От поколението съм, което се разлетя по света когато комуникациите не бяха на такова ниво като в момента, пишехме си истински писма, понякога и мейли - но доста приятелства се разсъхнаха именно заради разстоянията. Особено с хората, които заминаха за САЩ, Канада и Азия, и отдавна вече не се връщат всяка година както тези от Европа.
Не се оплаквам, имам близки хора, на които винаги мога да разчитам - и за аху-иху, и за сериозни неща. С мъжа ми сме много близки, с него мога да споделям всичко на 100%, но всеки си има и своето лично пространство и приятели, свързани с интересите, които не са ни общи. Не се притеснявам да поставям граници, да казвам "не" и да се освобождавам от присъствието на хора, които ме натоварват.
Доколкото разбирам, обаче, авторката има предвид служебните взаимоотношения. Каквото и да си говорим, не сме роботи, и след като по 8 часа си в компанията на едни и същи хора, няма как отношенията да са само "здравей-здрасти". Не си представям как някой ще мълчи цял ден, особено ако всички са на сходна възраст и имат горе-долу еднакви интереси. И отношения възникват, независимо искаме или не. Вече дали дистанцирани, дали по-близки или направо приятелски - само от нас зависи.
Много съм скептична обаче по отношение на феномена "Аз съм перфектен служител, работя най-много и по-качествено от всички, държа се уважително и съм толкова добра и чувствителна, а попадам винаги в ужасни колективи. Всички ми завиждат, мразят ме и ме обсъждат, правят интриги и обстановката е ужасна"

Сигурно някъде по света съществува подобен отровен колектив, но личният ми опит и професионални наблюдения над огромен брой екипи показва, че "добрите и чувствителни" хора далеч не са такива, за каквито се описват, и обикновено най-претендиращите, че са онеправдани, са най-отровните в екипа и с явни характеропатии.