Пубертетът при момчетата - тема 17

• 40 890
  • 769
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Моят е на 17 и вече почти не чете. Честно казано, не съм сигурна дали при тия възможности за развлечение и аз щях да чета. Навремето четях за забавление основно, много, но с тази цел. Просто до 90-те почти нямаше и телевизия, да не говорим за друго. Сега пускаш телефона и два часа минават като две минути.

# 196
Именно.Като деца просто нямахме какво да правим и търсехме забавления.Четене на книги, рисуване, кръжоци, игра навън, разни ръкоделия.Но съм сигурна, че ако имахме тези изкушения, както сега, сме щяли да сме същите и ние, както са децата в момента.

# 197
Едва ли щяхме да сме същите. Ама и сега като прибера тел си намира занимания.
Иначе какъв ще става, минали сме от през половин тенесист, половин рок изпълнител, световен тенесис, футболист и каквото се присетиш, адвокат, артист... тук последно време моден бранд си е измислил (чак ми даде бизнес план да съм инвестирала). Иначе на 16 трябваше да е направил първия си милион ( има още почити година и малко, да видим). Има тефтер обаче с бизнес идеи, разработени като бизнес планове. За сега обаче е спрял до ниво инвеститор ( щото майка му пари не дава). Съга е сърдит, че не съм подписала с филмов агент. Не че 50 пъти не обясних, че ученето е по-важно от всичко друго.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 13:06 от Titina

# 198
Не му даваш възможност на детето да си изкара първия милион ... Joy

Съга е сърдит, че не съм подписала с филмов агент. Не че 50 пъти не обясних, че ученето е по-важно от всичко друго.

# 199
  • София
Но е нормално на момчетата да не им се учи. Около мен съм чувала всичко, не само, че ще са спортисти, но и ютюбъри и какво ли не. Те просто нямат представа от реалния живот на 14, блъскат ги хормони и често са си в техен измислен свят. После това отминава. Хубаво е все пак да не затъват с учебния материал, защото трудно се наваксва. Пък като ще учат, все едно, заради кого, то после си остава за тях.
Точно на същия принцип сме и с нашия тийн. Учи, защото го бутаме. Все се надявам да се появи вътрешната мотивация. Когато - тогава. Ще издържим.
Искам да му взема някоя книга, която да го грабне, която да е интересна за неговата възраст, дайте идеи? Вашите деца четат ли?
Не. Четенето е отново насила и през лятото, когато знае, че е задължен да прочете книгите от списъка. И дотам.
За удоволствие чете единствено японски манги на английски. Поне, ако не друго, английският е вече на много добро ниво от толкова гейминг и комикси. Реално в училище си почива в часовете, защото и по граматика е добре и схваща бързо. Цялото поколение е така, такова чувство имам.
И да, много са различни, някак не им пука, живеят си леко в собствен свят, поне момчетата на тази възраст (на 13 е моят).

# 200
  • София
Моят син мина през футболните страсти. Щеше да се отказва от кикбокса, за да станел велик футболист. В момента казва, че не харесва футбол и даже на мачове не иска да ходи (да гледа).
Сега харесва волейбол, искал да тренира волейбол, но няма амбиции да става велик волейболист. И това ще мине.
Чете изключително рядко. Комикси (на английски) чете. Боклукчави книжки, но поне е нещо.

Голямата четеше много като малка (до към 4ти кл) и след това като завърши. В училище не четеше.
Сега чете английска литература. Искала да пробва Пратчет в оригинал, но не знае дали ще се справи с езика му.

Не му даваш възможност на детето да си изкара първия милион ... Joy
Съга е сърдит, че не съм подписала с филмов агент. Не че 50 пъти не обясних, че ученето е по-важно от всичко друго.
И моята мрънка. Искаха преди години да я снимат в един български сериал. Сигурно е била в градината. Казахме че ще я питаме и тя каза "не". Сега мрънка "абе вие луди ли сте? Защо сте ме послушали?"

# 201
  • Русе
И моят ще става милионер, но не футболист - милионер. Аз постоянно го ръчкам да инвестира, той харчи спестяванията си за дрехи... Мдааа.

Не чете Sad

# 202
И моят ще става милионер, но не футболист - милионер. Аз постоянно го ръчкам да инвестира, той харчи спестяванията си за дрехи... Мдааа.

