🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXIV 🎬

• 39 325
  • 739
  •   2
Отговори
# 570
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Не е лош трейлъра на ФЧ, само малко ми стареят. Император Гета много кофти са го изрусили, капитан Америка по му отиваше да е Джонката.

# 571
  • Галифрей
Изглежда супер трейлъра на ФЧ. Педро ми прилича Гомез Адамс 😁  Малко не си пасват тука на визия Рийд и Сюзан. Поне изглежда по добра версия от предишните филми. Аз много харесвам ФЧ а аз дори не съм много по Марвел вселената. Като бях малка гледах анимационният сериал от 1994г. и беше страхотен. ❤

# 572
Версията с Йоан Грифит и Джесика Алба не беше толкова зле.
Така и не разбрах какви са силите на Виктор Ван Дуум.
И сега, след като кастнаха Робърт Дауни джуниър, четох в Уикипедия, но пак не ми стана ясно... Confused Някой да ми обясни с едно просто изречение?

# 573
  • Галифрей
Виктор технически няма супер сили.  Единствената супер сила е неговият ум.  Той е нещо като  мих между Железния човек и Др. Стрейндж, умее много неща.
На мен ми е любим  злодей,сложен персонаж.

# 574
Обаче в този филм, в който го играеше актьорът от Кръцни-срежи, май имаше сили, подобни на тези на Магнето...

А "актрисата", която играе Емилия Перез се е извинила за хейта в Туитър, с оправданието, че брат й е починал при инцидент по Коледа, преди години, и затова мрази всички хора. Не знам какво да кажа. Neutral Face Не би трябвало, но ми звучи ужасно смешно...

П.п. не това, че брат й е починал, а това, че използва този случай като извинение.

# 575
Обаче в този филм, в който го играеше актьорът от Кръцни-срежи, май имаше сили, подобни на тези на Магнето...

А "актрисата", която играе Емилия Перез се е извинила за хейта в Туитър, с оправданието, че брат й е починал при инцидент по Коледа, преди години, и затова мрази всички хора. Не знам какво да кажа. Neutral Face Не би трябвало, но ми звучи ужасно смешно...

П.п. не това, че брат й е починал, а това, че използва този случай като извинение.

Гледах новия трейлър на Ф4, но само ме хвана носталгия по старите филми с Крис Евънс. Аз лично много харесвам Джулиън Макманън и ще ми е странно да гледам Ар Ди Джей в ролята на Д-р Дуум, но ще чакаме и ще видим. Действително неговия Виктор имаше някакви сили, защото беше заедно с останалите четирима при иницидента в който те получиха силите си. Привличаше електричество и някакси имаше под кожата нещо сребърно, като метал. Така всъщност и в първия филм го победиха. Джони използва силите си да го "нагрее" и после го обляха с ледена вода, за да се втвърди. Така той заприлича на една от неговите статуи.

# 576
Да, сега намерих едно клипче в Ю туб - всичките му органи (всъщност всяка част от него) се превръщат в метал, но въпреки това функционират. Той е супер проводник и задържа електричество.
Обаче това май си е само за този конкретен филм...

# 577
  • София
Бруталистът (The Brutalist) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt8999762/

-> В ревюто ми няма спойлери <-

Дойде ред и на големия фаворит за оскари' 2025!
Интересно са го замислили като една дълга пиеса. Имаме си Пролог, част 1, част 2 и т.н. и накрая Епилог, като всичко това ни се показва.

Гледах го на кино. Бях сам в залата... Интересно, защо ли...
За всички, които се плашат от дължината (3 часа и 30 минути грубо) да им кажа, че има специален антракт от 15 минути, който е поставен точно по средата на филма и буквално го разделя на две. Така че може да се каже, че това са два отделни филма. Така че мозъка лесно бива изигран. Все едно гледате два филма от по 100 минути дължина един след друг. И това е поставено от самия екип и компания на филма, не е приумица на киносалоните или разпространителите.
При мен сработи отлично, защото си отидох до WC, малко се разходих, взех си нещо за хапване и пийване и хайде на втория филм от 100 минути... 🙂

Филмът на Брейди Корбет е исторически епос, който обхваща следвоенна Америка и се простира в няколко десетилетия, но основно между 1947 и 1958 г. във Филаделфия. Като разказва историята на еврейски мигранти от Будапеща, оцелели от нацистките гонения и лагери. Това е историята на талантливия архитект, Ласлот Тот (Ейдриън Броуди) (измислен герой, няма такава личност) и неговата очарователна жена, Ержебет (Фелисити Джоунс).
Ласлот Тот е наивен романтик, който вярва в американската идея, но ще разбере по един брутален начин колко прогнила е Америка след като се среща с богатия бизнесмен Харисън Лий Ван Бюрен (Гай Пиърс).
И тук някъде ме загубиха... Това ли ще гледам си казах? Поредния (не знам вече, загубих им бройката) пропаганден холивудски филм насочен срещу едрия капитал и лошите богати и бели бизнесмени.
Само един въпрос имам към Холивуд. Вие откъде сте, какви сте, как сте стигнали до това което сте? Кой е основал компаниите ви? Не са ли именно богати бели хора? Кога ще направите филм в който да покажете всичко най-лошо за вас самите? Имаше един опит, Вавилон. Не се хареса (защо ли) и набързо беше заметен под килима, защото беше смущаващо неудобен...
Спирам дотук.

