Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 525
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Ципрофлоксацин е от групата на флуорхинолините, където попада и левофлоксацина. И двете имат такива странични ефекти (има тема тук във форума за левофлоксацина), че по-добре е че не можете да си го вземате без рецепта.

Има, но пък действа бързо и затова не го пия 5 дни, а едно две хапчета. Не чета из групите за странични ефекти, сама си преценявам какво ми помага и дали да поема риска да го пия. Не го предлагам, само споделям на мен от какво ми минава.

# 436
А това пиене на 1-2 хапчета, когато ни кефне, а не на пълен терапевтичен курс, е толкова рисково от гледна точка на антибиотична резистентност (а и хронифициране на заболяването), че направо не е за тая тема разговорът.
Принципно има еднодозов антибиотик, който се приема при цистити, но той е от съвсем друга група. Много по-съвременна молекула, не се метаболизира, не преминава плазмената бариера. Също е по лекарско предписание обаче.

За нежелани лекарствени реакции не е нужно да се чете "из групите", листовката е достатъчна.

# 437
А това пиене на 1-2 хапчета, когато ни кефне, а не на цял терапевтичен курс, е толкова рисково от гледна точка на антибиотична резистентност, че направо не е за тая тема разговорът.
Принципно има еднодозов антибиотик, който се приема при цистити, но той е от съвсем друга група и също е по лекарско предписание.

За нежелани лекарствени реакции не е нужно да се чете "из групите", листовката е достатъчна.

Ама не ми се карайте, ако обичате! Първо прочетете какво съм написала. Не съм казала, че не зная страничните ефекти, а че не ги чета из групите. И с риск да се повторя пак ще напиша, че това е моя преценка и аз сама взимам решения какво ще пия. Да не би всички тези хранителни добавки дето пишете тук, че пиете и регулират хормоните да нямат никакви странични ефекти? Точно тук в групата много дами написаха, че хранителните добавки са почти без контрол. Така че хайде всеки да си гледа собственото здраве. Аз не изписвам на никой нищо.
И определено не е "когато ни кефне" да се пият тези неща.

# 438
  • Стара Загора
Точно 3 такива еднодозови Монурал изпих за 10 дни, предписани ми от ЛЛ и решават проблема за по 2 дни. Затова не исках повече АБ, но и този Цистостоп не съм сигурна дали не ми действа така, че да провокира кървене. В листовката не пише нищо такова. Даже пише, че няма известни нежелани реакции от него.

# 439
Lotus32,
не ви се карам, вашето здраве си е ваша отговорност и избор. Уточнявам го за другите потребители. Все пак това е публичен форум.

"Всички тези хранителни добавки дето пишете тук, че пиете и регулират хормоните да нямат никакви странични ефекти? Точно тук в групата много дами написаха, че хранителните добавки са почти без контрол." - Да, пак аз го пиша обикновено и не препоръчвам безразборно пиене на хран. добавки, няма нужда да ги противопоставяне по този начин.
Въпреки това, ако човек изпие 1-2 таблетки от хранителна добавка, полза няма да има, но няма да има и вреда.
Докато 1-2 дози антибиотик могат и още как.

# 440
Точно 3 такива еднодозови Монурал изпих за 10 дни, предписани ми от ЛЛ и решават проблема за по 2 дни. Затова не исках повече АБ, но и този Цистостоп не съм сигурна дали не ми действа така, че да провокира кървене. В листовката не пише нищо такова. Даже пише, че няма известни нежелани реакции от него.

Най-хубаво е да си посетите уролог.

# 441
Jade,
ето този съвет подкрепям. Уростимът е добър препарат, но той е с цел дългосрочна профилактика, пие се след оздравяването, а няма да ви излекува остра инфекция.
Принципно е добре да се пусне обикновена и стерилна урина, като втората става по-бавничко, тъй че може да го направите преди часа за специалист. Не споменавате дали ЛЛ се е сетил за това.

# 442
И аз съм пила Уростим като профилактика на рецидивиращи е.коли, но не и като лечение.
Първо трябва да се излекува инфекцията и евентуално след това Уростим като превенция.

# 443
  • Бургас
И на мен ми се е случвало, точно след секс.
Посетих уролог, пусна ми изследвания от-до, нищо не се откри.
Позивите за уриниране продължиха, особено нощем. Ставах по 5-6 пъти. Тотално си разбих съня. Според уролога - свръзвъзбудим пикочен мехур. Предложи някакви лекарства, които потискат нервната система. Неврологът беше категорично против. Не ги пих.
Сама намерих причината - вагинална сухота. Слагах глобули Вагизан, които леко подобриха положението.
След като открих в темата биоидентичния прогестерон и започнах да се мажа по схема, спрях да ставам по 5-6 пъти нощем. Ако стана, ще е само веднъж.  
От глобулите също вече нямам нужда.

