето, дано има достатъчно амбиция и хъс.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 08:48 от Тонка*

# 713
  • София
Нашата химичка е от СМГ. Каза й, че през лятото задължително трябва да наваксва, защото за съжаление не случи в 9 клас на добър учител. Биологията също ще я започва от А и Б…Там пък имаха една демотивирана бабишкера - тотал щета.
Притеснява я двугодишната подготовка най-вече и якото зубрене. Хич не си пада, а и не й се получава да зубри. И сега пак се ослушва за нещо с математика, въпреки че записа профил Биология. Отделно има да покрие по същото време С1 по АЕ и С1 по НЕ. И просто не я виждам как ще смогне. Да не забравяме и ДЗИ-то. Лудница:)))
Цялото лято й е запълнено, но не с работа - първо 20 дни море, после седмица в Италия на планина и 1 месец на езиков курс във Виена до 1. септември. (Там може и да поработи на едно барче при наши близки, за да упражнява говоримия немски). Гледаме децата през лятото да са извън София колкото може по-дълго, за да заредят батериите.Wink

# 714
Много ме радват активни деца.
Подкрепям почасовия труд, ако е по желание на детето. Придобиват се навици и социални умения, също и реални житейски очаквания. Моите деца работят от 12 годишни по няколко часа на седмица, абсолютно по тяхно желание. Започнаха като помощник-треньори на по-малките в спортните си клубове, но също са разнасяли вестници, давали са уроци по математика, гледали са деца, средният работи като сценичен работник на един театрален фестивал. Вече е пълнолетен - намери си работа на поточната линия на един автомобилен завод за няколко месеца, за да може да попътува, преди да започне университет. Девойката работи в един ресторант 2 пъти седмично, много е доволна от заплащането и работата.

# 715
И моето тази година изяви желание да работи при мен и ММ. Подреждане на стока, етикетиране, обслужване на  клиенти, сглобяване на дребни елементи.
Като по-малка идваше във фирмата и много обичаше да мете, подрежда, бърше прах. Сега ще й давам по-отговорни задачи. И съм много щастлива, че изяви това желание, за да ми помогне, а не за да спечели пари. Което не означава, че няма да й платя.

# 716
  • Някъде по Дунава
Здравейте. Моята започна работа в началото на миналата седмица като аниматор на морето. На 17 е. Отдавна го искаше. Градът ни е малък и няма възможности за работа. Засега е доволна.

# 717
И моята работи от месец и нещо.

# 718
  • на последния етаж
Девойките идват ли с вас на море, екскурзия, почивка? Нашата вече взе да се ослушва и отказва...

# 719
Не ми се приказва, направо...
Утре се прибираме. От сега ми се казва, че нямали да идват с нас догодина, и за НГ си знам вече, че ще сме си двамата младоженци.
А съм виждала някои...с гаджетата се влачат даже, не че имам претенции да дундуркам и тях. Зависи си от децата, моите никога не се дърпат, ходят , правят каквото искаме, само за да ни угодят...но си идва време, за отлитане от гнездото Worried

Общи условия

Активация на акаунт