Грип А 2024/2025

• 12 832
  • 115
  •   1
Отговори
# 105
Аз и синът ми кашляме вече 1 месец ... Мисля, че вирусите са много ...тъй като е топло времето. Не сме с бронхит или пневмония ... но имаме задна хрема... която отива към ушите ...

# 106
  • София
В момента  RSV е доминантен, особено отвратителен е и се влачи по 2-3-4 седмици, независимо от лечението. Да не навлизам в подробности, ама убихме тия деца от изписани терапии със сериозни медикаменти и накрая след 10 дни се оказаха едната с пневмония, другата с бронхит.
Та, тествайте се 3 поредни дни поне. Докато гадинката светне на теста. Че те пък не ги и хващат всеки път адекватно.

Ще вземем тестове още днес. Иначе Вашите симптоми в началото какви бяха?

Голямата започна с лека хрема и кашлица, 7-8 дни издържа така, вдигна температура и след завишен ЦРП и защото кашляше много изписаха антибиотик. Три дни след приема му продължаваше да кашля много и да вдига температура до 37.5 и се оказа пневмония. Включиха вентолин и още един антибиотик и се лекувахме вкъщи.

Малката започна с малко кашляне и високи температури - до 39.2, като с всеки изминал ден  пика на температурата беше по-нисък, но все пак на 9тия ден, в който отново вдигна 38.6 стартира антибиотик на завишено ЦРП (със сестра си, в един ден). И тя на третия ден беше с бронхит Simple Smile Също втори антибиотик и вентолин вкъщи.

От стартирането на симптомите изписаха изопринозин, първо пиха булзин, после флудитек. Бяха на инхалации с пулмикорт. И пак не успяхме да го спрем гадния вирус да слезе в дробовете. Голямата тази година с грипа за първи път в живота си имаше белодробно възпаление. Малката преди 4г беше с пневмония, но супер лека и мина с два дни венозен антибиотик и след това лечение вкъщи. Та по това съдя, че първо грипа и след него РСВ беше много лоша комбинация за имунната им система. Слава Богу все пак не стигнахме до болница.

# 107
Здравейте хора, искам да споделя няколко неща и ако може за мнение . Нашето момче започна ясла по миналата седмица в четвъртък . Изкара четвъртък петък и на следващата седмица пон. Вторник и сряза звъннаха да си го вземем на обяд че е с темп.    След това се появиха сополи тежки и плувнаха ако очите и кашлица. 3 дена подред имаше висока темп 38.5 39 сваляхме я с нурофени и оцет , белтъци и такива неща . Реално на 4 тия ден се събуди сутринта с обрив по тялото. Отидохме при личната каза че е Розеола и че вируса е минал и ще изчезне изринатото. Нямаше темп беше много жизнено детето яде пое вода всичко е както трябва . И на 5тата вечер темп 37.5 ходихме пак каза че е нормално . И следобяда пак вдига 37.5 и се буди с рев и казва че го боли глава . Какво ще кажете ?

# 108
Пуснете кръвни и црп на детето + тестове за грип, ковид и рсв. После при педиатър.

# 109
Здравейте.
Тук съм да чуя и други мнения преди да предприема действие.
Детето е на 2, от 2 дни вдига темп от 37.5 рязко до 38.9. Насълзени очи, унило настроение, постоянно иска носене и гушкане. Сваляме темп с познатите антипиретици, но след като отмине действието им - пак се повтаря същото.
Днес посетихме педиатър, изписа ни @угм3нтин за 10дни без никакви тестове и изследвания. Каза, че не са нужни, защото няма да променят лечението. 
Купих след това комбиниран тест от аптеката - оказа се положителен за грип А, който всички съветват да се лекува с т@миflu.
Утре ще отида на още 1 консултация, но до тогава събирам още мнения.
Благодаря за отделеното време.

# 110
Тамифлу наистина помага много при грип,  а има и АБ за всеки случай,  така че ще помогне лечението

# 111
АБ сериозно атакуват температурата, кашлицата, втрисането, хремата......Само с антивирусни не става, защото и бактериалните инфекции вероятно са навлезли......Друг въпрос е дали точно този АБ е най-подходящ, както и дали трябва да се взема 10 дена, а не 5 например? 10 дена АБ се предписва в доста сериозни случаи. Вижте следващият  педиатър какво ще каже.

# 112
Тамифлу помага при грип, ако се започне в самото начало, а след като детенцето е вече два дни с температура, може и да е късно за него. Аугментинът е хубав и изчистен антибиотик, но ние и двете с дъщеря ми получавахме почти всички странични реакции, описани в листовката и вече си казвам на педиатъра да не й го изписват. Чуйте и другия лекар какво ще каже и решете какво да правите.

# 113
При мен на 3ти ден на температура излезе положителен теста и започнах тамифлу. След 2 приема започнах да се оправям. Това преди 2 г.
Тази година го хванахме още в началото. Първо ММ, който веднага светна положителен, започна тамифлуто но се подобри на 2-3 ден.
Така че е индивидуално.

Аз АБ не бих давала в случая. Евентуално ако не се подобрява на фона на тамифлу.

# 114
Тамифлу помага при грип, ако се започне в самото начало, а след като детенцето е вече два дни с температура, може и да е късно за него. Аугментинът е хубав и изчистен антибиотик, но ние и двете с дъщеря ми получавахме почти всички странични реакции, описани в листовката и вече си казвам на педиатъра да не й го изписват. Чуйте и другия лекар какво ще каже и решете какво да правите.

Мои близки и познати казват същото за страничните реакции на този АБ. През последните години ние се лекуваме с панцеф и не сме получавали никакви странични реакции. В неговата листовка няма такива описани.

# 115
Благодаря за мненията на всички. Другият педиатър каза, че все още не е късно за т@миflu. Започнахме приема веднага. От тогава няма температура и други симптоми не са се проявявали.
Вече е много по- добре.

Общи условия

Активация на акаунт