Хляб...

  • 8 254
  • 174
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 13 338
Да не би проблемът да е в количеството, а и в липсата на движение?
Щото човечеството хиляди години се е хранило основно със зърнени култури (буквално само това, и до днес в някои по-изостанали части на Африка зърнените са около 80-90% от храната), и дебели не е имало.

# 61
  • Мнения: 23 979
Така е, а и хлябът съдържа бавни въглехидрати (по принцип), които не влияят на кръвната захар така, както бързите.

# 62
  • Мнения: 13 338
Именно.
А аз имам и диабетик (тип 1, тоест автоимунно заболяване, не от тоя на дебелите) в семейството и науката е категорична по този въпрос  - диабетиците трябва да приемат бавни въглехидрати на всяко хранене. Бързите се избягват, както и злоупотребата с количества.
Както и при всеки здрав човек, де.

# 63
  • Мнения: 2 989
Да не би проблемът да е в количеството, а и в липсата на движение?
Щото човечеството хиляди години се е хранило основно със зърнени култури (буквално само това, и до днес в някои по-изостанали части на Африка зърнените са около 80-90% от храната), и дебели не е имало.
Мда и дебели хора е имало още от древен Египет където са яли какво? Зърно. А дори не е било като сегашните мутанти. Както и да е, всеки да яде каквото намери за добре, но да не се чуди после що тъй.
Комплексни са причините, да, но яденето на хляб/зърно има своя дял в цялата картинка.

кукумицинка, на мен от тесто КЗ хвърчи в небесата. Дори от чиста захар няма такива пикове. Аз също съм частен случай, но не чак толкова частен се оказва.

# 64
  • Мнения: 23 979
Аз пък мога да излапам 2-3 шоколада без проблеми, но от сладки плодове като грозде ми се гади. Но пък никога не съм яла през 2 часа, даже съм се насилвала да ям често и по малко, ама не мога.

# 65
  • Мнения: 61 623
Това с прием на въглехидрати от диабетици е пълен абсурд. За диабет тип 2 имам предвид. Освен с единствената цел, да купуват метформин

# 66
  • Мнения: 13 338
Ако си беше направила труда да прочетеш два реда и половина, щеше да видиш, че не става дума за диабет тип 2. Нито за прием на метформин.

# 67
  • Мнения: 61 623
Прочетох. Но съм свидетел за това, което съм написала. В болниците и въобще препоръки от ендокринолози.

# 68
  • Мнения: 2 989
Няма единодушно мнение за диабетици тип 1, че трябва непременно да ядат въглехидрати дори и бавни. Особено за тези, които са с инсулинова помпа, а не си го бият "на ръка".

# 69
  • Paris, France
  • Мнения: 17 448
Аз бях яко се освинила в Англия в период, в който ядях много малко хляб или никакъв даже. В началото ядях доста в Макдоналдс и KFC, защото там, където съм живяла нямаше, а и в Англия бяха на всеки ъгъл и супер евтини. Също от евтини сладкиши. В супермаркета имаше замразени Black forest gâteau и Lemon merengue pie за по 2-3 лири цялата торта, а ги обичам. Нямаше да седна да си ги правя ако нямаше по магазините. Ядях основно индийски и китайски манджи. Отслабнах много бързо и рязко като просто спрях да ям навън и да купувам готови храни. Нямах кантар и нямам представа колко съм тежала, но от дрехи размер 8, сегашен 6, стигнах до размер 12-14, сегашни 10-12. Купих си кантар като поотслабнах и показа 58 кила, след което свалих още 10. Значи към 65-70 да съм станала от плюскане на боклуци. Сметката ми за храна спадна със 70-80%.

Именно.
А аз имам и диабетик (тип 1, тоест автоимунно заболяване, не от тоя на дебелите) в семейството и науката е категорична по този въпрос  - диабетиците трябва да приемат бавни въглехидрати на всяко хранене. Бързите се избягват, както и злоупотребата с количества.
Както и при всеки здрав човек, де.