Не чете Sad
Нашия поне всичко което изкара ( от участия в сериали, реклами и т.н.) го дава на баща си, да го вкара в инвестиционен фонд. Но не пропуска всеки месец да поиска справка, колко са станали парите му.
Наснима си всички играчки и стари дрехи, писа описания, качва ги в мои профили и ги продава. И как се пазари за цената - голям майтап е. Само дето и мен ме въвлича в бизнес начинанията си ( покривам му ходения до куриери)
Книги не чете, но в училище ги карат да четат много. Последната му книга, за която разбрах, че я чете беше " Богат татко-беден татко". Поръчал ми е сега един куп книги, но искренно се съмнявам дали ще ги прочете.

# 203
Имам две момчета. С големият ми син, който вече е на 21, преживях всякакви мъки, приеха го в ТУ, но след един месец напусна, смятал, че ученето няма никакъв смисъл, но тук голяма роля изигра и баща му, с който сме разделени. Той постоянно го агитираше да напусне и да започне работа, за да не му плаща издръжка. Приех всичко някак си, не можех нищо да направя. С малкия е по-лесно. Той е на 13. Не учи много, даже по някои предмети въобще, но се справя. С математиката е добре, но не полага големи усилия. Естествено, Тик Ток и игрите с приятели са с приоритет. Искал да става ютюбър, а последно ме пита за училище с паралелка за компютърни анимации. И двамата не четат.

# 204
И моят ще става футболист. Не чете, за висше не сме отваряли дума, преди години беше казал, че иска в НСА. Не съм изгубила надежда, че може да му дойде акъла в главата. 10ти клас е.

# 205
  • ВАРНА
Моят десетокласник също не чете. И уроците си не чете 🫣 “няма смисъл, колкото и пъти да го прочета нищо няма да запомня”.
Иначе за момента е на етап “аз да завърша, а после ще видя какво ще правя” 🤷🏼♀ Въпреки, че тук таме говори за университет - технически по-конкретно.
За сега смята, че оценките в училище не са важни и не са фактор за по-нататъшен успех.
Иначе английския му и всички специални предмети са бетон шестици (учи програмиране), обаче останалите са шарения.
Не спортува, само гейминг в къщи.

# 206
  • София
И моят ще става футболист. Не чете, за висше не сме отваряли дума, преди години беше казал, че иска в НСА. Не съм изгубила надежда, че може да му дойде акъла в главата. 10ти клас е.
В НСА яко се чете, не знам защо мисли, че там ще му е лесно, но 1/3 от предметите са все едно се следва медицина.
Но нищо, израстват ги тия неща.

# 207
Моят син чете много, но книгите за училище чете с много настояване и напомняне от моя страна. Уж има амбициите да става писател - пише прекрасно, написал няколко по-дълги разказа досега, пише в училищния вестник и участва в разни конкурси (даже и награди печели), но определено предпочита да цъка фортнайт и да гледа шортс в ютюб, като вторите мен лично ме вбесяват. Иска да ходи на курс по творческо писане в Лондон през лятото, но никак не иска да спи там, а то няма друг вариант. От време на време казва как щял да става ютюбър в свободното си време и ми разправя кой колко печелел и за какво му трябвало да учи, при което на мен направо ми се качва кръвта в главата. Преди известно време се канеше да учи в Окфорд и Кеймбридж 🤣

Основният ми проблем е, че не сяда да учи сам. Винаги ме чака да се прибера, да повторя сто пъти, че е време за домашните, докато накрая повиша тон. Някои домашни ги прави много внимателно и търпеливо - например есетата и историите по английски и история, но всичко останало е с много зор и разправии и ако може, написано набързо. Няма проблеми с материала, оценките от тестовете са отлични, въпреки че понякога допуска елементарни грешки, но той учи непрекъснато под натиск и в мое присъствие, което е адски изтощително. Иска ми се да вярвам, че с времето нещата ще се оправят, че ще стане по-зрял, но от време на време направо се отчайвам. Говоря и обяснявам защо е важно да учи добре и да може да работи самостоятелно и понякога има ефект ден или два, после продължаваме по старому.

# 208
Отличният успех не гарантира успешни хора.

# 209
  • София
Отличният успех не гарантира успешни хора.
И да не забравяме защо има квоти за момчета в добрите гимназии, а после и в университетите. По мое време нямаше квоти и в елитната ми гимназия бяхме по 24 момичета и 3 момчета в клас. Момчетата в пубертета и докъм 20-те си години са на моменти напълно безмозъчни. Интересно, че после като се събудят мозъците те стават по-изявени в много области, защото жените вече мислят за деца и семейство. Като майки все пак трябва да отчитаме разликите между нас и синовете, ние не сме били момчета, може и в гимназията и пубертета да сме си учили прилежно.

Общи условия

Активация на акаунт