Бал при разделени родители

• 4 318
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
Не сме били там да знаем.

На мен никакви ситуации не ми се труват кой знае колко странни.

Основна цел ми е да няма скандали, напрежение и нерви. Спокойствие и това е. Общо събирания на бивши са понякога взривоопасни, аз и 1% шанс да не ми е добре да има, няма да го направя.

# 46
Има много деца, които не искат да приемат развода, поддържат връзка и с двамата си родители, обичат ги, и искат да "оправят" нещата. Особено ако разводът е бил скоро, и детето все още си живее с усещането за семейство.
За едно такова дете, отсъствието на единия родител ще бъде болезнено, и не прави чест на никого от двамата родители, ако толкова не могат да преглътнат егото си за два часа и пет снимки.

Когато разводът е бил отдавна, и детето вече възприема родителите си като отделни хора, може би с нови семейства - тогава няма нищо лошо в две отделни празненства, но едно такова дете не би и настояло за общ празник.

Много са индивидуални тези решения, присъствала съм на всякакви варианти балове и сватби - и общи, и отделни. Развод с развод не си приличат, не вииждам как може да се сложат всички разведени под един знаменател.

Не познавам 19 годишни млади момчета, които да се вълнуват от софрите и фанфарите на "дъртите".

Това изобщо не е така. Единици са тези, които не се вълнуват. И не става въпрос за някакви грандиозни тържества със седми братовчеди и незнайни учинайки, а за най-близките хора - майка и баща, братя и сестри, баби и дядовци. Децата с нормални и топли семейни отношения искат да споделят този миг с любимите си хора.
Не ги подценявайте, нито тях, нито чувствата им.

# 47
  • София
Дайте съвет как да отпразнуваме
събитието, като той иска в този ден да празнува и той с него

Ужас. Кой е той и кой - другият той? И в двата случая желанието на детето би било определящо за мен де. Ако синът иска да празнува с баща си, безусловно бих си преглътнала егото и бих направила общ празник според неговата (на сина Wink ) представа и желание. Ако бащата иска да празнува със сина и последния не държи непременно да е на обща софра, нека му предложи отделна почерпка. Ако пък не иска, намира го за грозно отношение и т.н., връщаме се на вариант 1 - каните бащата, стискате зъби и издържате няколко часа. Празникът е на момчето, не ваш.

# 48
Празникът всъщност е И на родителите, които са отгледали пълнолетното си дете.

# 49
  • София
Ами не е точно така. По тази логика всеки празник от раждането до сватбата е все празник още на мама и тати, баби и дядовци, лели и стринки и т.н. За всеки празник има повод и тук повод е младежът, неговото завършване,  не това на майка му. Ясно че и за нея е голям ден, не иска да ѝ се разваля настроението и т.н. Но не се очаква да се съобразява с някакви странични лица, а само с детето си, което е и домакин. И не за някакви глупости, а за присъствието на баща му. Аз бих се срамувала да се тръшкам пред голям син и да му развалям празника, и без това не му е лесно. Тук от три изречения пролича колко люто се мразят с бащата, заслужено или не, а младежът сред това живее.

# 50
  • София
Оставете детето да си празнува с бащата. Така като гледам, вие сте човекът, който всъщност иска да вгорчи празника...

# 51
  • София
Може би е дошъл момента да разбере, че не всичко в този живот е по желание. Аз съм реалист и такива неща не ме терзаят.

Ами в случая аз смятам, че трябва да е точно по желание на детето. Не говорим за  пари, софри, рода и т.н, но мисля, че ако не говорим за насилие, пиянски изцепки и т.н родителите са ДЛЪЖНИ да се съобразят и да бъдат до детето си в този ден, ако то иска така.

# 52
  • София
За да се повдига този въпрос явно детето си общува с бащата, тогава и то трябва да реши ако ще има софри къде ще са и кои ще са гостите. Егото трябва да се преглътне, а и какво изобщо има да се преглъща при приключил отдавна брак. И при приключване на брак децата са най-важни, то ясно, че възрастните не се развеждат, защото се разбират чудесно.
Но все пак балът е на момчето и за щастие ще е със съучениците, не в заведение с кисели роднини, които се гледат на кръв помежду си.

# 53
  • Melmak
Тук авторката не видях да споделя какъв е бащата. Ок, ако е някой насилник и пияница сигурно и абитуриента сам/а няма да иска особена комуникация с него.

Обаче при нормален баща ми се струва абсурдно майката да не може да приеме за 3 часа да седнат без да се карат.

Пак казвам, че имам позната на 32 години вече, даже с бебе. Не иска да чуе за сватба, защото родителите й заедно са взривоопасна комбинация. Баща й не е пияница, тя си се вижда и чува с него, общува и с двамата си родители. Но знае, че на сватбата ще е ужас ако ги събере! Да не дава господ такива неразумни родители, да не се видиш булка, заради простотията им!

# 54
Явно и тя е драма куин. Ако искаш сватба - може да направиш само с мъжа си и с кумове, с малко приятели и т.н.

# 55
Ох ,,и какво ,ако бащата дойде с новата си приятелка?Нали са се развели ? Човек цял живот ли да стой сам , защото,не дай си Боже ще подразни бившата или бившият  живота продължава и след развода.Става въпрос за един ден да се изтърпят .Ако ,я е биел ,тормозил ще разбера!Страх я е да го срещне .Има много истории,как бившата съска срещу бившият си съпруг защото той е с нова жена.Бившите съпрузи,искат не искат ,ще трябва да правят компромиси заради детето.Нали все пак са родители?

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 12:42 от Daniela 85

# 56
Като за начало е редно да се пита абитуриента иска ли  събиране на роднини и приятели по повод завършването на училище или предпочита по друг начин да отбележи събитието. Съответно е в правото си ако иска да празнува и с двамата си родители да ги помоли да му направят този подарък. Не е нужно родителите да присъстват с новите си партньори, ако това ще развали празника на общото им дете.
На 19г. младежът е напълно наясно с отношенията на родителите си, със своите отношения с тях и ако иска общ празник означава, че това наистина е важно за него и очаква, че родителите му могат да направят усилия да изпълнят желанието му.
На мястото на авторката бих помолила бащата да се срещнем и да обсъдим желанието на детето ни и да уточним какви теми и действия да избягваме, за да не се провокираме един друг и празникът да мине без проблеми.

# 57
  • Melmak
Явно и тя е драма куин. Ако искаш сватба - може да направиш само с мъжа си и с кумове, с малко приятели и т.н.

Да бе, ще си прави сватба без родители, щото те не могат да се държат като възрастни хора! Как ли пък не! Тя е близка и с двамата.

# 58
  • София
Ами ако дъщеря ми се зажени скоро, не виждам как ще се съберем на едно място с БМ.

# 59
Скорошно ви е, затова. Ако тя се зажени след 5 или 10 години, няма изобщо да ти пука Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт