За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 779
  • 322
  •   2
Отговори
# 315
  • Мнения: 7 429
Моля, дайте някоя изпитана рецепта за парени червени чушки в делва/тинджера/кофа/малко бидонче, но без аспирин. Само чушки с чесънче и подправки, без други зеленчуци. Преди години съм я правила само в делва, но сега делвата не е при мен, а и самата туршия не беше много трайна. Знам, че може и в буркани, но не искам
 да ги кипвам после, а чушките да си стоят хрукави, затова искам да е в голям общ съд. Утре ще правя пълнени камби с моркови и целина.

# 316
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Моля, дайте някоя изпитана рецепта за парени червени чушки в делва/тинджера/кофа/малко бидонче, но без аспирин. Само чушки с чесънче и подправки, без други зеленчуци. Преди години съм я правила само в делва, но сега делвата не е при мен, а и самата туршия не беше много трайна. Знам, че може и в буркани, но не искам
 да ги кипвам после, а чушките да си стоят хрукави, затова искам да е в голям общ съд. Утре ще правя пълнени камби с моркови и целина.

   



Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!

# 317
  • Мнения: 7 429
[/spoiler]

Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!
[/quote]
Благодаря! Точно от старите книги ползвах рецепти за зимнина, но в момента всички книги са ми прибрани в кашони, че си премествам багажа от едно жилище в друго и просто не знам къде е моята такава книга. Знам, че е нетрайна и ще гледам да я изядем още до НГ. Няма да приготвям голямо количество. При нас е студено зимата, а и зимнина е в мазе с постоянна температура. Не искам да слагам аспирин по здравословни причини. Като стане ще дам отчет. Тъй като вече ни омръзнаха салатите с домати и краставици и днес извадих от почти готовата ми сурова туршия. Сега ми е най-вкусна преди да е станала кисела. До няколко дни ще е готова напълно и ще я пресека с натриев бензоат. Ето я.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 19:12 от Fatalina

# 318
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Червените чушки са малко капризен зеленчук за туршия. Без аспирин или заваряване те ще издържат в буркани максимум до Нова година /ако ги направиш сега и не е много топло помещението където се съхраняват/. С аспирин при мен/виж снимката/ до м. март.
Успех!
[/quote]
Благодаря! Точно от старите книги ползвах рецепти за зимнина, но в момента всички книги са ми прибрани в кашони, че си премествам багажа от едно жилище в друго и просто не знам къде е моята такава книга. Знам, че е нетрайна и ще гледам да я изядем още до НГ. Няма да приготвям голямо количество. При нас е студено зимата, а и зимнина е в мазе с постоянна температура. Не искам да слагам аспирин по здравословни причини. Като стане ще дам отчет. Тъй като вече ни омръзнаха салатите с домати и краставици и днес извадих от почти готовата ми сурова туршия. Сега ми е най-вкусна преди да е станала кисела. До няколко дни ще е готова напълно и ще я пресека с натриев бензоат. Ето я.
[/quote] [/spoiler]

Не ползвай натриев бензоат за пресичане. Аз използвам това, не променя вкуса на туршията и я запазва идеално.

# 319
  • Мнения: 7 429
Благодаря, може да пробвам!.

# 320
  • Мнения: 850
Много ми хареса суровата туршийка в чинията! Дайте моля актуална рецепта!

# 321
  • Мнения: 2 301
Здравейте, имам едно малко 5 литрово бидонче. Искам да направя туршия с карфиол, моркови и червени чушки. Майка ми правеше една царска туршия, но е обръщала бурканите, т.е. няма как да я направя в бидончето. Търся изпитана рецепта, без олио.

# 322
  • Мнения: 20 896
Заради снега който падна при нас, се озовах с голямо количество зелени домати, дайте идеи/рецепти какво да ги правя.
Не ми хрумва друго освен сурово туршия, но пък ние от нея точно доматите не ядем.
По едрите ще ги оставят за зреят, но имам едни дребни, като малко по-големи бонбонки, и са доста 🤔

Общи условия

Активация на акаунт