За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 613
  • 318
  •   5
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 087
Теди, моите бяха зелени. В следващата ми доза задължително ще намаля захарта , може би наполовина. Аз почти не употребявам захар и беше прекалено сладко за моя вкус

# 196
  • Мнения: 9 461
С червени го правя. Но аз по принцип зелени обичам само пълнени със сирене, в супа и яхния.

# 197
  • Русе
  • Мнения: 6 164
По рецепта  чушлетата трябва да са червени. Предполагам, че и със зелени ще станат. Захарта зависи от степента на лютивост на чушките.
Това е сорта който използвах.

# 198
  • Мнения: 20 895
Попадна ми някакъв азербайджански клип, в който правиха сос за ястия от дренки. Свариха ги и претриха, за да се махнат люспите и костилките, но добавиха само сол. Стана ми е интересно, и се разрових и за други руски рецепти и попаднах на тази:
https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=9683

Някой пробвал ли е, имате ли опит с такъв сос?
Имаше рецепта и за мариновани дренки.

# 199
  • Мнения: 4 911
Интересна хрумка за сладко- кисел сос. Бихте ли дали линк за мариновани дренки? Правя само желе и компот, а тази година дрянът е с добра реколта.

# 200
  • Мнения: 5 424
И аз се чудих какви чушки се използват, предположих, че червени, но продават само зелени и съм го правила със зелени. Слагах по няколко червени чорбаджийски, защото имам домашни, че да оцветят сместа. В последната доза и аз намалих захарта с 50 грама мисля, че рибките не са много люти.


Напоследък много ми излизат снимки на домашната зеленчукова подправка и се чудя дали да не направя малко. Всички жени я боготворят като много хубава, вкусна, уникална и все суперлативи пишат за нея. Други пък пишат, че не си струва, защото е отвратително солена.
Рецептата е общо взето зеленчуци по 1 килограм и толкова сол. Солта я консервира и не и дава да се разваля затова била толкова много.
Други жени пишеха, че слагат малко сол, но я варят 5 мин за капачка.
Вариантите варират от лук, домат, чушка, морков, целина, пащърнак, магданоз, кервиз.
Аз мисля да я пробвам с чушка, морков, целина, пащърнак, магданоз и много малко кервиз. Та се чудя дали да и сложа  1 килограм сол или да я намаля.
Бурканчета от онзи ден
Пукани чушки чорбаджийски и рибки. Мисля да опитам да направя и 2-4 буркана само с оцет тази година за проба.

Соса на Пейч, това е от 2 дози. Тези дни ще купя няколко сокчета Куинс и ще направя още една доза в тях.

Чери домати за сос

Сладкото от смокини на майка ми.
Някой се чудеше дали не се разпадат като са белени затова го качвам.

# 201
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Интересна хрумка за сладко- кисел сос. Бихте ли дали линк за мариновани дренки? Правя само желе и компот, а тази година дрянът е с добра реколта.



https://povar.ru/recipes/marinovannyi_kizil-83346.html

# 202
  • Мнения: 20 895
Шарлот, това гледах:
https://youtu.be/Aa0d0Zayxoc?si=0YtyGcxOFC8BIeSw

И тук също:
https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=107782

https://www.inspirationsforall.com/en/spicy-pickled-cornelian-cherries/

Рецепта за пай с дренки:
https://www.inspirationsforall.com/en/cornelian-cherry-cake/

Още един сос:
https://www.inspirationsforall.com/en/cornelian-cherry-sauce/

Пейчев, ти правил ли си нещо от дренки, как ти се струва на вкус?

# 203
  • Мнения: 1 852
Здравейте,
консервирате ли кьопоолу в буркани?
Изпечени белени патладжани и зелени чушки само със сол, а преди консумация ще добавям олио, оцет, чесън и магданоз. Не съм сигурна колко време да стерилизирам бурканите. Моля за съвет

# 204
  • Мнения: 9 461
Половин час стерилизирам. Само посолен и малко отцеден патладжана , плюс една две чушки/ червени при мен. Когато отворя тогава добавям чесън и олио

# 205
  • Мнения: 1 852
Благодаря, Пепчо.
Това за буркани от 720 мл при мен

# 206
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
............................................................................

Пейчев, ти правил ли си нещо от дренки, как ти се струва на вкус?

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/09/blog-post_13.html



Скрит текст:
Здравейте,
консервирате ли кьопоолу в буркани?
Изпечени белени патладжани и зелени чушки само със сол, а преди консумация ще добавям олио, оцет, чесън и магданоз. Не съм сигурна колко време да стерилизирам бурканите. Моля за съвет

# 207
  • Мнения: 7 427
Аз си затварям само печен, белен и наразян на ситно патладжан с малко сол. Така си го хапваме, без да добавяме чушки и/или домати. Като го извадя за сервиране го подправям с чесън, копър, оцет и олио. Пълня го в буркани от боб или нахут(тези височките) и варя 15 минути. Издържат си много добре.

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 862
...
Напоследък много ми излизат снимки на домашната зеленчукова подправка и се чудя дали да не направя малко. Всички жени я боготворят като много хубава, вкусна, уникална и все суперлативи пишат за нея. Други пък пишат, че не си струва, защото е отвратително солена.
Рецептата е общо взето зеленчуци по 1 килограм и толкова сол. Солта я консервира и не и дава да се разваля затова била толкова много.
Други жени пишеха, че слагат малко сол, но я варят 5 мин за капачка.
Вариантите варират от лук, домат, чушка, морков, целина, пащърнак, магданоз, кервиз.
....

Тази подправка е в спомените на половинката. Толкова често я споменаваше, че една година се предадох и я направих.
Не е зле, но не е моето.
И му обясних защо. Повече не е споменавал подправката на баба си.

Истината е, ще за различните ястия ползваме различни подправки. И вкусът им се усеща - джоджен за боба, чубрица за гювечите и копър за картофи и зеленчукови супи.
Такава миксирана подправка кара всичко да има еднакъв вкус

# 209
  • Мнения: 5 813
Интересен е този сос. Ще се пробва.
Харесвам грузинското Ткемали и в двата варианта-сини сливи или джанки.
Благодаря за споделянето🌼

Общи условия

Активация на акаунт