За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 769
  • 448
  •   1
Отговори
# 165
Пейчев е пуснал рецептата, аз просто реших да си подготвя олиото и оцета предварително, и ги смесих, и ми се видя много красиво. 😁

# 166
Имам въпрос за сушени червени чушки. Не е точно за консервиране, но предполагам, че някой от Вас е правил?
Преди 3 седмици взех червени чушки, нанизах ги и ги оставих на балкона - 'да се сушат', защото ми беше мерак да си изсуша за зимата Smile Обаче преди няколко дни забелязах, че голяма част от чушките са се скапали и имаше някакви мушички около тях, наложи се да ги изхвърля и се чудя какво не направих както трябва, имате ли идея?

# 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
За сушене се използва определен сорт чушки - с малко "месо".
Дебелите чушки е по-вероятно да изгният, отколкото да се изсушат, освен ако не опиташ да ги сушиш във фурна или сушилна, но там ще отнеме много време.

# 168
  • Русе
Скрит текст:
Имам въпрос за сушени червени чушки. Не е точно за консервиране, но предполагам, че някой от Вас е правил?
Преди 3 седмици взех червени чушки, нанизах ги и ги оставих на балкона - 'да се сушат', защото ми беше мерак да си изсуша за зимата Smile Обаче преди няколко дни забелязах, че голяма част от чушките са се скапали и имаше някакви мушички около тях, наложи се да ги изхвърля и се чудя какво не направих както трябва, имате ли идея?

https://www.mycookerycollection.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0 … 0%B0%D1%82%D0%B0/

# 169
В някои райони на България не могат да се сушат дори и тънки чушки, защото влажността е голяма.
Аз им махам дръжките и семките и ги суша във фурната с вентилатор, на около 60 градуса. Не отнема толкова много време. По-хубавите ги суша цели и ми остават за пълнене. По-дребните ги режа на парчета (съхнат по-бързо) и после меля на едро в чопъра, готови са направо за сипване в манджи. И целите чушки, и тези на дребно прибирам в стъклени буркани.

# 170
  • Sofia
Хора гледах един влог на готвеща жена от Азърбайджан която направи буркани от чушки които наряза на парченца и свари в малко вода. След това мина на ръка през сито за да махне люспите. След това извари с малко сол само. Накрая напълни в буркани и сипа малко зехтин отгоре на бурканите и това е. Не видях след това да ги вари. Някой правел ли е такава паста?

# 171
Дебелите чушки е по-вероятно да изгният, отколкото да се изсушат, освен ако не опиташ да ги сушиш във фурна или сушилна, но там ще отнеме много време.
+ че трябва чушките да са узрели напълно на стеблото, а не да са обрани зелени, които в последствие сами да са  станали червени. Поне бабите ми така процедираха. За сушене беряха върхарите, т.е. последните чушки, които са по-тънки, по-дребни и дори сами на стеблото са започнали да се засушават.

# 172

Да, тези които ползвах си бяха определено от дебелите. Явно затова са се скапали. Благодаря
+ че трябва чушките да са узрели напълно на стеблото, а не да са обрани зелени, които в последствие сами да са  станали червени. Поне бабите ми така процедираха. За сушене беряха върхарите, т.е. последните чушки, които са по-тънки, по-дребни и дори сами на стеблото са започнали да се засушават.

Да, предполагах че си има тънкости! Явно ще купувам готови, няма как. Благодаря

# 173
  • Русе
Скрит текст:
Хора гледах един влог на готвеща жена от Азърбайджан която направи буркани от чушки които наряза на парченца и свари в малко вода. След това мина на ръка през сито за да махне люспите. След това извари с малко сол само. Накрая напълни в буркани и сипа малко зехтин отгоре на бурканите и това е. Не видях след това да ги вари. Някой правел ли е такава паста?

https://www.youtube.com/watch?v=NxquJMkuI4A

# 174
  • Sofia
Скрит текст:

https://www.youtube.com/watch?v=NxquJMkuI4A

Да по същия начин само че тук не го варят цял и не минава през сито, а ги мелят в машинка за месо.

# 175
За какво бихте използвали такава паста от чушки, за която пита Вафличка?🤔

# 176
Аз си правих такива смлени и сгъстени чушки и ги използвам за готвене(смилам ги в чопъра и без нищо сгъстявам).Преди си замразявах нарязани на парчета за тази цел(когато са по вкусни и евтини в сезона им),но ми заемат много място и реших да ги "концентрирам" в кутиики във фризера за едно готвене.Опитах впликчета на тънък слой,да ги чъпя след като замръзнат,но се разтича течността и всички "плочки" замръзнаха заедно в неопределена форма.В отделни дози ми е по-удобно.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 08:21 от dt

# 177
Аз си правих такива смлени и сгъстени чушки и ги използвам за готвене(смилам ги в чопъра и без нищо сгъстявам).Преди си замразявах нарязани на парчета за тази цел(когато са по вкусни и евтини в сезона им),но ми заемат много място и реших да ги "концентрирам" в кутиики във фризера за едно готвене.Опитах впликчета на тънък слой,да ги чъпя след като замръзнат,но се разтича течността и всички "плочки" замръзнаха заедно в неопределена форма.В отделни дози ми е по-удобно.

Така нарязани замразявам за кавърма, за цяла зима има. Но наистина заемат повече място.

# 178
Търся рецепта за туршия люти чушки като тези купешките от бидоните, които  продават зимата

# 179
Тези са такива но ти трябва консервант - аспирин, или калиев сорбат. https://pep-4o.blogspot.com/2011/09/blog-post_07.html?m=0

Общи условия

Активация на акаунт