Грип А 2024/2025

• 10 657
  • 106
  •   2
Отговори
# 15

Иначе кашлица още няма, обаче Т вдига рязко, едвам я свалям. Парацетамол НЕ помага. Държа я 39++ 2 часа след даване на Панадол Sad

# 16
И мен ме тръшна грипа миналата седмица . Започна с втрисане, болки в гърлото и главата, отпадналост. Какви са тези тестове за грип А ? Не съм попадала на информация досега за такива.

Комбинирани са грип А, Б и ковид. За домашна употреба

# 17
Има ги отдавна в аптеките. За три вида грип и ковид е с 4 клетки за капване.
В аптека SoPharmacy имаше такъв комжиниран тест.

# 18
Изобщо не знаех, че има нови варианти грипове и специални тестове за тях. Отидох в аптеката и взех автоматично тест за Ковид, който беше отрицателен, но вероятно не е бил като показания от BubaLazi на снимката по-горе. Осми ден ме мъчи 🤧

# 19
Изобщо не знаех, че има нови варианти грипове и специални тестове за тях. Отидох в аптеката и взех автоматично тест за Ковид, който беше отрицателен, но вероятно не е бил като показания от BubaLazi на снимката по-горе. Осми ден ме мъчи 🤧

Този, който пуснах, е комбинирам за Ковид и Грип А/Б, има и такива с включен и RSV вирус. Може би сте взели само за Ковид.

8 дни е много, ужас! Постоянно ли с висока Т?

Желая бързо възстановяване!

# 20
А как протича при най-малките? Голямото ми дете е на 3 и страда ужасно много в момента (втори ден), притеснявам се за бебето на 8м как ще го понесе....ужас пълен.

# 21
А как протича при най-малките? Голямото ми дете е на 3 и страда ужасно много в момента (втори ден), притеснявам се за бебето на 8м как ще го понесе....ужас пълен.

Моля споделете как протича при вас...
Моето малкото е на 3 и ужасно ме е страх Frowning1

# 22
Болна съм от грил А, установен с тест. Дали е удачно да приемам Тамифлу, ако имам гастрит и проблемен стомах?

# 23
Здравейте, с установен чрез тест Грип тип А съм. "Повали" ме разко на 12-ти януари сутринта, тоест днес ми е 3-ти ден от боледуването. Общо взето съм с класически симптоми - висока Т(39-40 градуса), отпадналост, болки в мускулите, болно гърло, запушен нос и кашлица. Днес бях при личния лекар и останах в шок от реакцията й. Веднага тръгна да ми изписва антибиотици и аз попитах, "нали е вирусно, защо антибиотик?" и тя отговори, че "така се правило", но щом не искам, няма и изглежда я поядосах. С изписан ердомет съм за кашлицата и трахизан за гърлото, а и да съм пиеля нещо за температура. Каза, че няма смисъл от Тамифлу, защото приемът е трябвало да бъде до 48 часа от началото на симптомите, тоест съм закъсняла.
Та въпросът ми към вас е, забелязвате ли практика личните лекари да дават антибиотици за всяко нещо, къде с нужда и къде без.

И как сваляте толкова висока температура, направо ми изпива силите. Редувам парацетамол и нурофен, както и компреси, но най-много да спадне до 38.5 за малко и после пак нагоре... Болест е, ще мине, но е много мъчително. Вас колко дни ви държа температурата?

Бързо оздравяване на всички болни!🍀

# 24
  • София
Здравейте, с установен чрез тест Грип тип А съм. "Повали" ме разко на 12-ти януари сутринта, тоест днес ми е 3-ти ден от боледуването. Общо взето съм с класически симптоми - висока Т(39-40 градуса), отпадналост, болки в мускулите, болно гърло, запушен нос и кашлица. Днес бях при личния лекар и останах в шок от реакцията й. Веднага тръгна да ми изписва антибиотици и аз попитах, "нали е вирусно, защо антибиотик?" и тя отговори, че "така се правило", но щом не искам, няма и изглежда я поядосах. С изписан ердомет съм за кашлицата и трахизан за гърлото, а и да съм пиеля нещо за температура. Каза, че няма смисъл от Тамифлу, защото приемът е трябвало да бъде до 48 часа от началото на симптомите, тоест съм закъсняла.
Та въпросът ми към вас е, забелязвате ли практика личните лекари да дават антибиотици за всяко нещо, къде с нужда и къде без.

И как сваляте толкова висока температура, направо ми изпива силите. Редувам парацетамол и нурофен, както и компреси, но най-много да спадне до 38.5 за малко и после пак нагоре... Болест е, ще мине, но е много мъчително. Вас колко дни ви държа температурата?