Не е задължително. Повечето диабетици от тип 1 имат по-добри резултати на кетогенна диета. Диабетик с нисък инсулин трудно може да докара Hba1c под 5 на смесено хранене и да няма пикове с КЗ над 6 ако яде въглехидрати. Аз точно от писанията на D-r Bernstein разбрах за кетогенната диета. Той е диабетик Т1 и на 90г няма никакви изменения по кости, кръвоносни съдове, нито инфекции, които Т1 и Т2 сполучават при хранене с ВХ. Това е доказано още 1993г. Неговите пациенти, много от които лично познавам си живеят с Hba1c от 4.5-5 и не знаят какво са псевдомони, отрязани крайници и подобни.

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_K._Bernstein

Някои хора на инсулин са добре и на ВХ, но тогава се ядат цели храни и без мазнина. Мазнините са 1% от поетата храна в грамове. Не се яде и никаква животинска храна. Пробвах. Добре ми се отразява, но си има глад.

Ако някой иска, мога да му дам рецепта за безвъглехидратен хляб, който на вкус е съвсем приличен и не съдържа възпалителни мазнини.

# 70
  • Мнения: 15 673
Nevena Virolan слагай рецептата направо тук.Аз имам интерес макар да не съм много по месенето.Както някой по-горе писа и аз не меся, за да не пълнея, но все имам излишни кг.Може и други да се възползват от въпросната рецепта.
Параход
Скрит текст:
мразя те!  Wink Нарочно ли ни го казваш?

# 71
  • Мнения: 4 526
Аз съм от тези, които като малки са гонени с филиите с мед и масло и лютеница и сирене, че бях кльощава като щиглец и злояда. Чак устата с ръце съм си запушвала още преди да мога да говоря, че да не ми напъхат някоя хапка вътре. И така ме бяха научили от дете - хляб на всяко ядене!

Отказах го преди доста години, обаче бях направо като в абстиненция. Психически ми беше трудно да приема, че мога да се заситя без хляб. Махнах го, защото аз тренирам, доста бягах тогава също, чувствах се тежка, подута, пречеше ми на дишането, задъхвах се. Сега ям пица 3 пъти в годината и винаги си знам, че ще се чувствам зле след това.
Не ям ориз, картофи, макарони, спагети, сладоледи, сладки и тестени храни, боб, леща, царевица, грах и т.н. Предимно карам на месо и яйца, почти изцяло карниворски начин на хранене Аз винаги съм била слаба, но с тази диета имам повече сила и съм по-издръжлива. Не ми се подува корема, не задържам вода, не ми е тежко. Лично на мен хляба не ми понася, а аз реша ли че нещо (или някой Laughing) не ми понася, режа от раз.

Просто трябва да решиш и да го спреш. Като отказването на цигарите е. Аз и тях така спрях - от раз. Както пушех по 1 кутия дневно, един ден реших, че ми пречат и ги спирам и бях дотам с цигарите. Сега изпушвам по една на 2 години, колкото пак да се убедя в правотата на решението си да ги спра Laughing

# 72
  • Мнения: 1 197
Купуваме и ядем доста хляб и тестени. По поне една багета дневно се купува, по 2 за уикенда, като аз (почти) не го вкусвам. Купуваме и на филии за тостер.

Няма лошо да се яде хляб по принцип. Ако има някаква непоносимост или заболяване, има рецепти за безглутенов хляб, безсолен (без натрий) и даже протеинов хляб от сушени белтъци. Има с брашна от ядки, всякакви.

По едно време трябваше да махна въглеходратите заради инсулинови резистентност и омазнен черен дроб. Махнах ги бавно. Ако ядете по 2 филии хляб на ядене, махайте по половин филийка. Гледате да ядете хляба сам и накрая, та да не ви е яд, че не остава да топите с соса. Ястия със сос ядете и с лъжица и така не посягате  към соса. Ако сте още гладни, увеличавате салатите преди хранене, че заемат доста място в стомаха.

За 1 или 2 седмици махнах хляб, макаронени, ориз и то у майка ми, която готви много вкусно и слага ориз в сърмите. Не ми беше трудно да гледам, че другите ядат хляб.

В къщи господата ядат 3 или 4 пъти повече хляб от дамите, а са слаби. Ние хич. Напоследък доста се освинках.

