За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 23 303
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
Ами те малко никакви - за червено са тесни а за бяло идват широки Grinning А по описание писали наред - за бяло, за червено, за розе Grinning
За вода и безалкохолно не ми изглеждат удобни, ако ти харесва просто че е столче можеш да погледнеш чаша тип снифтър - пак голяма и тумбеста но е с ниско и по-дебело столче, обикновено в тях сервират бренди и чат-пат тъмен ром. Или пък някоя за бира пак подобна, те не са толкова тумбести и са по-удобни да отпиеш по-голяма глътка, на снифтъра отгоре е по-тесен отворът.

# 421
  • Somewhere far away
Като цяло чаши със столче си представям да са все   за нещо алкохолно - бира, вино и т.н. всеки може да пие от каквато иска чаша  разбира се.  за мен най- красивите чаши за вода и безалкохолно са тези- любими са ми и само от такава пия вода от както съм ги купила!

# 422
Благодаря за мненията! Ще ги помисля още малко.

За вода и безалкохолно ползвам тези:
https://www.ikea.bg/products/ikea-365-chasha-300ml/70278363/

Според икейци стават и за бяло, и за червено вино, за десерт... Многофункционални отвсякъде Grinning

Много ми харесаха показаните чаши по-горе Heart Eyes Ще ги потърся.

Още нещо искам да питам. Искам на мъжа ми да му взема малко трюфелче. Този сайт и този трюфел дали стават:
https://shoptruffles.eu/index.php?route=product/product&product_id=42

Цената ми е най-важна Smiley Щото, нали, не мога да дам 200 лв. Нещо малко и на приемлива цена ми трябва. 40 лв от горния линк да речем, че стават.

# 423
За такова ниско столче говорех и аз, просто по-заоблена и загладена чаша че поне мен тези ръбове биха ме дразнили да ги гледам всеки ден. Но всеки си знае предпочитанията и домакинството, щом теб те радват и вероятно си подхождат и с други неща в които сервираш - защо не?

# 424
Аз точно от този сайт си взех трюфел, но стои в хладилника, защото не знам какво да го правя. Rolling Eyes

# 425
  • Варна
  Свари паста, добави масло и настържи/ с белачка а зеленчуци/ трюфела.

# 426
  • In transit
Барбалена, тези икейските ги ползвам ежедневно за вино, но стават и за вода.
Натка, първите показани са точно, като за бяло вино...как ще сложиш бира в такава чаша?

# 427
Natka, тези чаши си ги ползвам с голям кеф, но като постнах линка, ми се видя много ръбата на фона заоблената чаша по-горе Grinning

Сирос, на мъжа ми му бяха подарили преди години. Направихме си паста, на мен ми хареса, той не го оцени този трюфел. Даже едно парченце беше останало в хладилника и го хвърлихме 🫣 Скоро обаче в италиански ресторант е ял паста (и пица май) с трюфели и мноого му бяха харесали. Та, може паста със сметана да си направиш. Не знам в какво друго се слага Grinning

# 428
Барбалена, тези икейските ги ползвам ежедневно за вино, но стават и за вода.
Натка, първите показани са точно, като за бяло вино...как ще сложиш бира в такава чаша?
Аз за бира не говорех за в показаните чаши... споменах чаши за бира като опция за чаша за "дълга" напитка но пак със столче. Вода, безалкохолно, бира и прочие.

Трюфел  са малко нещата на които не можеш го сложи. Дори качамак с трюфел съм опитвала, страхотен беше Grinning

# 429
Здравейте, не е съвсем кулинарен въпрос, но има общо с трапезата Grinning

Тези чаши дали стават за вода и безалкохолно? И за какво вино са, червено ли? 330 мл са

https://temax.bg/chasha-za-vino-330ml-6br-g3057-3t-92880

330 мл е по-скоро чаша за бира като вместимост.
Класическата чаша за червено вино, бяло и розè съдържа около 120 мл, това отговаря на 12 гр етанол, което количество се съдържа в кенче бира 330 мл или чашка ликьор (40 мл).

Една бутилка вино е 750 мл. В тези чаши от 330 лм ще стигне за около 2 чаши, което е натоварващо. Друг вариант е да ги напълните много по-малко от вместимостта им, но това няма да е оптималното за погледа.

Вероятно стават за вода, но аз лично за вода бих предпочела чаша без столче, ниска чаша, както някой преди мен спомена.
За вино подходящи чаши са със столче, форма на лале - flute, не повече от 150 мл вместимост.

# 430
Барбалена нагледен гайд за видовете чаши

# 431
  • Русе
Чашите са за вино, не е нужно да се пълнят до ръба.

# 432
  • In transit
Valerie R, 330мл е общия обем на чашата. Бяло вино никога не се пълни до горе. Червено, също. Сипват се 100-120 мл, за да може виното да разгърне аромата си.
Чашите за бира с вместимост 330мл са с обем около 400мл. Там формата зависи от вида на бира, който се сервира.

Чаши за вино, бяло, розе, червено. Всички са обем между 250-500мл.

# 433
Valerie R, 330мл е общия обем на чашата. Бяло вино никога не се пълни до горе. Червено, също. Сипват се 100-120 мл, за да може виното да разгърне аромата си.
Чашите за бира с вместимост 330мл са с обем около 400мл. Там формата зависи от вида на бира, който се сервира.

Чаши за вино, бяло, розе, червено. Всички са обем между 250-500мл.
...

Mikkey ,
Аз написах за видове алкохол от гледна точка на етанола и оттам защо се ползват различни и по вместимост чаши. Не съм споменала, че се пълни до ръба.

Споменах, че подходящите чаши за вино са с около150 мл вместимост, другите са големички, но на пазара от много години има всичко, включително по-големи. Същото е и с големината на чиниите.

За бирата има и още по-големи халби като вместимост от посочените от теб.

В 120 мл вино се съдържа количеството етанол, допустимо според здравните насоки, това написах - или казано по-просто чаша червено вино за жена, 2 за мъж, но там е и индивидуално кой колкото реши..
Ако чашата  е от 150 мл, напълнена с около 100-120 мл вино, е количество, което позволява да се наслади човек на  аромата на виното. При дегустация дори и по-малко - около 50 мл, за да се завърти добре чашата и въртеливото движение да освободи максимално онова, което е качеството на виното.

Въпрос и на лична преценка е според мен избора на по-голяма чаша от тази, която е необходима за съответния вид алкохол.

# 434
  • София
Гледам, че по ресторанти дават далеч по-големи винени чаши. Сигурно събират по 300 мл.

Общи условия

Активация на акаунт