Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 474
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Стара Загора
Ако не е правено ЯМР, съветвам да направиш, за да се потвърди че е от това.
Често се оказва че болката може да е свързана с дискови хернии, притискащи нерв, както и някакво изкривяване на гръбначния стълб, което натоварва ставите заради неподходяща стойка на тялото.
Правила съм ЯМР, преди 5 години заради болки в гърба и кръста след третото ми раждане (на 38-годишна възраст). Имам 2 протрузии на L4-L5 и на L5-S1, както и лека сколиоза. Още тогава ми бяха казали, че има износване на онези части на тазобедрената става, в която лежи самата бедрена кост - ацетабилумите. И явно с напредването на възрастта и играещите хормони тези проблеми си казват думата.

# 391
Понеже при мен с дискови на л4-л5 и л5-с1 имаше ужасни болки в тазобедрените, невъзможност за нормално ходене дори, също бяха определили коксартроза 2 степен без снимка на ставите.. с отпускане на напрежението в прешлените всички тези неща отшумяха в ставите.

# 392
  • Бургас
За остеопорозата май слагат някакви инжекции и се подобряват нещата...аз мислех, че за това трябва да се тревожим след 60+, като навлезем здраво в менопаузата.... мен преди 3-4 години ме заболяха тазобедрените стави и колена, ходих на ревматолог, каза начална артроза,  некви добавки пих една година и туй беше, сега обаче съм по-добре, само в коленете съм като баба, клекна ли, не знам дали ще стана

# 393
Не се лекува, но се забавя и поддържа.
При нас на профилактичните мерят костна плътност и препоръчват разни прегледи и лекарства. Засега пия само Вит.Д, който помага усвояването на калций.

# 394
При проблемите ми в кръста, всеки невролог, при който съм била, ме пита има ли проблем в краката, защото давало отражение. За щастие, засега краката са ок.

# 395
bur02, спомняш ли си добавките, които си пила?

# 396
  • Стара Загора
Понеже при мен с дискови на л4-л5 и л5-с1 имаше ужасни болки в тазобедрените, невъзможност за нормално ходене дори, също бяха определили коксартроза 2 степен без снимка на ставите.. с отпускане на напрежението в прешлените всички тези неща отшумяха в ставите.
При мен пък точно обратното. Болките ми от тези протрузии бяха най-много вечер, по време на сън и след безкрайно ходене по невролози и неврохирурзи реших в някакъв момент да пробвам да спя на мек матрак, противно на всички техни препоръки. Това учудващо бързо накара болките да изчезнат и разбрах, че са идвали от напрежение в мускулите на гърба по време на спането по гръб. Когато реших този проблем обаче се появи това с тазобедрените, което е спорадично. Не ме болят постоянно, не си усещам движенията ограничени, освен в моментите, когато ме удари болката. Та тъй, едното оправям, друго се обажда.

Например сега, след поредната доза болка в таза, започнах да пия профилактична доза Милгамма, уж да му противодействам. Да, обаче по празниците ме застигна някакъв ужасен цистит. 3 антибиотика ударих за 10-ина дни и още не съм съвсем в час. Нещо ме бутна да се поровя за тези лекарства и при търсенето установих, че Б витамините влияят негативно на възпаленията на пикочните пътища. Спрях милгаммата и ЛЛ ми изписа някакво лекарство, което действало подобно на ваксина и съдържа умъртвени Е.коли. Старост-нерадост е положението 🤣

# 397
Здравейте! Включвам се и аз във вашата група, да си помрънкам.
На 44г.съм и от година цикълът ми върти номера, но този месец е най- странно.Имах седмица преди цикъл болки и напрежение в гърдите, дойде ми, но беше по- кратък от обикновено.Гърдите продължават да ме болят, а коремът от дни ме наболява и е подут,  все едно ще ми идва.По изчисления вече съм в овулация, но защо не спряха тези симптоми на ПМС? Пия вечерна иглика от месеци и се чудя дали да я спра?
Явно хормоните яко са разбъркани и не знам дали с тази вечерна иглика не ги дообърквам.
Имам и див ям , но не го пия, защото ми причинява болки и чувствителност на гърдите.Купих го при едно закъснение миналата година, но го спрях и минах на иглика.Същите болки и чувствителност ми докара Дуфастон-а, изписан от гинеколога.

# 398

ЛЛ ми изписа някакво лекарство, което действало подобно на ваксина и съдържа умъртвени Е.коли. Старост-нерадост е положението 🤣
Стана ми интересно това лекарство? Спомняш ли си го?

