Упорити проблеми със стомаха

• 4 765
  • 63
  •   1
Отговори
# 45
Извинявай каква е диагнозата, че казват само за операция?

# 46
Хиатална херния и Гастроезофагеалната рефлуксна болест, от известно време имам чувството че нищо не помага, там където трябва да се затваря стомаха стои отворено и киселините пълзят нагоре. Преди имах проблеми и други но те се оправиха, обаче тия киселини са нещо страшно.

# 47
Mehurche,
 пусни си количествен кръвен тест за хеликобактер и действай според резултата.

Аз имах периодично обострящи се проблеми със стомаха, киселини, гастритни болки, оказа се, че имам хеликобактер, който излекувах със схема на лечение с два антибиотика едновременно и инхибитор на протонна помпа и проблемите със стомаха изчезнаха.

# 48
Само че кръвните тестове за Хеликобактер са крайно неточни.
Най-точни са всъщност от биопсия, която се взима при гастроскопия.
От по-неинвазивните - фецес. Но за да е достоверно, не бива да са приемани ИПП,
H2-блокери (Квамател) или АБ скоро. Излизат фалшиво отрицателни резултати.
При мен лично - ерадикирането на Хеликобактера не повлия грам. 2 операции на хиаталната херния - очевидно също. Тъй че оставам си с киселините и на ИПП и това е.
Внимание с операциите, пиша го отново. И ако хирургът в Св. Иван Рилски е Филипов, когато на мен ми направиха неуспешна операция в Софиямед се запознах с едно момче оперирано от въпросния хирург, с много тежки следоперативни усложнения, едно от което гастропареза.
Изобщо - поразровете се за усложненията след операцията - освен гастропарезата, има и дъмпинг синдром, при мен беше (и все още е) тежка дисфагия… А рефлуксът поне при мен си върви…

# 49
Не бих казала, че са неточни кръвните. Разбира се, след лечение трябва да се направи друг вид тест, защото антителата няма да изчезнат веднага, но за човек който не се е лекувал до момента мисля, че положителен количествен кръвен тест ще е достатъчно показателен. После може да го потвърди, ако иска и по друг начин.

За тест фецес - поне един месец след антибиотик и две седмици след ИПП.

# 50
Е, специално по въпроса съм говорила с поне 2 гастроентеролози. И според двамата - кръвните не са точни.
Аз лично съм си правила фецес на фона на ИПП - излизе фалшиво отрицателно и двата пъти.
Тъй че - най-сигурно е с гастроскопия.

# 51
Е, специално по въпроса съм говорила с поне 2 гастроентеролози. И според двамата - кръвните не са точни.
Аз лично съм си правила фецес на фона на ИПП - излизе фалшиво отрицателно и двата пъти.
Тъй че - най-сигурно е с гастроскопия.
Толкова са и гастро тия двамата. Кръвните са най точни, там грешка не виждам как може да има, или имаш или нямаш антитела. Когато се взема проба  фецес или биопсия, участъкът е възможно да не е бил колонизиран от бактерията и така да заблуди. При фецеса поради тази причина пробата се взема от няколко места.

# 52
Еманера принадлежи към групата лекарства, наречени „инхибитори на протонната помпа“.

# 53
Е, както се сещате, аз имам повече доверие на 2 гастроентеролози, отколкото на някой каза нещо в бг-мамма, следно е и пишещите тук да имат критично мислене, за да проверят информацията при повече от 1 източник.
То и кръвните тестове за хламидия уж показват наличие на антитела, но е известно, че не са най-точните.
И да, при фецес пробата се взима от няколко места. Същото важи и за биопсиите между другото, имам направени 7. Проби се взимат от няколко места.
Има и друг вариант - с дихателен тест, той също е много чувствителен, но отново не бива да са приемани ИПП и останалите лекарства. Моята гастро ми е казвала, че дори и пробиотиците могат да намалят достоверността на неинвазивните тестове.

# 54
Когато ми правиха гастроскопията чух, че казаха, ако има нужда ще вземем биопсия, ако не няма и не взеха, тогава незнаех за какво става дума. Тогава бях без упойка и чух всичко, сега се замислям за втора дали да не си направя, днес например ме болеше стомаха и пак киселини, тая болка ми е съмнителна, не мисля че е на психическа основа това гадене както ми казват, усещам го като се движа, като бягам, не ме боли при движение само ми се гади. Гледам да не мисля за него когато съм на вън или правя други неща, но не мога, който го е изпитвал знае за какво става дума, това е някакъв ужас с който всеки ден живея.
Когато приемате Еманера намаляват ли ви симптомите?
То е ясно че при друг лекар ще се ходи, какво друго остава. Много е ме е страх от операции заради сърцето имам панически страх да не ми го разбутат пак и него и става като омагьосан кръг.