Благодаря, много изчерпателен отговор. Има логика за соса, точно от там ще започна. Много добър съвет!
Аз съм от тези, които като малки са гонени с филиите с мед и масло и лютеница и сирене, че бях кльощава като щиглец и злояда. Чак устата с ръце съм си запушвала още преди да мога да говоря, че да не ми напъхат някоя хапка вътре. И така ме бяха научили от дете - хляб на всяко ядене!

Отказах го преди доста години, обаче бях направо като в абстиненция. Психически ми беше трудно да приема, че мога да се заситя без хляб. Махнах го, защото аз тренирам, доста бягах тогава също, чувствах се тежка, подута, пречеше ми на дишането, задъхвах се. Сега ям пица 3 пъти в годината и винаги си знам, че ще се чувствам зле след това.
Не ям ориз, картофи, макарони, спагети, сладоледи, сладки и тестени храни, боб, леща, царевица, грах и т.н. Предимно карам на месо и яйца, почти изцяло карниворски начин на хранене Аз винаги съм била слаба, но с тази диета имам повече сила и съм по-издръжлива. Не ми се подува корема, не задържам вода, не ми е тежко. Лично на мен хляба не ми понася, а аз реша ли че нещо (или някой Laughing) не ми понася, режа от раз.

Просто трябва да решиш и да го спреш. Като отказването на цигарите е. Аз и тях така спрях - от раз. Както пушех по 1 кутия дневно, един ден реших, че ми пречат и ги спирам и бях дотам с цигарите. Сега изпушвам по една на 2 години, колкото пак да се убедя в правотата на решението си да ги спра Laughing

И аз точно това усещам, подуване, задъхване. Пречи ми. Е, може и цигарите да "помагат", ама за тях по-късно, ще го отложа. 🤣🤣

# 73
  • Мнения: 6 875
И аз като дете бях кльощавка и злояда. Не че сега съм качила нещо особено, но краката ми не са толкова клечести и съм наляла достатъчно на дупе и бюст, което много промени картинката.

Яденето на хляб обаче никога не ми е било проблем, абсолютно добре си го понасям. Зачудих се защо тогава толкова го избягвам и забелязах, че не обичам да се храня с ръце без прибори Joy А и хлябът ме засища твърде бързо и тогава не си изяждам порциите.

# 74
  • Paris, France
  • Мнения: 17 448
Silverstone, Няма месене 🤣. Бъркаш, изливаш в силиконова форма и печеш.

https://www.fatforweightloss.com.au/keto-cloud-bread-loaf/

cream of tartar е винен камък. От друщуга тема разбрах, че лимонтозу в България било винен камък, но не съм съвсем сигурна. Потърси калиев битартрат от фирми, които продават химически материали. Моят е от фирма в Пловдив, която доставя навсякъде. Протеинов прах има в амазон, но не трябва да е ароматизиран.

Понеже остават 12 жълтъка - давам на котараците, правя майонеза, сладкарски крем, крем карамел, слагам в сладолед, смути. Има и кето варианти за гореизброените.  

Хлябът не съдържа мазнина и може да качи инсулин и КЗ ако не се добави мазнина. Добре е да я има в храната, с която ще се яде.

Аз тегля всички съставки.

Пекла съм го и в мултикукър - 40 мин на 120°, изключвам, вадя, обръщам и още 10 мин и после изключвам и леко отварям капака.

В газова фурна се пече на долен реотан, средно положение на скарата, 180° без да се слага тава с вода, 30 мин.  

Успех, Silverstone 💐

кукумицинка, закваската замества маята и няма отношение към кората и твърдостта. Правила съм и влажен ръжен хляб със закваска на 100% хидрация. Правят някои хлебни изделия сухи и твърди за да издържат по-дълго. Едно време са месели и пекли хляб веднъж седмично. Много влажният хляб по-бързо хваща мухъл. Има невероятен хляб със закваска, дори бял и фин. Преди 10-15г правех редовно, но спрях като се разболях и сложих на диета, а и децата предпочитат франзели.

Общи условия

Активация на акаунт