Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 904
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте!

Имам Хашимото и пия Еутирокс 50-75. С дефицит на витамин Д съм и от няколко години приемам чистия спрей на Better you 3000IU. Ендокринологът ми каза, че последните ми резултати не го притесняват, но четейки темата, се чудя дали да започна да впръсквам два пъти на ден. Моля за мнение за какъв период от време да приемам 6000IU, преди да пусна контролно изследване и въобще налага ли се да го правя според вас и на база на вашия опит и знания.

25-OH-Vitamin D      65.8nmol/L                        80 - 250
               Недостатъчност: 25 - 80 nmol/L
                    Тежък дефицит: < 25 nmol/L

Калций                  2.6mmol/L                        2.2 - 2.5    

Неорганични фосфати      1.36mmol/l                0.81 - 1.45

Магнезий (Mg)            0.73mmol/l                0.66 - 1.07
Не го притесняват защото Калцият е висок, добавянето на Вит Д може да доведе проблеми !!!

# 406

Достатъчно е да започнеш с три впръсквания дневно ,както си пише на опаковката. ,С по-голяма доза няма да стане по-бързо.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 07:39 от bubanka

# 407
  • София

Не го притесняват защото Калцият е висок, добавянето на Вит Д може да доведе проблеми !!!
Калцият не може ли да се повиши от други освен от витамин Д?

# 408

Може разбира се - oт фосфатите,  (при теб са в норма) , Магнезия (в норма при теб) , остава да е  от Хашимото ,макари рядко. Но е сметнал ,че е клинично значимо и затова резултатите го задоволяват .

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 07:38 от bubanka

# 409
  • оттам, откъдето започва България
2,72 е при мен калцият, йонизираният калций - 1.35, с остеопороза съм и всеки ден пия по 5000 IU вит. Д и К2 100 мг. Не знам дали е добре за мен.
В последно време ме притеснява само зачервяването на очите и тежестта и умората в тях, друго не усещам.

# 410
Моля ви, стига сте цитирали чаршафи. Става нечетимо на телефон.

# 411
  • София
Може разбира се - oт фосфатите,  (при теб са в норма) , Магнезия (в норма при теб) , остава да е  от Хашимото ,макари рядко. Но е сметнал ,че е клинично значимо и затова резултатите го задоволяват .
Какви са тия фосфати?Извинявам се ако звучи тъпо, но се интересувам. Иначе това не са мой изследвания😁

# 412
Какви са тия фосфати?Извинявам се ако звучи тъпо, но се интересувам. Иначе това не са мой изследвания😁
Фосфатитe (соли на фосфорната киселина предимно) участват в метаболизма за калцият, тъй като той се натрупва в организма под формата на фосфати. Високи нива на фосфатите водят изместване на калцият от костите и отлагането му на всевъзможни места ,най-често под формата на камъни в бъбреците и жлъчката.

# 413
  • София
А как могат да се избягват?

# 414
А как могат да се избягват?
Реално фосфати влизат в храната чрез прекалено торене, но тези цени на торовете май никой не го прави.  А и по-малко Кока-Кола Laughing

# 415
  • София
Не пия Кока Кола🤣

# 416
Добре правиш . Това беше напомняне на мен LaughingLaughing

# 417
  • ту тук, ту там
Здравейте.
На своя глава реших да изследвам витамин Д на сина ми, на почти 14 г. Излезе недостиг, 16,9 ng/ml (при норма 30-100).
Мисля да започна да му давам капки Вигантол, докато направим консултация с лекар (мисля да търся ендокринолог, за да проверим дали има забавяне на растежа, че е по-нисък от съучениците си и се притеснява 😔). Можете ли да ми подскажете колко капки е ок да включа за ежедневен прием? 6 ок ли е (3000 IU) според вас, предвид че ги давам на своя глава? 😌

# 418
Здравейте.
На своя глава реших да изследвам витамин Д на сина ми, на почти 14 г. Излезе недостиг, 16,9 ng/ml (при норма 30-100).
Мисля да започна да му давам капки Вигантол, докато направим консултация с лекар (мисля да търся ендокринолог, за да проверим дали има забавяне на растежа, че е по-нисък от съучениците си и се притеснява 😔). Можете ли да ми подскажете колко капки е ок да включа за ежедневен прием? 6 ок ли е (3000 IU) според вас, предвид че ги давам на своя глава? 😌
Според мен е ниска доза.

# 419
  • ту тук, ту там
А колко? ☺
Аз с недостиг също, почти същата стойност, вземам по 10 капки, 5000 единици. За него обаче бива ли същата доза?

Общи условия

Активация на акаунт