Мама и свекърва

• 8 340
  • 119
  •   1
Отговори
# 75
В 21 век 3 поколения заедно. Имат някакъв бизнес, колко са наемите в Петрич, та дори и едно маломерто жилище да наемат и да живеят самостоятелно. Поправете ме 500 лв.?

Майка й идва чудесно, но 1 м. в чужда къща не е нормално. Предполагам, че няма стая за гости с отделна тоалетна и условия за такова гостуване.

Това с реването е някаква "мода", масово явление, за най-малкото нещо рев, празен поглед и бягане от отговорност, няма мисъл за решение, действие, но рев за всичко. Имам подобен пример, помагат им, включителто  има решение, но никакво действие, нищо не се прави и само се реве. Като питаш направи ли еди какво си, няма отговор и сълзите тръгват. Също имам и една колежка на 24, като я видя със сълзите в очите и защо реве, щяла да дойде войната, преди това корона вируса, сякаш в "саксия" са расли.  И като чуя "мама" от възрастен човек ми стова ясно много, може да е мама, но изказа издава незрялост, на такава възраст се изразяваш с майка ми...., а не с мама, защото това е подходящо, като обръщение за дете.

# 76
  • Down south
Аvaa00,
Не беше ли твоя темата преди време - от Варна си се преместила в Петрич? И ти липсваше още тогава майка ти..
Идеята за агроаптека в двора на свекърите..

Може и да греша, но ако си ти, много съжалявам за това, което преживяваш. Още тогава мнозина изразиха съмнения за мирно съвместно съществуване в стил Гераците.

Заедно със свекъри не се живее, според мен. Неутрален ваш дом трябва, и който иска и може да помага, ще идва.
Тогава няма да се карате, помощ и гуш-гуш на бебето ще има за всички.
Точно за тази тема се сетих.
Тази е подобна заедно с 600-те километра дистанция.
Това второ дете ли е Sunglasses

# 77
  • София
Авторката е същата. Тогава още нямаше дете.
Тя май повече няма и да се включи.

# 78
Класика в жанра е не да не се разбирате със свеки в нейната къща- това е нещо като природен закон дори. Има някакви изключения както сигурно и има разни природни отклонения, но законът е да не се понасят до костите си.

Класика в жанра бих нарекла ,,родих и не понасям тази", ,,със свекървата се дразним много от както родих". Това е абсолютно нормално. С времето ще става по-лесно като поотихнат хормоните и на двете. Трябва сега да маркирате правилата си с мъжа ти обаче като ново, самостоятелно семейство, иначе свекървата ще се вкопчи във вас като пиявица и....ще се случат други природни закони. Аз стигнах до извода за себе си, че свекървите по линията свекърва-снаха са винаги водещи във връзката. Като под водещи имам предвид, че те носят най-голямата вина в повечето случаи, ако не се получи, защото те вече са минали по този път и знаят какво изпитва снахата, знаят го много добре и вместо да проявят разбиране, се месят, нахалстват, властват и т.н. Също така бсолютно нормално е младата майка да иска повече помощ от собствената си майка, а не от чуждата, освен ако нямат наистина много, много добра връзка, пълна с разбиране и уважение.

Просто това живеене заедно, позволяване на натрапване, прекалено често и дълбоко общуване... защо? Защо си го слагате в гащите този таралеж?

Бъдете самостоятелни и смели да си отстоявате границите в някаква адекватна форма.

# 79
Авторке, разбирам те много добре. Не си сама. Хората, които те нападат не разбират, че има свекърви които са на всяка манджа меродия. Те имат нужда да са “в играта”, “да помагат”. Тези свекърви се бутат навсякъде.
Нормално е да ти е по-спокойно с майка ти, защото ако нещо не ти харесва как прави много по-лесно ще й кажеш.
Може да опиташ да сложиш някакви граници. Помисли кое не ти харесва което свекърва ти прави с бебето и се опитай любезно да й обясниш, че сега се справяш и ако прецениш ще я извикаш.
Другото нещо което свекървите правят след като внучето се роди е че забравят за снахата, докато майка ти никога няма да те пренебрегне.  Младите майки страдат от липса на внимание.
 Може да опиташ някаква терапия и самоанализ. За да спрат да те разяждат тези чувства.
Осъзнала си проблема и щом търсиш помощ си на правилния път. Всичко ще си дойде на мястото с времето. Помни, че това е просто период.

