За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 780
  • 448
  •   1
Отговори
# 180
Бидоните са натурални. Обща туршия от време оно. 10 л вода, 350-400 гр сол, дива ферментация.
 Ние не ги обичаме, правя като на Пеп4о, с аспирин. Изтънчихме  се.
 Просто има различен вкус. И не съм сигурна  дали не слагат консервант като пакетират  за продажба, трябва им трайност.

# 181
Аз си правих такива смлени и сгъстени чушки и ги използвам за готвене(смилам ги в чопъра и без нищо сгъстявам).Преди си замразявах нарязани на парчета за тази цел(когато са по вкусни и евтини в сезона им),но ми заемат много място и реших да ги "концентрирам" в кутиики във фризера за едно готвене.Опитах впликчета на тънък слой,да ги чъпя след като замръзнат,но се разтича течността и всички "плочки" замръзнаха заедно в неопределена форма.В отделни дози ми е по-удобно.
Щом е да просто наситени за готвене ида не пълнят фризера, изсушени не е ли също добра опция? Това за всякакви зеленчуци, не само за чушките.

# 182
Сигурно,но ще изискват повече енергоемкост и време и вероятността да хванат червейчета не е малка.В такъв случай бих си купила  готови сушени и бих съхранявала в хладилник(фризер) и отново опираме до място.

# 183
Имам 2 килограма чорбаджийски чушки и 1 рибки. Утре ще купя още люти, че нямаше повече днес. Сега се чудя дали да опека наличните, а утре да ги затворя с новите люти. Ще ги сложа в хладилника с моркови и магданоз. Искам да са смес, за да може и чорбаджийските да станат лютички.
А колко време да ги варя- 5 или 10 минути? Всяка година забравям да си запиша някъде.
Или да направя соса на Пейч днес с рибките? Няма кво да правя сега и затова им се чудя.

# 184
Защо ще ги вариш, като са опукани съвсем ще омекнат. Могат да ти стоят до утре/ днес И да изпечеш всички заедно, залееш с марината и затвориш.

# 185
Ми, не знам. Притеснявам се да не се развалят и винаги ги варя за капачка 5 или 10 мин. Обаче това забравям всяка година колко минути. Миналите 6 бурканчета ги варих 10 мин, после почнах да се чудя дали не е много и няма ли да омекнат. 5 мин пък се чудя достатъчно ли е за капачка?
Оставих всичко за днес. Снощи щях да правя соса на Пейч, не си открих батерията за канарчето и само почистих и нарязах чушки за 2 дози.

# 186
  • София
Напълних доматен сок в бутилки. Но се оказа че нямам толкова висока тенджера. Не мога да ги покрия с вода. Проблем ли е ако не са покрити с вида докато се варят? И колко време да ги варя?

# 187
бамбарадамбара,  дано не е късен отговорът ми, но Да, трябва водата да покрие капачките на бутилките. Трябва да вакуумира. Иначе няма смисъл от варенето.
За варенето,  аз предпочитам 12- 15 мин. да съм сигурна.
Успех със зимнината.🌸

# 188
  • Sofia
Аз правя буркани и водата не покрива капачките и проблеми нямам.

# 189
Рускините и сръбкините в ю туб масово варят буркани без водата да покрива капачките и то умишлено го правят. Дори при варенето капачките не са много силно затворени. След като приключат с вареното покриват бурканите с нещо топло и така ги оставят до пълно изстиване. Може да разгледате клипчета.

# 190
И аз съм се чудила на рускините с това варене с незатегнати капачки.
Една сръбкиня също вари буркани с вода до под капачките.
Аз не смея да пробвам така.

# 191
  • София
Напълних доматен сок в бутилки. Но се оказа че нямам толкова висока тенджера. Не мога да ги покрия с вода. Проблем ли е ако не са покрити с вида докато се варят? И колко време да ги варя?

То вече е късно, но може да сложиш бутилките с капачката надолу, към дъното на тенджерата.
Правила съм така, не е имало проблеми после.

# 192
  • София
Варих ги по 30 минути. До половината бяха във вода. Има две три в които се съмнявам. Утре може би ще ги поваря с капачките надолу .

# 193
Или просто да легнат в съда. Така варих едни високи буркани, получи се.

# 194
Нахлувам в темата с въпрос към Пейч и момичетата, които правиха неговия сос по тайландски. С какви чушлета го правихте-зелени или червени? Аз разполагам с различни сортове, но всичките са все още зелени. Дали са подходящи или трябва да чакам да узреят?

Общи условия

Активация на акаунт