Плюсове на филма:
Въпреки че очаквах нещо по-различно и като цяло останах подразнен, то не може да не се изтъкнат плюсовете, а те не са малко.
Режисурата е много добра. Характерна и твърда. Режисьора знае каква е целта и умело минава из криволичещото трасе към финалната права.
Отличен каст. Никакви забележки нямам.  Всички играят.
Музиката е много добра и помага много през различните фази през които минава филма.
Сценографията е на оскарово ниво.
Операторската работа е може би най-големия плюс. Изключително добра работа с камерите и различните перспективи през които гледаме.

Минуси на филма:
Една история, която съм гледал много пъти в много филми и сериали.
Нулева добавена стойност. Нищо ново.
Прекалено е дълъг филма. Оставете антракта. Той работи и е супер, но филмът спокойно можеше да се побере в 140-150 минути. Когато показваш толкова много излишни неща за мен е слабост - искаш да се изфукаш с разни фокуси и така да прикриеш слабостите в сценария.

Реалната ми оценка ако бях сух критикар би била класическа осмица ( 8 ), но аз много пъти съм казвал и пак ще се повторя, при мен водещото е емоцията и ако я няма много трудно ще дам много висока оценка, освен ако не е безспорен шедьовър, а този не е. Просто защото не ми носи нищо ново, никаква добавена стойност, да не кажа, че почти всички сцени по начина по които идваха и си отиваха не ме изненадаха с абсолютно нищо. Даже след средата на филма, когато ми стана ясно, че изненади няма да има започнах да си отгатвам какво ще следва и как ще ни го покажат и почти нямах грешка.
Има си един добре работещ шаблонен модел, следвали са го и са го направили много добре, защото екипът явно е съставен от майстори, тежащи си на местата. И ето го резултата. Поредния свръх напудрен и със свръх претенции филм, който обаче не ни показва или разказва нищо ново. Даже на моменти е ужасно банален.

Добър е филмът не ме разбирайте погрешно, но има много добри филми на този свят. Този е един от тях и става точно за едно гледане, може би и за една кратка дискусия след това и толкоз. Нищо повече.

Препоръчвам да се гледа на голям екран!
-
7.5 / 7.0

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 14:59 от Diavolo

# 578
Бруталистът (The Brutalist) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt8999762/

-> В ревюто ми няма спойлери <-

Дойде ред и на големия фаворит за оскари' 2025!
Интересно са го замислили като една дълга пиеса. Имаме си Пролог, част 1, част 2 и т.н. и накрая Епилог, като всичко това ни се показва.

Гледах го на кино. Бях сам в залата... Интересно, защо ли...
За всички, които се плашат от дължината (3 часа и 30 минути грубо) да им кажа, че има специален антракт от 15 минути, който е поставен точно по средата на филма и буквално го разделя на две. Така че може да се каже, че това са два отделни филма. Така че мозъка лесно бива изигран. Все едно гледате два филма от по 100 минути дължина един след друг. И това е поставено от самия екип и компания на филма, не е приумица на киносалоните или разпространителите.
При мен сработи отлично, защото си отидох до WC, малко се разходих, взех си нещо за хапване и пийване и хайде на втория филм от 100 минути... 🙂

Филмът на Брейди Корбет е исторически епос, който обхваща следвоенна Америка и се простира в няколко десетилетия, но основно между 1947 и 1958 г. във Филаделфия. Като разказва историята на еврейски мигранти от Будапеща, оцелели от нацистките гонения и лагери. Това е историята на талантливия архитект, Ласлот Тот (Ейдриън Броуди) (измислен герой, няма такава личност) и неговата очарователна жена, Ержебет (Фелисити Джоунс).
Ласлот Тот е наивен романтик, който вярва в американската идея, но ще разбере по един брутален начин колко прогнила е Америка след като се среща с богатия бизнесмен Харисън Лий Ван Бюрен (Гай Пиърс).
И тук някъде ме загубиха... Това ли ще гледам си казах? Поредния (не знам вече, загубих им бройката) пропаганден холивудски филм насочен срещу едрия капитал и лошите богати и бели бизнесмени.
Само един въпрос имам към Холивуд. Вие откъде сте, какви сте, как сте стигнали до това което сте? Кой е основал компаниите ви? Не са ли именно богати бели хора? Кога ще направите филм в който да покажете всичко най-лошо за вас самите? Имаше един опит, Вавилон. Не се хареса (защо ли) и набързо беше заметен под килима, защото беше смущаващо неудобен...
Спирам дотук.

