Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 395
  • 852
  •   1
Отговори
# 825
Който смята че е пързалка, добре дошъл е, ще си направим една сесия в тиймс да видите и чуете от първо лице въпросната.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 18:23 от Lights_on

# 826
  • София
Аз не мисля, че е пързалка. Съчувствам ти, но не се поддавай на съветите за булинг. Най-малкото ще ти тежи. Очевидно няма да ви се получи и е добре да и кажеш, че ще я освободите след 6 месеца. Тя да си прецени дали да си търси работа или да започне да работи.

# 827
  • София
Дотогава единственият ти начин е да не занимава колегите си. Даваш конкретни задачи сутрин и вечер записвате какво е станало. Преразпределяш смислените задачи на другите хора.
Тя няма да напусне доброволно. След като минат и 6те месеца, пак трябва да се надявате да се съгласи на взаимно.
Всеки е имал моменти на недоспиване. И ние сме страдали така, защото на главния мениджър му беше жал за един колега. Точно веднъж се случи. Следващите пъти дори и при намек за подобно поведение са освобождавани в изпитателния срок.
Гадно, негадно, но мениджърът е там и за такива ситуации.

# 828
Или си й плащате 4-те заплати обезщетение и си решавате проблема с бъдещи болнични, бременности и майчинства. Явно грешката е, че още в началото не е освободена по време на изпитателния срок.

# 829
Аз писах, че е пързалка, но после коригирах.
И всъщност аз предложих най-твърдите мерки - да я разкарате.
Фирмата няма ли юрисконсулт? Да намери законов начин да я освободи. С колкото заплати трябва.
В никакъв случай не ѝ казвайте, че ще я освободите! Ще последват безкрайни болнични и евентуално бременност.
Че тя ако е решила да има три деца, ще я влачите до пенсия ли?
Как пък да не ми тежи, че съм освободила екипа си от някой търтей или дебил!

# 830
Като мениджър и аз виждам че най добре е да я махнем, затова с по висшия мениджмънт и HR се действа, затова е и improvement плана, и всичко. Категорично не искат да плащат никакви заплати за да я освободим, искат да я накарат сама да напусне. Това няма да се случи, тя преди да дойде тук е освобождавана от няколко други места, смятайте колко кадърен служител е била и преди да има дете. Та не вярвам да напусне, понеже осъзнава че дори да си намери друга работа, отново ще бъде освободена в изпитателния срок.
Но е доста отчайващо да чуваш как не може да я освободиш още минимум 6 месеца а през това време че всеки ден само грешки от нейна страна и опъване на нервите на всички.
След тях пак ще трябва да се търси вратичка, проекта е фиксиран да има толкова на брой хора и ако я съкратим поради намаляване обема на работа, от HR казаха че после 6 месеца нямаме право да наемем човек, а това да останем с един по малко няма как да стане.
Наистина опитахме първите 2-3 месеца с по простички задачи, казахме си след майчинство промениха се някои процеси, да почнем от по лесното докато се осъзнае жената. Еми не, не схваща нито по лесното нито нищо от всичко което е длъжна да върши на тази позиция.
Опция за други задачи няма, изчерпахме всичко, а и си има доста ясна длъжностна характеристика за ролята, която е същата като на другите хора, тоест някак тя трябва да се научи да върши тази работа. Наскоро като и казах че или ще работи като другите или ще изхвърчи, тя нагло ми отговори че със сигурност имало и трети вариант, което за мен в превод значи че третия вариант е да продължаваме както досега- ние работим и оправяме и нейните неща, и грешки, а тя си взима заплатата.

# 831
  • Somewhere far away
Е то е ясно че ще искат да я накарат сама да напусне. Но ако човек има поне малко достойнство след всичко това би трябвало сам да си напусне.

# 832
  • София
Ехе, историята и подробностите набъбват след всеки пост.
За първи път си "мениджър", нали?

# 833
Почти винаги това е проблема, фирмата не иска да си плати и да се раздели със служителя законно, и прекият ръководител остава между чука и наковалнята. Каквото и да направиш ще си лошата.
Освен да ограничиш щетите през оставащите месеци, нямаш полезен ход. Търпение, и най-вече се постарай да не се демотивират останалите, че такава хубавица може да ти остави трайни щети в екипа.

# 834
Кечър, ако изкараш няколко работни дни с нея ще имаш материал да изпишеш цялата тема, гарантирам ти. Каквото казах дотук не е и 1% от картинката, без да преувеличавам.
И се редактирам че виждам и ти си редактирала с допълнителен въпрос- не съм мениджър за първи път, не е нужно да слагаш иронично кавички.

# 835
Е то е ясно че ще искат да я накарат сама да напусне. Но ако човек има поне малко достойнство след всичко това би трябвало сам да си напусне.

Жената има дете. По-добре е да им платят обезщетение и така да напусне, отколкото сама да напуска и след, като напусне сама  на борсата ще получава минимални обезщетения за безработица.

# 836
Принципно уволнението на майка с дете под 3 години не е тотално невъзможно, но се иска одобрение от инспекцията по труда. Най-добре ще е да действате в тази посока, особено щом има формалната документация, че не се справя с работата. Ако има писмени оплаквания от колеги още по-добре.

Така или иначе за дисциплинарно уволнение, дори след изтичане на защитата за майки, трябва първо да има 3 предупреждения с писмени обяснения и т.н. Така че процедурата трябва да почне от сега.
Почнете ли процедурата може да ѝ предложите по взаимно съгласие с 4 заплати за да избегне дисциплинарно след 6 месеца. По-изгодно ще ѝ е да приеме. На фирмата също ще ѝ е по-изгодно с 4 заплати сега отколкото да чака 6 месеца. А и тогава другите варианти са да закриете позицията или да приключите с дисциплинарното уволнение, което си е доста бюрократщина. Ръководството би трябвало да разбира това и да ги прежали тия пари.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:49 от bboiko

# 837
Значи проблемът не е, че жената е майка и не работи като другите, а че просто не работи като другите - и по време на изпитателния срок, и след него.

# 838
Няма никакво значение че е майка, имахме друга майка в екипа преди време, в момента е във второ майчинство. Работеше си както трябва жената, че даже и по добре от някои други колеги, нищо че беше с дете на 2 и бременна с второ. Та не е това проблема че е майка, тази просто не и се работи или толкова си може.

# 839
  • София
Дисциплинарно не се уволнява за несправяне.

Общи условия

Активация на акаунт