Щом сте отказали антибиотика и продължава високата температура, идете си пуснете ПКК, СУЕ и ЦРП в някоя лаборатория, за да проследите дали пък действително не развивате усложнение. Завишеното ЦРП обикновено означава, че е необходим антибиотик, сигурно знаете и не пречи да се изследвате, за Ваша сигурност.
Иначе и моята ЛЛ изписва антибиотици за добър ден, но аз там ходя, когато много време нищо не ми е помогнало и просто 'няма накъде вече'.
За Тамифлу е права, но аз честно казано бих го започнала във Вашия случай, все пак грипа не знае точно колко часа от първите симптоми са минали, все пак може лекарството да сработи и на 72рия час.
Бързо оздравяване желая!

# 25

Моля споделете как протича при вас...
Моето малкото е на 3 и ужасно ме е страх Frowning1

При баткото се стигна до болница, защото на първата сутрин, от температурата припадна. Та там му вливаха банки за хидратация и доста антипиретици, защото температурата беше висока, упорита и изтощителна, започна и хрема с кашлица. В последствие температурата намаля, сега (4 ден) пак качва, но даваме понижаващо 1-2 пъти за 24 часа и го пуснаха вкъщи. Иначе е на тамифлу още от първото покачване, веднага след като направихме теста. Кашлицата му става по-гадна. Откъм тонус е по-добре, но дълго ще се възстановява и пречиства от всичките лекарства, които е поел....

Бебето и аз, засега нямаме прояви....Не знам кога би могло да се каже, че сме се разминали, на тръни ще сме още някой друг ден. Иначе сме се разделили по стаите, таткото+баткото са отделно, само банята споделяме.Личната лекарка посъветва да НЕ даваме Тамифлу профилактично на бебето, заради страничните ефекти, въпреки, че в листовката е описана и такава схема.

В заключение, планирам задължително догодина ваксини за децата.

# 26

Щом сте отказали антибиотика и продължава високата температура, идете си пуснете ПКК, СУЕ и ЦРП в някоя лаборатория, за да проследите дали пък действително не развивате усложнение. Завишеното ЦРП обикновено означава, че е необходим антибиотик, сигурно знаете и не пречи да се изследвате, за Ваша сигурност.
Иначе и моята ЛЛ изписва антибиотици за добър ден, но аз там ходя, когато много време нищо не ми е помогнало и просто 'няма накъде вече'.
За Тамифлу е права, но аз честно казано бих го започнала във Вашия случай, все пак грипа не знае точно колко часа от първите симптоми са минали, все пак може лекарството да сработи и на 72рия час.
Бързо оздравяване желая!

Благодаря, първо мислих да пропусна изследванията, че мразя иглите, но цяла нощ почти не спах - много силно ме тресеше, краката и ръцете ледени... Та вдигнах 40.8 градуса... Течен аналгин на капки и парацетамол в комбинация с компреси и след 2-3 часа се смъкна до 38, а мъжът ми доста се стресна и сутринта още бяхме за изследвания. От тях основните отклонения са:
Левкоцити 2,9 × 10⁹/л
С-реактивен протеин - 22 mg/L
СУЕ - 31 мм/час

Като ми казаха, че се касае за вирусна инфекция и са от грипа тези изменения, но да внимавам много и ако усетя влошаване или промяна в секретите към жълто, зелено или мътно(кашлицата ми сега е с прозрачни секрети) да се вземат мерки веднага. От сутринта до сега температурата леко е попаднала и варира, та съм с 38-38.5 градуса. Та пия чай и пазя леглото.

# 27
Съпругът ми беше със същите симптоми, температура 39,5, втрисане. Комбинирания тест не показа нито грипове, нито ковид.
Но на втория ден отиде на личния лекар, която му пусна кръвни изследвания. Левкоцитите бяха нормални, около 6. Но СRP беше 40 и веднага му изписа антибиотик и тамифлу. Още на първото хапче, изпито вечерта, сутринта вече нямаше Т. Общо два дни имаше Т.
Беше 5 дни болнични, но с голяма умора беше всичките дни.

# 28
Joanna съжалявам да го чуя ,дано мине бързо и вие да се разминете.
Нашия личен също не предписа Тамифлу за малкия на 3 каза за момента само авирон като превенция.
До колко дни трябва да треперим дали не  повали и нас?
И малкия знае ли някой?

# 29
  • София
Аз за ЦРП 22 и с подобни оплаквания бих пила антибиотик, честно. Особено ако не пиете "редовно"..прекалено дълго се мъчите с тази температура и не е гаранция, че не се развива някое усложнение.. премислете го добре и да оздравеете бързо!

Общи условия

Активация на акаунт