# 399
  • Стара Загора
Уроваксом или българския му еквивалент Уростим. Пия го от 2 дни и още не мога да кажа дали и колко има ефект, но доктора ме убеждава, че при толкова упорит цистит и при отказа ми да пия повече АБ това бил варианта.

# 400
amaru2 къде да го видя този тест за естрогенна доминантност?! И кои хормони се пускат?! Предполагам на третия ден LH и другия там че забравих. Аз не можах предния месец че се падна по празниците, сега ще пробвам пак.

# 401
  • Пловдив
Здравейте! Включвам се и аз във вашата група, да си помрънкам.
На 44г.съм и от година цикълът ми върти номера, но този месец е най- странно.Имах седмица преди цикъл болки и напрежение в гърдите, дойде ми, но беше по- кратък от обикновено.Гърдите продължават да ме болят, а коремът от дни ме наболява и е подут,  все едно ще ми идва.По изчисления вече съм в овулация, но защо не спряха тези симптоми на ПМС? Пия вечерна иглика от месеци и се чудя дали да я спра?
Явно хормоните яко са разбъркани и не знам дали с тази вечерна иглика не ги дообърквам.
Имам и див ям , но не го пия, защото ми причинява болки и чувствителност на гърдите.Купих го при едно закъснение миналата година, но го спрях и минах на иглика.Същите болки и чувствителност ми докара Дуфастон-а, изписан от гинеколога.
Аз съм така последно време. Болят ме гърдите като ми дойде и ме болят до следващия цикъл, който при мен е на 17, 18 дни вече. Отделно нон стоп болки като контракции все едно ще ми идва. Бях онзи ден пак на гинеколог, пусна ми хормони и ще изчакам периода , за да ги пусна. При мен вечерната Иглика се отрази много зле, но дивия ям добре.

amaru2 къде да го видя този тест за естрогенна доминантност?! И кои хормони се пускат?! Предполагам на третия ден LH и другия там че забравих. Аз не можах предния месец че се падна по празниците, сега ще пробвам пак.
Тест не буквално, а изпълнение на тези неща...копирам коментара си от 18 страница

Пускала съм естроген и прогестерон на 7-ми ден от доказана овулация, с ленти за овулация се следи . Резултатите вкарайте в този калкулатор, но следене за мерните единици да са същите. Всичко под 100 е Естрогенова доминантност. Оптималното съотношение е 200, но само 20-годишните имат такова. Жена на 35+ е добре да е около 100-120

Ето линк за калкулатора
https://www.omnicalculator.com/health/pg-e2-ratio

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 17:32 от amaru2

# 402
Благодаря на всички за отговорите. Явно влизам в предменопауза. Може би трябва да отида на невролог. Според гугъл има такава диагноза "менструална мигрена" и тя се дължи на спадане на нивото на естроген и простагландините. Ако е свързано с хормоните не може да няма начин те да се регулират някак.

# 403
Скрит текст:
gerinceto, а държиш ли непременно тази форма на магнезий да пиеш? Тя е най-малко усвояваната, освен че и още кой знае какво има набухано в тия таблетки за да стане и вкусно. Не изключвай и разхлабителният ефект да е отчасти и от някой от подсладителите или нещо друго в тях.
Не държа да е точно тази форма на магнезий. И наистина не съм сигурна колко се усвоява от организма. Единствения плюс, че поне сега не пия разхлабително както преди. То разхлабителните не ми действат така прочистващо както този магнезий Satisfied  Освен да правя някаква реакция от някоя от съставките му и затова да има този ефект.

Самият магнезиев оксид също може да действа малко лаксативно, но обикновено това му действие е доста меко. Ако изобщо. Ставало е дума и тук в темата, то не че и хората сме еднакви но чак така драстично ми звучи съмнително да е само от него. Виж от добавените неща там за вкус, цвят, аромат, стабилизатори и последният да затвори вратата - от тях може и някое да ти действа така.
Иначе магнезиевият оксид като източник на магнезий е най-непредпочитаната добавка, не се сещам за друга която да е с по-ниско усвояване от него. Единственото му предимство е че е евтин, но това е предимство за производителя че самата добавка накрая може и да не е Grinning

# 404
Момичета, някой с опит със стол Emsella да сподели? Работи ли наистина, върши ли работа?

Общи условия

Активация на акаунт