# 444
  • София
При мен циститът започна на 20-годишна възраст и тогава поради незнание и лечение от личен лекар оздравяването се проточи няколко месеца. Накрая ми мина от Ципрофлоксацин, изписано от уролог. Това беше в далечните 90 години на миналия век и нямаше толкова много достъпна информация, та си го пих без угризения и страх. Слава Богу, не съм имала проблеми, а съм го пила няколко пъти в живота ми все при цистит. Хубавото е, че убива E. coli безотказно.
Все пак изпитаните мъки ме научиха на някои неща. Най-доброто и напълно безвредно нещо при първи симптоми на цистит е чай от липов цвят в индустриални количества - варите цяла тенджера и започвате да се наливате. Ако започнете веднага и изпиете достатъчно, може да ви се разминат лекарствата, както и болките, кръвта и останалите екстри. Помага също - лимонов сок с малко вода сутрин и високи дози вит. С. Яла съм и замразени червени боровинки без захар, също имат благотворно действие. Това са напълно безопасни средства без рискове за здравето. Дано помогнат на някого в нужда!

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 15:35 от миленка_д

# 445
  • Стара Загора
Благодаря, Миленка_д!
Не знаех за липовия цвят. Имам една торба крадена липа (в нашия град е забранено да се бере 😁) и това е чудесен повод да извадя чайника.

Обаче за вит. С четох, че може да влоши положението с цистита, както и В витамините. Аз пиех за профилактично В-комлекс за един друг проблем и го спрях.

# 446
Прякорът на цистита е "болестта на медения месец", поне на английски. Последните 20+ год ми е проблем и след като на няколко континента и на няколко езика още преди Гугъл транслейт сме се обяснявали по аптеките защо ни трябва антибиотик сега си нося дозата Монурал в чантата до епипеновете. Слава богу поразредиха се кризите, че беше страшно - от първи признаци до жестоки болки и невъзможност да изляза от тоалетната разстоянието се беше скъсило до 2-3 часа. При мен не минава без антибиотик, но превантивни мерки помагат да е по-лека кризата.

PS Има и друга ситуация, след които също знам, че ме чака UTI проблем - премръзнали крака.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:33 от Agent Provocateur

# 447
  • Стара Загора
Тъй, тъй, той и моя гинеколог веднъж спомена за "младоженчески цистит", но мен едни 25 години ме делят от медения ми месец и тогава нямах такива драми. И три деца съм родила естествено. Просто прекалихме с мъжа ми тия дни по празниците и явно на тази възраст вече не остава без последствия. Поне е от хубаво 😃

# 448
Тъй, тъй, той и моя гинеколог веднъж спомена за "младоженчески цистит", но мен едни 25 години ме делят от медения ми месец и тогава нямах такива драми. И три деца съм родила естествено. Просто прекалихме с мъжа ми тия дни по празниците и явно на тази възраст вече не остава без последствия. Поне е от хубаво 😃

Така е... при мен както написах става ако не пия достатъчно вода. Вече съм си наложила поне литър и половина да изпивам и вкъщи си сипвам в шише, за да зная колко пия. Иначе е доста неприятно, а наскоро четох някъде, че често повтарящи се цистити са също признак за близка менопауза. Явно от сухота също може да се получи. Но ако е придружено с кръв вече е обезпокоително.
На мен освен антибиотик един спазмалгон като изпия и някак след 1 час ми улеснява ходенето до wc. Но това си е временно. Вече като усетя първи признаци правя чай от червена боровинка или мечо грозде и се наливам. Понякога успявам да мина само с тях. 🙂

# 449
Чай за бъбреци по Ламбрев също помага ако е по-лек случай. Но си трябва и достатъчно вода, разбира се. Има приложения за телефоните които могат да подсещат, ако проблемът е че просто не се сеща човек. Дори да не е само за това, като гледам това за цикъла ми има такава опция, на кантара ми приложението май и то имаше, имам и едно в което си следя фастовете и май и то имаше опция да напомня за вода (там не съм сигурна че го смених и не помня дали беше в това или в предното). Все нещо ще ти хареса ако прецениш че напомнянията са каквото ще помогне.
Билкови чайове също, те ако не са подсладени не те бърка особено колко от тях ще изпиеш, а в такъв сезон като сега си е по-приятно топла напитка и си я изпиваш а не да глътнеш 2 глътки вода и да оставиш шишето.
Преди години се наложи наново да си създавам навици за пиене на достатъчно вода, стават нещата като науми човек. Не говоря за наливане с вода насила до някаква цел щото някой си така рекъл, но и почти никаква да не пиеш пак не става.
Бях си и нарочила една кана за шварц кафе не много голяма че ще ми е за чай. Аз такова кафе не пия, но ми я бяха подарили и ми дойде много добре че го държи топъл. Бях зарибила и колежките все чай да пием, по някое време вече те на мен напомняха Grinning
Та, каквото е нужно, ама има какво да се направи Grinning

Общи условия

Активация на акаунт