# 80
  • София
Свекървата може да е всякаква, но си е вкъщи и може да се държи както реши.
Проблемът е, че авторката и синчето на свекървата нямат против да живеят у свекървини, само свекървата пречи.

# 81
То тук даже не е баш свекървата да пречи. Проблемът, е че младата жена реве за мама и иска и тя да се настани у свекървата. Което ми идва, много нагло като желание.

# 82
Изобщо не е нагло. Това е човешко чувство, съвсем нормално, особено в България заради манталитета на хората и това очакване майката да помага след раждането. Аз лично след раждането също ревах за родителите ми, а нито живея със свекърва си, нито съм близо до нея, нито имам някаква много близка връзка с нея и дори не й позволявам да ни се меси по никакъв начин. Въпреки това какво ме беше хванало след раждането, бях много емоционална и исках майка ми да е до мен, ревях тайно за семейството си, дори за България Joy, а истинското ми мнение е, че в България животът не е за мен. Неуредицата би ме побъркала, както и голяма част от проблемите в манталитета. НО миже би е човешки инстинкт за свързване с корените си... кой знае? А ако ти се зъби една гадна свекърва насреща, това само ще се подсили. Абсолютно нормално нещо.

# 83
  • София
То тук даже не е баш свекървата да пречи. Проблемът, е че младата жена реве за мама и иска и тя да се настани у свекървата. Което ми идва, много нагло като желание.
Съгласна съм. Още повече, че бащите имат отпуск при раждане на дете... Като решиш да създаваш собствено семейство би трябвало преди това да си скъсал/а пъпната връв с мама. Иначе става каша (и проблеми).

# 84
За жалост пъпната връв не е скъсана при някои мъже, дори да са на 100-500-1000-2000 км от родителите си. Имам безброй такива примери дори при собствените си роднини, колеги, познати. Има мъже, които си споделят толкова лични неща с майките си по телефона, говорят си с тях всеки ден, през ден или дори през два дни, което за мен лично е болно състояние и изключително отблъскващо. Дали ще са в една къща или ще се гушат по телефона... все тая. Даже в една къща не винаги е гаранция, че ще са близки.

# 85
  • София
За жалост не е скъсана  и при някои жени, като авторката.

# 86
И това го има, и ние жените сме дори повече застрашени от мъжете. Joy Но като човек, който избягва прекалената близост и със собствената си майка точно защото мисля, че е вредно за всеки един пораснал човек, мога да кажа, че аз лично усещам тази тъга по майката и собствения род след раждането като нещо първично, някакъв инстинкт, нещо независимо от самостоятелността. Активирани дълбоки емоции.... разбирате ли какво имам предвид? Не мисля, че е нужно да се слагат етикети на авторката само по тази причина.

# 87
  • София
И това го има, и ние жените сме дори повече застрашени от мъжете. Joy Но като човек, който избягва прекалената близост и със собствената си майка точно защото мисля, че е вредно за всеки един пораснал човек, мога да кажа, че аз лично усещам тази тъга по майката и собствения род след раждането като нещо първично, някакъв инстинкт, нещо независимо от самостоятелността. Активирани дълбоки емоции.... разбирате ли какво имам предвид? Не мисля, че е нужно да се слагат етикети на авторката само по тази причина.
Разбирам, да. И съм напълно съгласна с Алекс. пъпната връв трябва да се къса навреме, не да се реве за мама при създадено собствено семейство. Бащата е другият родител, не мама.

# 88
Е свекървата като е позволила да й се живее в дома, доброволно е отстъпила територия и би трябвало да е отстъпила властта си върху тази територия. Това е територията, в която власт има само и единствено новото семейство. Иначе няма как да стане тая работа. Свръх интелигентните и добри хора биха отстъпвали много в такава ситуация, и ако всички в групата са еднакво интелигентни, добри и т.н. ... ще решат заедно големите пролеми, дипломатично, няма да има никога засегнати, няма да има цупене и сеири. Аз такива представители на хомо сапиенс, събрани в една къща, която всеки момент ще експлодира от емоции, не съм виждала и не вярвам да видя. Joy но ....със сигурност ги има някъде. Просто повечето хора не са на това ниво да се справят с предизвикателството ,,живот със свекървата/снахата" по един извисен начин.

# 89
  • Варна
Голяяяма драма да живееш със свекърва - и двете страни трябва да си мерят малко приказката. Нещо, което добре правим на работа, ама кой знае защо, на близките се чувстваме свободни да се зъбим. ( и за двете страни иде реч)

Общи условия

Активация на акаунт