Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 861
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
На 10 000 единици пиех К2, всичко спазвах.
В момента пия когато се сетя 2-4000, но то след 7 години пиене писва само да следиш и да пиеш.
За да имам стабилни, високи нива на Д (поне 40 ng/ml), ми трябват поне 10 000, всеки ден. Не ми се струва редно  дългосрочно такъв прием. На мен лично.
И преди някой да спомене храната и слънцето, ям прилична храна, всеки ден навън по два часа на разходки, а до преди няколко години и редовно периоди по цял ден на слънце, без слънцезащита, и Д 10 и под 10 ...

# 136
  • Пловдив
За магнезий  - погледни този -  https://vitamag.bg/magazin/esn/vitamini-i-minerali/magneziy-magn … ium-esn-120-kaps/
От толкова ровене в нета , само  на този се спрях - хубава форма в прилична доза.

# 137
Магнезий какъвто си избереш но трябва да има, той и за още сума неща трябва но специално за Д си се води ко-суплемент и се усвоява по-добре. Е, само някакъв магнезиев оксид недей, де, че той почти нищо не върши а пък си ти трябват дози и там а не ей тъй само да се каже.

# 138
Няма да предозираш с 10 000. А 5 000 е загуба на време ако започнеш така. Аз съм на 5000 поддържаща,  като 1 месец пих 20 000, после 1 месец 10 000. Миналата седмица се разболях и самоинициативно минах на 30 000. Нямам страничен ефект, жива съм , оздравях.

# 139
Понеже има склонност към разстройство мисля да се спра на магнезиев глицинат 400. Ще се разтърся утре.

# 140
ЧС, как изследва втория път?  Беше ли спряла приема на вит. Д, или не?
И аз имах същата ситуация преди няколко години, вит. Д ми беше паднал под изходното ниво от преди приема, но го бях спряла за известно време преди второто изследване. Според ендокринолога, при когото ходех тогава, не трябва да се спира, изследва се по време на приемане.
Бях го написала това, но по неизвестни причини, коментара ми беше изтрит.

Днес питах и позната аптекарка, според нея също не трябва да се спира по време на изследване. То е контролно, евентуално да се коригира дозата. Тези дни пак ще ходя на ендокринолог, дано не забравя да питам и новия.

# 141
Не, не съм спирала.

# 142
Наистина много зле щом и без да спираш добавката толкова ниско ниво. Доста работа те чака че не се наваксва лесно и бързо, а пък бързо се изчерпва дори и леко да се разболее нещо човек.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 00:02 от Не се сърди, човече

# 143
ЧС, при такива показания малко на 9 ng/ml, ендокринолъгът ми беше изписал по 7 капки вигантол н ден.
Но не мога да кажа дали са били ефективни, че го изследвах след спиране.
Сега съм с още по-нисък - 5, 6 , ЛЛ каза по 9 капки на ден. Ще видим ендо какво ще каже при прегледа.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 00:02 от Не се сърди, човече

# 144
На мен не ми се струва нормално, ако спреш Витамин D за 2-3 седмици, чак да ти излезе с ниски нива, ако преди това е бил суплементиран добре.
Винаги спирам добавките преди тестване и досега не съм имала такъв проблем.

# 145
На мен досега американдките и канадските добавки са ми излизали като работещи на база кръвни тестове, при това дори не са доставяни от чужбина.

# 146
Ако е вземан само колкото да има с какво да караш, а не и да се натрупва... при голям дефицит поне аз не се учудвам.  Спираш го и почваш да черпиш от и без това малкия запас който си имала.
На мен досега американдките и канадските добавки са ми излизали като работещи на база кръвни тестове, при това дори не са доставяни от чужбина.
Те са всъщност по-изгодни да си ги поръчва човек от iHerb, тук ни свалят по три кожи за същите неща, от същите марки и т.н. Свикнах си да си поръчвам особено витамин Д на голямото намаление на годишнината им, в количества които е вероятно да ми изкарат до следващата им годишнина Grinning Защото аз и лятото не го спирам, не и ако искам да държа нива.

# 147
Понеже има склонност към разстройство мисля да се спра на магнезиев глицинат 400. Ще се разтърся утре.

Аз също си поръчах Глицинат, ето този:
https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/HPH5496?productId=88819&r … m_medium=appshare
Не мога да дам отзив, защото още не е дошъл, но до утре в iHerb има 20% отстъпка на всичко и цените си струват спрямо тукашните.

Взех си и витамин Д3 5000 с К2 на капсули. Реших малко да разнообразя, защото от 2 години ползвам спрея на Better you с К2 по 5000 единици дневно и чисто финансово не излиза много добре, поне се задържах на долна граница, защото тръгнах от под дъното на референтните стойности Simple Smile

# 148
Скъпичко излизат тия спрейове като стане по-дълга употреба... Той и Вигантол вече не е чак толкова евтин де, когато трябват по-стабилни дози.

# 149
Бях при ендокринолог, намали ми капките вигантол от 9 на 5-6 дневно, при стойности 14 nmol/L = на 5,6 ng/ml, т.е 2500 - 3000 IU дневно. Каза, че за дълъг период по 9 капки са много.
След 3 месеца да изследвам пак.
Питах да го спирам ли преди изследването, тъй като някои лаборатории пишат да се спре 10 дни преди изследване.  Док каза само в деня на изследването да не пия. Каза, че като го спра, знаем какво става, колко ще е. Интересува ни колко е по време на прием.
Предполагам трябва дълго и постепенно наваксване, а не ударно, с големи дози и за кратко време.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 16:29 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт