За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 400
  • 768
  •   1
Отговори
# 345
  • Deutschland
  • Мнения: 7 934
Smulan, случайно да имаш снимка на тези обикновени бисквити? Благодаря.

# 346
  • Мнения: 927
Ние си имаме лимоново дръвче. Лимоните ги съхранявам в хартия в хладилника и съм обявила забрана никой да не ги пипа Simple Smile
Обикновените бискви изглеждат така https://crystalbg.com/product/obiknoveni-biskviti-130g/
Във Варна не се намират във всички магазини, но на вкус са точно като едновремешните - твърди, сухи, не много сладки и ароматизирани и ги използвам за любими рецепти от старите тефтери. За съжаление имат палмово масло, но не мога да им намеря друг заместител.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 15:10 от Smulan

# 347
  • София
  • Мнения: 20 825
Наскоро четох в някоя брошура, че лимоните са с годни за ядене кори. Но оттогава мина повече от месец, може и в Лидл да е било.

# 348
# 349
  • Мнения: 2 017
Наскоро четох в някоя брошура, че лимоните са с годни за ядене кори. Но оттогава мина повече от месец, може и в Лидл да е било.

Относно лимоните трябва да е отбелязано задължително на опаковката (или на щайгата, ако не са опаковани) дали кората може да се яде или не.
Тези, на които не може да се яде, ясно е защо.

Като стана въпрос за лимони, имам един въпрос, не е от първостепенно значение, но се замислих: според вас колко семки горе-долу може да съдържа един лимон?
40 намерихме в един, и то не много голям лимон.

# 350
  • София
  • Мнения: 20 825
Относно лимоните трябва да е отбелязано задължително на опаковката (или на щайгата, ако не са опаковани) дали кората може да се яде или не.
Тези, на които не може да се яде, ясно е защо.
Именно, в брошурата беше написано изрично, че са с годни за ядене кори, за първи път виждам и ми направи впечатление. Не пишеше "био".

# 351
  • Мнения: 605
https://ziv-eshop.bg/produkt/obiknoveni-biskviti-samo-s-krave-maslo-130g/
Тези бисквитки са без палмово масло и мисля, че са същите като на завод Кристал. Всъщност сега видях, че са правени в същия завод.

# 352
  • Мнения: 927
Хмм, заемам се да ги търся и без това оня ден ми напомняха за салам торта Wink

# 353
  • In transit
  • Мнения: 14 438
Като прочетох горния коментар та се сетих, че щях да питам и за био портокали и лимони. От къде купувате цитруси с необработени кори? Преди имаше в Лидл, но вече втора година или аз не ги засичам или не внасят вече?
И сега има. Био лимони, мисля, че гръцки бяха. Освен тях в момента има едни торби от 750г с италиански лимони, които са с необработени кори, но не са био. За съжаление не го пише никъде, освен на етикета, на италиански. Цената им беше около 3.80-3.90лв за опаковка. От понеделник мернах в брошурата, че ще има и някакви на бройка с необработени кори. В Била също съм виждала. Би трябвало и в Кауфланд да има.

# 354
  • Мнения: 2 017
Относно лимоните трябва да е отбелязано задължително на опаковката (или на щайгата, ако не са опаковани) дали кората може да се яде или не.
Тези, на които не може да се яде, ясно е защо.
Именно, в брошурата беше написано изрично, че са с годни за ядене кори, за първи път виждам и ми направи впечатление. Не пишеше "био".

Био е когато следват по-екологичен режим на отглеждане, тоест не използват торове, пестициди (макар че съм чувала, че 100 % био няма, не е възможно за крайната цена, по-скоро използват много малко количество химия), а обработването на корите е свързано със съхранението на лимоните - когато се касае за огромни количества за превоз и/или складиране, корите се третират по химичен начин. Такива лимони пак могат да се ползват, но кората им, не.

Не се третират корите, когато количествата са по-малки, продават се в био магазини, но даже и в супермаркети ги има.
Вътрешността им е еднаква на вкус, аз поне не усещам разлика. Но с кората е друго - с необработена кора, кората става за ядене -  чудесни са за чай с парченце лимон с кората вътре, също и в кока кола - променя вкуса, на риба или др рецепти.

# 355
  • Мнения: 86
Вица на камилата.

# 356
  • Мнения: 121
След поредният неуспех при правенето на шприц сладки, реших, че е време да поискам тук съвет и да попитам къде греша.

Пресата ми е хубава (Marcato), та предполагам, че не е там проблема, а в задапаратното устройство...