Плюсове на филма:
Въпреки че очаквах нещо по-различно и като цяло останах подразнен, то не може да не се изтъкнат плюсовете, а те не са малко.
Режисурата е много добра. Характерна и твърда. Режисьора знае каква е целта и умело минава из криволичещото трасе към финалната права.
Отличен каст. Никакви забележки нямам.  Всички играят.
Музиката е много добра и помага много през различните фази през които минава филма.
Сценографията е на оскарово ниво.
Операторската работа е може би най-големия плюс. Изключително добра работа с камерите и различните перспективи през които гледаме.

Минуси на филма:
Една история, която съм гледал много пъти в много филми и сериали.
Нулева добавена стойност. Нищо ново.
Прекалено е дълъг филма. Оставете антракта. Той работи и е супер, но филмът спокойно можеше да се побере в 140-150 минути. Когато показваш толкова много излишни неща за мен е слабост - искаш да се изфукаш с разни фокуси и така да прикриеш слабостите в сценария.

Реалната ми оценка ако бях сух критикар би била класическа осмица ( 8 ), но аз много пъти съм казвал и пак ще се повторя, при мен водещото е емоцията и ако я няма много трудно ще дам много висока оценка, освен ако не е безспорен шедьовър, а този не е. Просто защото не ми носи нищо ново, никаква добавена стойност, да не кажа, че почти всички сцени по начина по които идваха и си отиваха не ме изненадаха с абсолютно нищо. Даже след средата на филма, когато ми стана ясно, че изненади няма да има започнах да си отгатвам какво ще следва и как ще ни го покажат и почти нямах грешка.
Има си един добре работещ шаблонен модел, следвали са го и са го направили много добре, защото екипът явно е съставен от майстори, тежащи си на местата. И ето го резултата. Поредния свръх напудрен и със свръх претенции филм, който обаче не ни показва или разказва нищо ново. Даже на моменти е ужасно банален.

Добър е филмът не ме разбирайте погрешно, но има много добри филми на този свят. Този е един от тях и става точно за едно гледане, може би и за една кратка дискусия след това и толкоз. Нищо повече.

Препоръчвам да се гледа на голям екран!
-
7.5 / 7.0

След скандала с използването на AI в "Бруталистът" не бих дала пари да го гледам на кино. Нещо можеш ли да кажеш по въпроса, усеща ли се много това AI, защото повечето хора са възмутени. Аз честно казано така и не разбрах за какво и колко е използвано, само разбрах, че едно от нещата за което е ползвано AI е било да бъде по-добър унгарският или какъвто там акцент беше на героя на Броуди, т.е да се подсили. Но знам, че хората са възмутени и се надяват нищо да не спечели този филм на Оскарите, защото нямало да е честно...

# 579
  • София
Емилия Перес (Emilia Perez) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt20221436/

Ето го и третия голям играч. Така след Анора и Бруталистът мога да кажа, че изгледах трите топ претендента за ''слава'' Защото е ясно, че останалите заглавия ще са само за пълнеж.

Този го гледах на компютъра, защото не вярвам да има киноразпространение. 7 февруари наближава, но не виждам нищо в нито един наш кино сайт, нито има реклама по самите киносалони.
Качеството не беше перфектно, но всичко се виждаше и чуваше, така че извинения няма. Извинения не са и необходими, защото филмът си го бива. Добър е по дяволите!
НО (ще има още едно НО) - защо така директно в лицата ни? Визирам основния момент със смяната на пола на наркобарона? Ето как едно такова действие реално ти носи куп неприятности, като лош боксофис, критики, присмех и т.н. Да, филмът има 13 номинации за оскар, но хората масово ще кажат, е и какво от това. Това е Холивуд, нарочно ги дават заради трансджендъра.
НО (второто 'но'), тук идва едно сложно противоречие. Ами реално тази история няма как да бъде разказана по друг начин! И да, ето къде идва магията и големия трик на киното. Какво искам да кажа? Ами ако наркокраля не беше станал от мъж - жена, то всичко това което ни го показаха и разказаха нямаше да може да съществува. Защото главната цел на филма според мен е да покаже и разкаже две неща. За това колко е брутален, рисков и жесток живота в Мексико именно заради огромната корупция и недосегаемите картели, които колят и бесят и другото нещо, което си е истина и няма смисъл да се бунтуваме срещу нея. Основната причина да е толкова лош, жесток и несправедлив този свят сме си ние мъжете. И да, жените са тези, които носят радостта и любовта в живота. Естествено, че не слагам под един знаменател всички мъже и всички жени и не е това идеята ми. Но добре, кой е виновен за войните през цялата история на човечеството? И кой стои зад най-големите престъпни фамилии по целия свят? Ами не са жени, съжалявам...

