Работа, CV-та, HR-и, съвети - 96

• 30 381
  • 852
  •   1
Отговори
# 840
Подкрепям изцяло bboiko!
 Консултирайте се с инспекция по труда и почвайте процедурата.
Аз не мога да си представя да няма подкрепа от ръководството! Говорете с тях, ами ако пак забременее? Освободете се от нея сега, за да не съжалявате повече.
Инспекция по труда може да я посети когато сте сигурни, че не си е в къщи в работно време? Включете юрисконсулта на фирмата, мен чак ме избива на абсурд! Да ви се подиграва в очите и вие да я галите с перце...

# 841
Няма никакво значение че е майка, имахме друга майка в екипа преди време, в момента е във второ майчинство. Работеше си както трябва жената, че даже и по добре от някои други колеги, нищо че беше с дете на 2 и бременна с второ. Та не е това проблема че е майка, тази просто не и се работи или толкова си може.

Всички служители са различни.
На някои служителки децата основно може да се гледат от баби и дядовци.
Най-вероятно въпросната служителка, която не справя може, да е преуморена от гледане на детето, ако основно тя го гледа и това да влияе върху работата, която върши.

# 842
Много ясно писа дамата, че от постъпването си е била лош служител!
Какво сте се хванали за това дете??? Пък недоспала, пък с витаминни дефицити. Къде в КТ е засегнат този въпрос, че да касае фирмата служителят спал ли е?
Ние всички, които се влагаме на 120% не сме ли майки?

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:44 от Малечка Палечка

# 843
  • София
Не е задължително ИТ да я посети. Достатъчно е ХР с още един свидетел, прекия мениджър най-добре да констатират, че не е на работното място. Това е една забележка, но остават още 2. Много много сложно, дори и без да има защита от ИТ, особено, ако няма подкрепа отгоре.
А жената явно е нагла и си гледа интереса. Освен да почнете по няколко фронта - разрешение от ИТ, дебнене за дисциплинарни провинения, планът за подобрение… Разговор на теб с тези над теб, как нейното оставане ще доведе до напускането на някой друг и тогава ще стана … интересно.
След тези 6 месеца пак няма лесно да се разреши проблема… просто се отлага.

# 844
  • Melmak
Ние попълвахме от кой адрес ще работим като сме хоум.
Няма ли как да направят проверка дали си е на работното място?

# 845
За хоум офиса - доколкото помня, трябва и служителят да е съгласен и да позволи тази проверка.но може и да греша..

Иначе - документирайте всяко нарушение - предвид, че е (била) на PIP, една част вече може би я имате. Малко дебнене се получава, но при такива случаи няма как иначе. Писмено й давайте задачи с конкретен срок и резултат. И при неспазване на кое да е от 2те, отново писмено, събирайте "доказателства". Съберете писмена обратна връзка от всички служители в екипа, които имат контакт с нея.

Следвайте си закона и потърсете съдействие от HR, за да го оформите законово: https://www.mi.government.bg/general/narusheniya-na-trudovata-di … ne-na-disciplina/

Имах такъв случай в екипа. Само дето не беше майка. 9 страници с improvement plan, всичко изброено в писмен вид събрано. Заедно с HR, направихме среща, в която му се предложи напускане по взаимно съгласие като си спази 2та месеца документално, но реално не вършеше нищо и не сме го търсили за каквото и да било. Вземаше си заплатата.  След кратка консултация се върна и се съгласи.
Единствената разлика е, че в случая, който коментираме тук, служителят е майка на малко дете.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:37 от Sis22

# 846
Не вярвам да можеш да ходиш така без предупреждение в нечий дом, колкото и да е ХО.

По-скоро вариантите са два - или изчакват 6 мес и я съкращават, или ѝ предлагат 4 заплати по взаимно съгласие.

С дисциплинарно уволнение няма да стигнете до никъде. (така смятам, пък знам ли .....)

# 847
При нас имаше нещо в договора, че могат да ни проверяват, мисля че е стандартно за всички ХО договори. Не че някой го прави, просто по принцип може за работодател и Инспекцията по труда. Естествено, това е главно заради това с адреса.

# 848
Моля някой да пусне нова тема.

# 849
  • София
Разбира се, че не е нито едната крайност, нито другата. Мениджърът трябва да открие причината за несправянето. Причини бол, варират от чист мързел, до некомпетентност (където идва въпросът, защо е нает) до здравословни проблеми, включително и психични.
Има механизми за освобождаване, но е добра практика да са изпробвани другите механизми и ако може без тормоз.

# 850
На мен продължава да ми се струва, че има и някакъв личен конфликт, който води до нейното поведение или до свръхкритичност от страна на екипа.

В какво точно се състоят грешките - в работата със специализиран софтуер, в комуникация към клиенти, изготвяне на договори...?

По-назад се спомена за писмени процедури относно процесите и ако няма, е добре да се изпратят такива на служителката.

# 851
  • Somewhere far away
  Причини бол, варират от чист мързел, до некомпетентност (където идва въпросът, защо е нает) до здравословни проблеми, включително и психични.

Както и това, че точно този тип работа не е за точно този човек, и колкото и да се старае и опитва просто не се получава.

# 852

Общи условия

Активация на акаунт