# 55
Това са абсурдизми - да не се взима биопсия, когато се прави гастроскопия. Знам, че в някои болници (главно в провинцията) го правят, но е голяма глупост.
Мехурче, силно те съветвам да не се самолекуваш, а да отидеш на проверен гастроентеролог, да направите гастроскопия с биопсии, ако щеш изрично им го подчертай и съответно след излизането на резултата да се решава за терапия.
Иначе - Еманерата е добър ИПП, аз я пиех години преди да спре да ми действа тотално, в момента съм на друг ИПП, който е по-силен.

# 56
Това са абсурдизми - да не се взима биопсия, когато се прави гастроскопия. Знам, че в някои болници (главно в провинцията) го правят, но е голяма глупост.
Мехурче, силно те съветвам да не се самолекуваш, а да отидеш на проверен гастроентеролог, да направите гастроскопия с биопсии, ако щеш изрично им го подчертай и съответно след излизането на резултата да се решава за терапия.
Иначе - Еманерата е добър ИПП, аз я пиех години преди да спре да ми действа тотално, в момента съм на друг ИПП, който е по-силен.
Mila1331 мислех да ида в Токуда, но като слушам и там не са кой знае какво, насочила съм се към св. Иван Рилски, там дали я правят с направление, понеже много слушам че искат платено?

# 57
Аз лично съм си правила в Токуда 2 пъти, и двата пъти с направление, но и двата пъти си доплащах.
При всички случаи - и да си по НЗОК, пак си плащаш, най-малкото упойката, а аз определено не бих си направила такова нещо без упойка. Вероятно и в Иван Рилски ще ти вземат някакви допълнителни пари.
За Токуда обаче поне мога със сигурност да кажа, че взимат биопсии и то не само от 1 място. Освен това се бях спазарила освен стандартната биопсия, да ми вземат допълнително парченце, което пратихме в Анаеробната лаборатория в Александровска за микробиология, исках да съм 100% сигурна в резултата, а и там при евентуално наличие на Хеликобактер правят антибиограма, което никъде другаде не правят. Демек, лекуват с АБ, но на сляпо, дали ще се изберат най-подходящите или не, не е ясно. Слава Богу, аз като се лекувах ме бяха уцелили, аз бях с четворната терапия ИПП + бисмут + Тетрациклин + Метронидазол, обаче как издържах всичко това, че пиех и още пробиотик и противогъбично, то бяха 15 хапчета на ден. Ефективно обаче.

# 58
Здравейте, днес си взех епикризата, петък съм на консултация. Може ли разчитане на хистологията, че съм се ошашкала?

# 59
Аз лично съм си правила в Токуда 2 пъти, и двата пъти с направление, но и двата пъти си доплащах.
При всички случаи - и да си по НЗОК, пак си плащаш, най-малкото упойката, а аз определено не бих си направила такова нещо без упойка. Вероятно и в Иван Рилски ще ти вземат някакви допълнителни пари.
За Токуда обаче поне мога със сигурност да кажа, че взимат биопсии и то не само от 1 място. Освен това се бях спазарила освен стандартната биопсия, да ми вземат допълнително парченце, което пратихме в Анаеробната лаборатория в Александровска за микробиология, исках да съм 100% сигурна в резултата, а и там при евентуално наличие на Хеликобактер правят антибиограма, което никъде другаде не правят. Демек, лекуват с АБ, но на сляпо, дали ще се изберат най-подходящите или не, не е ясно. Слава Богу, аз като се лекувах ме бяха уцелили, аз бях с четворната терапия ИПП + бисмут + Тетрациклин + Метронидазол, обаче как издържах всичко това, че пиех и още пробиотик и противогъбично, то бяха 15 хапчета на ден. Ефективно обаче.

Миналия ден не издържах и се допитах до един гастроентеролог, беше киселини и чудо, той ми препоръча да си направя снимка с бариева каша, аз още не съм ходила предстои ми, незнам какво ще се види там. Взех си Цинарикс и много добре ми влияе, макар че всички лекари ми казваха че няма да ми помогне. Чудя се къде да я направя тая снимка, пращат ме в София мед или Токуда, трябва ли лекар да ме насочи към там или кама мога да си го пусна това изследване, понеже лекаря ми е от тия в Интернет, а не от болниците?

gergana016 аз лично много трудно го чета, не се вижда добре.

Общи условия

Активация на акаунт