Ползвам тази рецепта - https://www.joyofbaking.com/SpritzCookies.html

Тестото е доста меко, почти лепнещо, но не съвсем, на границата. Тавата, която ползвам е черната, която върви с фурната. Друг път я намаслявам и прибирам в хладилника да се изстуди, както е по рецепта, този път реших да не я мажа с масло (доста такива съвети срещнах в интернет, така сладките не се разплували), но самите сладки лееко бяха залепнали. Ползвам плоска шпатула, но при всеки опит да отлепя сладката, тя се чупеше, изключително крехки са.

Пека ги за 8-9 минути на 180, до леко порозовяване отстрани. Отдолу са хубаво порозовяли, та не са сурови или пък препечени.

Самото шприцоване - единствено и само цветята ми се получават. И то не всеки път. Когато натисна спусъка или няма да залепне за тавата, или излиза прекалено много смес и остава на самата преса и прави мазало (което ме кара да си мисля, че може би ще е хубаво поне малко да изстудя тестото преди да почна да го шприцовам, едно 10 минути, да не вземе маслото съвсем да се втвърди).

Та, приемам всякакви съвети, нещо толкова просто изглеждащо, но както всяко нещо, си има тънкости Simple Smile

# 357
  • Русе
  • Мнения: 6 354
Скрит текст:
След поредният неуспех при правенето на шприц сладки, реших, че е време да поискам тук съвет и да попитам къде греша.

Пресата ми е хубава (Marcato), та предполагам, че не е там проблема, а в задапаратното устройство...

Ползвам тази рецепта - https://www.joyofbaking.com/SpritzCookies.html

Тестото е доста меко, почти лепнещо, но не съвсем, на границата. Тавата, която ползвам е черната, която върви с фурната. Друг път я намаслявам и прибирам в хладилника да се изстуди, както е по рецепта, този път реших да не я мажа с масло (доста такива съвети срещнах в интернет, така сладките не се разплували), но самите сладки лееко бяха залепнали. Ползвам плоска шпатула, но при всеки опит да отлепя сладката, тя се чупеше, изключително крехки са.

Пека ги за 8-9 минути на 180, до леко порозовяване отстрани. Отдолу са хубаво порозовяли, та не са сурови или пък препечени.

Самото шприцоване - единствено и само цветята ми се получават. И то не всеки път. Когато натисна спусъка или няма да залепне за тавата, или излиза прекалено много смес и остава на самата преса и прави мазало (което ме кара да си мисля, че може би ще е хубаво поне малко да изстудя тестото преди да почна да го шприцовам, едно 10 минути, да не вземе маслото съвсем да се втвърди).

Та, приемам всякакви съвети, нещо толкова просто изглеждащо, но както всяко нещо, си има тънкости Simple Smile

Това са съветите в рецептата. Тестото трябва да бъде меко, но не лепнещо. В противен случай не държи форма.
"Ако ви се стори твърде меко, охладете тестото за около 15 до 30 минути. Също така, не използвайте пергаментова хартия върху вашите тави за печене. Бисквитките прилепват по-добре към намазана с масло тава за печене, която е била охладена в хладилника за поне 15 минути. Имайте предвид, че колкото по-дълго охлаждате листа за печене, толкова по-студен ще бъде той, което ще се отрази на времето за печене. Дръжте пресата за бисквитки перпендикулярно на вашия охладен лист за печене и натиснете бисквитките. (Ако откриете, че формата на бисквитките не е ясно определена, тогава тестото е твърде меко, така че охладете тестото за около 15-30 минути"

# 358
  • Мнения: 2 011
И аз с проблем, снощи ММ натрил със сол и захар едни пилешки филета, за да ги правим бавнопечени във фраера. Аз пък сутринта без да обърна внимание, че вече ги е направил ги залях със саламура по една рецепта за пастърма. И сега умуваме какво да ги правим, захарта е била около 10 гр на кг месо, дали ще навреди ако ги оставим за сушене или да ги изкисваме и печем? В 15% солен разтвор са сега.

# 359
  • Русе
  • Мнения: 6 354
Скрит текст:
И аз с проблем, снощи ММ натрил със сол и захар едни пилешки филета, за да ги правим бавнопечени във фраера. Аз пък сутринта без да обърна внимание, че вече ги е направил ги залях със саламура по една рецепта за пастърма. И сега умуваме какво да ги правим, захарта е била около 10 гр на кг месо, дали ще навреди ако ги оставим за сушене или да ги изкисваме и печем? В 15% солен разтвор са сега.

Ако ще правите пилешка пастърма, не е проблем. Но, можете да си ги направите и във фраера.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/12/blog-post_23.html

Общи условия

Активация на акаунт