За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 043
  • 305
  •   4
Отговори
# 285
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Сос за печено месо от сини сливи

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 18:51 от peych

# 286
  • Мнения: 748
https://praktis.bg/elektricheski-kazan-za-varene-na-burkani-27l?



srsltid=AfmBOooNJxXT1_I7ES1pRyb70J3jQDZyJrz5zoOjTZjPhPXPhUkPYF8z

В ОЛХ има двата вида, за които говоря.
Аз имам Стерилизатор, под 2000 вата е, удобен ми е, 199лева.

# 287
  • Мнения: 5 792

Някои са готови. Зелен зимен сос, лютеница по  рецепта на комбинат "Петко Енев" Стара Загора или по-известна като момиченцето,

люти чушки"бонбонки" по рецептата на Пейчев и първа доза айвар.
Сладко от обелени праскови,  лакто-ферментирала подправка по метода zero waste от семенници, дръжки на магданоз и обелки от чушки и домати.

# 288
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Люти чушлета

# 289
  • Мнения: 1 924
Пейч, може ли рецептата за чушлета? Имам малко чорбаджийски чушки и искам да ги сложа в 2-3 буркана с някаква марината.

# 290
  • Мнения: 1 087
И аз се нареждам за рецептата , искам да сложа един буркан хрупкави люти чушки

# 291
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
Пейч, може ли рецептата за чушлета? Имам малко чорбаджийски чушки и искам да ги сложа в 2-3 буркана с някаква марината.

Скрит текст:
И аз се нареждам за рецептата , искам да сложа един буркан хрупкави люти чушки

Заповядайте!
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_5.html

Парени чорбаджийски чушки

# 292
  • Мнения: 1 924
Ето я и любимата зимна салата на моето семейство - нарязани домати и чушки, сол и доматен сок колкото да се изравни с тях. Стерилизира се за 5-6 мин. През зимата изсипваме в купички, добавяме нарязан лук и овкусяваме с оцет, зехтин и още сол ако има нужда:

# 293
  • Мнения: 419
И на моето семейство е любима салатата на мама-ени,единствено добавям малко скилидки чесън и лук на шайби,защото така не ми дразнят стомаха.
Сега приключих със три дози сладко от зелени домати.Без снимка,защото бурканчетата са обърнати и завити.

# 294
  • Мнения: 9 734
Здравейте!
Влизам в темата с бърз въпрос - вкъщи обичаме солени краставички. Но обикновено ги прави свекърва ми. През годините съм правила и аз няколко пъти.
Тази година вече два пъти ми се развалиха солените краставички. Още преди да са станали. Rolling Eyes
Започнах да се чудя каква е причината - дали не е това, че тази година ги правих в едни пластмасови бидончета.

Ето такива:
https://5.imimg.com/data5/SELLER/Default/2021/3/AB/MY/UF/3971621 … e-jar-500x500.jpg

Чудя се дали да пробвам пореден път. Вече ще си намеря голям стъклен буркан, както съм ги правила преди.

# 295
  • Мнения: 9 455
не е от бидончетата. Може да са били повече наторени, от това да е.

# 296
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 836
Малко сол, топло време, подават се над водата, не са обръщани...
 Бидончетата са последното, което бих обвинявала.

Три лъжици сол на литър вода. Подправки - копър, черен пипер, даф. лист, за хрупкавост може да се сложат листа и клончета от вишня. Аз ги слагам на венче отгоре. Хем държат краставиците под вода, хем си вършат работа като естествен консервант.

# 297
  • Мнения: 20 893
Вчера сложих от печените мариновани камби, и направих малко за проба от маринованите камби на Селма, за които разбрах от тази тема:



Утро, а с каква сол ги прави?

# 298
  • София
  • Мнения: 2 414
Щях да питам и аз тези дни за слънчевите краставички. Моя реколта, не съм торила, третирам само с био препарати. Сол - измерена с електронен кантар, точно 40 г на л вода. Станаха мътни още на втория ден, прибрах ги в хладилника, сега само ги подмятаме. Меки са повечето, не ни харесват.
По традиция си правя кисели краставички, с ябълков оцет - 80-90 мл на буркан 700-800 мл, подправки, 1 с.л захар и 1 ч.л сол, стерилизиране пет минути. Нямат грешка.

# 299
  • Мнения: 20 893
Една година имах фал с царската туршия и със слънчевите кисели краставички, обвиних солта и/или оцета, солта беше някаква от Тунис ли, от Египет ли...
Следващите години ходих специално до Сърбия, да си купувам сол и оцет за туршиите.

Общи условия

Активация на акаунт