Така че ето го фокуса на филма. Признавам си, много дързък ход, но той работи за целите на филма! Пропаганда ли е? Да! Но има толкова много пропагандни филми през последните години, така че аз лично им казвам браво за дръзкия ход и браво, че така разгърнаха цялата история, че всичкото това нещо да работи по един начин от който със сигурност на никого в Мексико (и не само там) няма да му стане приятно...

За може съжаление не е някакъв невиждан шедьовър. Гледал съм много подобни филми. Гледал съм и Наркос. Така че няма с какво да ме изненадат, освен с факта, че филмът беше мюзикъл и той работеше много добре за целите на филма. Защото по този начин се намалява жестокостта и безнадежността и нещата стават една идея по-поносими. Но филмът е нестандартен, смел, дързък и провокативен и с това ме спечелиха.

Филмът е брутална трагикомедия - един жесток напречен разрез на мексиканското общество без капчица милост.
Филмът е и отчаян вик за помощ, но към кого?
Кой ще ни спаси и избави от цялото това зло, което се шири около нас? И докога ще я караме така?
-
8

# 580
“Идолът” можеше да е страхотен, за мен режисурата оплеска всичко. Твърде като Еуфория беше.
Затова съм обнадеждена за Hurry up tomorrow.

# 581
  • София
Mermaid By Heart,

Броуди и Джоунс сякаш бяха унгарци?! Толкова добре говореха този език.
Не знам, ама дори някой унгарски филолог би се позасрамил, ако ми схващаш намека... 😀
Ама да кажем, че просто са невиждани професионалисти. Наивника в мен винаги търси доброто.

Бруталистът е направен като по калъп, как да спечеля оскар!
Виж, не знам дали гледаш фигурно пързаляне, но там хората се научиха как да лъжат съдиите. Има си правилник и там ясно пише, този скок носи еди колко си точки. Онзи скок еди колко си. Правиш си комбинациите - еди си колко точки. Тук-таме няколко стъпки и пируети, малко спиралки, танцуваме пред съдиите и ги гледаме в очите и се усмихваме и сме готови.
Но къде отиде импровизацията питам аз, къде отиде новото, нестандартното, дръзкото?
Та да, Бруталисът е брутално добро кино и брутално бързо забравящ се филм...

Тъй като ще има много полемики на оскарите и тъй като пуснах две ревюта на горещите претенденти в рамките на минути (така се случи, не съм го целял, така си ги изгледах просто) ще кажа така:
Бруталистът е по-доброто кино, но Емилия Перес е по-добрия филм! Надявам се да бъда разбран, защото тези две понятия се бият едно друго, но не съвсем... 😉

# 582
След целия скандал около Лайвли и Балдони, се подадох и изгледах филма. Grinning Не го бях направила лятото, защото съм чела книгата и тя самата е доста посредствена, та се съмнявах филмът да е по-добре. И бях права - нищо особено, като за едно гледане. Прекалено бе романтизирана историята, макар че Балдони добре се справи с представянето на героя си като насилник.

Режисьорът на "Бруталистът" твърди, че само за подобряване на унгарския са използвали изкуствен интелект. Донякъде ги разбирам, този език си е ужасно тегав и би било доста трудно да звучиш нейтив спикър, колкото и да се стараеш и упражняваш. В "Емилия Перес" също да бяха използвали AI и за испанския на Селена Гомез, че е потресаващ.

Относно, "Am I racist?" - те знаят, че ги снимат за документален филм, самите дами организаторки на вечерята са го написали в пост тогава, хвалейки се Grinning

# 583
Ааа Особено тази, която каза, че САЩ е прогнила държава и не заслужава да бъде спасена, сигурно много се гордее със себе си Simple Smile Виждам я като водач на предстояща революция, срещу Тръмп Wink

Една от критиките, които четох за Емилия Перез, е че на много места диалогът звучал все едно е писан от изкуствен интелект. Отделно, че владеенето на испанския език не е силата на актрисите - най-много се подиграват на Селена Гомез, която звучала, все едно някой французин, въоръжен с Гугъл транслейт е писал репликите.

# 584
  • София
https://www.bg-mamma.com/?topic=1738049

Заповядайте в темата с прогнози за Оскари' 2025.
Да проверим, кой познава най-добре академията! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт