Как се справяте със стреса на работа? 🧘‍♀️

• 3 486
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
Mamagemelar, помага ли наистина това чудо - грифонията? Интересува ме и забелязала ли си да спиш по-добре с нея?

Ясно е, че трябва да се действа комплексно, но като спасително средство бих казала спорт - ако може нещо, което е предизвикателство за силите ни. Физическото изтощение води до странно психическо облекчение и смяна на перспективата - виждаш се като автономно същество, което не се идентифицира само с работата си. Понякога забравяме това - особено когато сме в стресова среда (била съм там). Чувството да преодоляваш ограниченията си също води до положителен ефект върху настроението и самочувствието, а спортът е свързан и с производството на серотонин.

П.С. Пилатесът и йогата не бива да се подценяват - острани изглежда все едно си лежиш и отпускаш на постелката, ама колко пот може да излееш...

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 11:11 от Cafe

# 31
да започна от там, че предписването на мелатонин( хиляди добавки на пазара има, че даже и за деца),  е голямо престъпление
продължавам да се чудя как и защо хората го пият, без да четат за него
та той, в същността си е хормон!
за да действа ,има нужда от Б6 и от серотонин
дозите са специфични, стигнах до този извод от многото четене , на 3 езика, каквото и да има в нета съм го прочела, и с 2 приятелки ,едната химичка, другата биохимичка коментирам..

относно неспането, и въобще стреса- необходима, основна "тухла" в процеса на спане, е триптофанът

самият химичен процес е лесен, но много фин:
триптофанът,който поемаме с храната, трябва да се преработи с фини химични процеси, с помощта на Б6 ,но не само!, в черния дроб, до л триптофан
после да се транспортира до мозъка, където заедно с мелатонина да направи химичните реакции за серотонин
ако, черният дроб не работи добре,или не складираме достатъчно л триптофан- сме до там!
мелатонина внесен отвън се складира, прелива, и спира да действа, защото балансът на системата се губи

за Б6 е важно да се знае,че не всички хора реагират еднакво към него- някои хора се превъзбуждат, /примерно аз и майка ми , установихме с проба- грешка/,затова само през деня го приемам
препоръчвам да търсите чиста грифония, без допълнителни неща
слагат в много формули, и цинк, и магнезий( който също е много важен, но и при него , някои видове събуждат- аз го пия по обяд)

така ...стигнах до билките
четох, учих- ходих на един курс по китайкса медицина
бих могла да коментирам и китайските , но вече знам ,че е невъзможно в някои случаи- те са неоткриваеми, някои забранени- не можеш да ги внесеш в европа.... но открих  грифонията
тя е естествен източник на 5HTP

ако наистина се иска тежка артилерия- има много добри 5htp добавки- готова формула с много бързо действие, гарантирано до 3 дни се натрупва и започваш да спиш

грифонията, на принципа проба-грешка след няколко седмици пиене, я разредих
как ще разбереш,че действа и се е натрупала?!- като започнеш да сънуваш много
това означава,че влизаш в дълбока фаза на съня , и че изпълваш повече цикли с дълбоки фази
оттам нататък, всичко е индивидуален процес
слушайте си тялото!
аз започнах да пия,при много тежко безсъние- по 2-3 часа,максимално на нощ
след определен период разредих през ден , после през 2, после само в сряда я пиех...
докато не си смених работата  и ...постепенно забравих за нея

няма по- добро лечение , от спокойствието

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 11:55 от Mamagemelar

# 32
Със стреса на предишното работно място започнах да се справям като изгледах един куп съвети в Ютюб - как да оцелеем в токсична среда. Най-важното е човек да:
1. вземе решение, че е там временно;
2. осъзнае, че това не е лично отношение и с всеки друг на неговото място шефовете биха се държали така, защото са токсични мениджъри;
3. Започне да си повишава квалификацията или да придобива нова (включително опреснителни курсове по чужд език) като първа стъпка към намиране на нова работа.

Последните две години бяха ад - на работа и в къщи, операции, тежки диагнози, грижа за болен родител в терминален стадии...
Смених работата, но продължавам да не мога да спя. Трудно заспивам, а после се будя задължително около 5 часа и малко преди 7. Будя се от кошмари, които помня в детайли. Реалистични са и са свързани са с нещата, които преживях или със ситуации, в които аз съм в опасност - някой иска да ме убие, падам, давя се, губя се и не мога да намеря пътя, закъснявам за важна среща и тн.
Не съм взимала мелатонин, защото имам предишен опит с него - заспивам, но после се будя и край - няма заспиване. Дормиплант и Нова найт не ми действат изобщо. Все още съм тревожна и смятам, че това е причината за лошия сън. Много добре ми действаха преди капки Седивитакс, но вече не ги внасят в Бг.

# 33
Аз съм си пръскала спрей с мелатонин. Заспиваш, но на следващия ден не си много бодър. Не помага за здрав сън. Ще пробвам грифонията. Благодаря за информацията Simple Smile

# 34
  • София
Идвам и аз в темата, че съм на нова работа и яко се изнервям.
Понякога пия мелатонин, но не всяка вечер. Все още ми действа.

# 35
  • София
Дано не ми се налага да пия добавки за сън. Не че не се будя всяка нощ поне по веднъж, но го отдавам освен на стреса, а и на малкото човече, което всяка нощ се вмъква под завивките ми и се гуши в мен.
Вярвам, че най-ефективното решение на проблема не е да се замаскира (с добавки), а да се търси и изкорени реалната причина - лош стрес.
Това е като да имаш пневмония и да пиеш сиропи, подтискащи кашлицата.
А иначе четох в една книга, "Откраднат фокус", че сънят, подпомогнат от добавки, няма тази възатановителна благотворност, както сънят без  добавки. Не знам до колко е вярно, както казах - не съм пила.

# 36
горчива, не е вярно
разлика между приспивателни, седативи, и добавки правиш ли?

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 09:44 от Mamagemelar

# 37
  • София
Ако напусна работа, дали ще намаля стреса?
/Сарказъм/
Работила съм с добавки три години, така че имам някаква представа какво пия и защо го пия и как се държи тялото и мозъка ми в различните периоди на месеца.
Преди цикъл е зле, естествено. Нерви, безсъние, все ще намеря за какво да се ядосвам ...

# 38
Аз си правя чай след стресов момент-лайката има успокоително действие, а сега и сезона е подходящ.
Някой опитвал ли е добавката "шизандра" ? Адаптоген, който ефикасно намалява стреса на молекулярно ниво. Популярен в САЩ. Тук съм го срещала из аптеките, но все не се наемам да си го купя.

# 39
  • София
Някой да е пил Ашваганда?

# 40
адаптоген, с неизяснени ползи в  дългосрочен план / ако се ползва само за намаляване на стреса, че й предписват 1000 действия/
имаме доста по-добри алтернативи, български
женско биле, например

# 41
Ендокриноложката ми предписа Stress Clean с ашваганда, когато разбра, че ежедневието ми е натоварено и стреса ми оказва влияние, но мен нещо ме е страх да го пия 🤣
Може би притесненията ми са напълно излишни, но това е положението.

# 42
Пила съм ашваганда. Ефект за стрес не видях. По-добре действа чаша вино Simple Smile. След две, спя непробудно....Но това не е решение.

# 43
Аз. Отказах я след 2-седмичен прием. Не ми помогна. Само ми разбута перисталтиката и ми докара колики.

# 44
  • София
Това ми в важно, тъй като и аз съм с колит, който закрепих наскоро.

Общи условия

Активация на акаунт