Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 89

• 27 115
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Аз не смятам, че високата фурна е тренд, а удобство.
Появи се откакто има вградени фурни, преди това със свободностоящите щеше да е трудно.

# 601
  • Варна
...
Тази ниша, не знам защо сте я разбивали, тя си е идеална за хубав хладилник с фризер, отгоре шкаф килер....

На чертежа не вярвам, но на снимката си личи, че е с идеална широчина за хладилник именно след разбиването. Преди да съборят левия зид, широчината видимо е била не повече от 45 см.

Чи лу, на всеки различни нежа са му удобни. Но за съжаление твърде много хора сляпо следват тенденциите и после се чудят "Що тъй стана".

# 602
Досега не съм имала висока фурна, но в новото ми жилище ще е такава, точно заради удобството да не се навеждам, когато готвя или я чистя.
В сегашното, което е сравнително ново (4г) я направих долу, точно за да не ми изяжда от плота, иначе исках.
Други недостатъци на високата фурна не виждам, така че е логично в голяма кухня, домакинята да си осигури комфорт.
Но да, и аз виждам кухни с вид на секция, почти без плот, само и само да са модерни.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 18:41 от Чи лу

# 603
Чи лу, недостатъкът е само визуален, че се вижда. Казвах, че според мен е противоречие в тези супер обрани и скрити кухни, които според мен се проектират в името на естетиката, а не толкова за комфорта на домакинята.

# 604
Е, долу да не би да не се вижда?

# 605
Показваш съвсем друг тип кухня. Както и да е, не се засягай, обсъждах някакво принципно наблюдение относно конкретна тенденция. Hands V

# 606
Ами модерни са такива скрити кухни, защото масово се правят в дневната, която е стая за почивка, за събиране на семейството, за гости...
А в крайна сметка кухнята е работно помещение с присъщите й посуда, шумове, миризми и прочие, ама поради все по-малките жилища принудително се проектира общо с дневната (това пък се представя като мода и голямо удобство) и почва едно чудене кое как да се скрие, как да се съчетаят настилки, да се избегнат миризми и наслоявания от мазни изпарения и т.н. Тук срещах и хора, които бяха спрели да готвят въобще или определени храни, защото кухнята е в дневната им. 
Аз винаги бих предпочела свързана с трапезарията/дневната кухня с портална стъклена врата или подобна - въпрос на конкретика и стил, но да има възможност за отделяне от останалата част на помещението. Така са проектирани и двете кухни в по-старите ми жилища - свързани са с трапезарията чрез врата, а трапезарията на свой ред е свързана също чрез врата с хола. Когато отворя вратите, помещението става едно цяло, а когато се налага, ги затварям. Смятам това за най-удачното и комфортно за ползване разпределение, така всяко помещение се ползва според функциите си без домакинската работа да пречи на почиващи, гледащи телевизия и т.н. Т.е. акцентирам върху възможността за избор, какъвто няма, ако изначално кухнята е проектирана в дневната без възможност за отделяне. Вратата може и никога да не затворя или веднъж на месец/година да се наложи, но когато се наложи, я има.     

# 607
  • София
С добре  приемам идеята , а не че ще го направя точно така
Стената на която в момента е мивката е точно 125см
Вратата е 60см  за  момента може  да се разшири и без това няма да има врата
В нишата ,ако можеше да се вкара хладилник пералня и т.н. нямаше да се разбива разстоянието между двете колони беше малко
Прозорците са  нови отварят се навътре .

# 608
Barbabeau, за какво да се засягам?😆 Направила съм си каквото ми харесва, не търся одобрение и се радвам всеки да си харесва това за което си е изхарчил парите. Изобщо не се хабя да мисля, как може едикойси да си сложи нещо в обзавеждането, което аз не бих си сложила, щом си го харесва, значи всичко е точно. Просто казвам, че високите фурни не са само мода, а и удобство.
Ти пишеш за някоя си определена кухня, дето била скрита, ама тя не е масовата кухня, а някоя изгъзица на дизайнер.

Карлинка, тази втората схема точна ли е, проверила ли си с ролетка? Къде се губят тези 25 см от цялата дясна стена?

# 609
ама тя не е масовата кухня, а някоя изгъзица на дизайнер.
Да, точно така. Опитах се да си кажа впечатлението за тренд и дизайнерските решения, но се отказвам. Simple Smile

# 610
Дизайнерите са ясни-пускат програмката и започват да нареждат модерни елементи. Последното, което ги интересува е практичност и удобство. Често рисуват невъзможни неща и мебелистите се хващат за главата, като им връчат да изпълняват някой дизайнерски шедьовър😆
Карлинка, пробвай със sweet home, както ти писаха по-горе. Много е лесна, ако вкараш точните размери, може да се разходиш из стаята и да видиш отстоянията и как биха стояли различни размери мебели.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 20:44 от Чи лу

# 611
  • Варна
...
Стената на която в момента е мивката е точно 125см
Вратата е 60см  за  момента може  да се разшири и без това няма да има врата
...

Ако стената действително измерена с рулетка е 125 см, значи нещо в останалата схема не е вярно, понеже в схемата са измерени 125 см само до някъде, и остават едни около 15 см до колоната. А програмата няма как да обърка мащаба.

Искате да кажете, че в момента целият светъл отвор, без врата, е 60 см ?!? Че то с ката ще дойде още по-малко. Не го вярвам това. Баните са с по-широки врати. Може да се разшири ?!? Как така "може", а не "ще" ?? Не се ли досещате, че нищо няма да можете да вкарате вътре?

# 612
Затворената кухня не само е изгъзица. Никога няма да стане стандарт. Просто е безсмислена.

# 613
  • София
През тази врата са изкарани стара пералня ,печка , хладилник.
Къде би било най практичното място на мивката  - там където е сега или на голямата стена .Хладилникът ще е в колоната .
Отваря се място за шкафа с чекмеджета - къде  да бъде на малката стена или на голямата

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 21:23 от carlinka05

# 614
Карлинка, четеш ли изобщо, какво те питаме?
Твърдиш, че този окъртен отвор е 60см? Преди това най-вероятно е имало врата, тя 50 см ли беше? И предните уреди са вкарани преди да се сложи вратата и после са изкарани след като е изкъртена?
С такива размери на око, дето даваш, няма как да получиш адекватни съвети.
И втората ти схема е неточна, едната стена излиза 420, а другата 445см🙄
Имаш да нареждаш критично малка стая в която всеки см е много важен, а дори не си я измерила, като хората.

Общи условия

Активация на акаунт