Термин Март 2025 Тема 3

• 34 830
  • 800
  •   1
Отговори
# 600
момичета вас боля ли ли са ви зъби и какви мерки взех те?
Един зъб ми се разруши преди празниците, зъболекарят ми ми даде час чак за след три седмици, защото не ме болеше. През това време се консултирах с АГ и той каза да си правя зъбите и че няма проблем за упойка. Зъболекарят ми обаче категорично ми отказа да ми слага упойка, защото нямало достатъчно проучвания върху бременни. Извадих късмет, че разрушението не беше стигнало до корените и нямаше засегнати нерви. Пломбирахме зъба и се разбрахме след като родя да отида да видя как са нещата. Говорехме че няма проблем за упойката като кърмя, само трябва да не кърмя до 8 часа след като ми бъде поставена, да изхвърлям тази кърма, а преди това да съм се изцедила така че да има бебчо какво да яде. Също каза, че не препоръчва да се правят снимки по време да бременност, нищо че слагали предпазен оловен накрайник на корема, все пак е облъчване.

# 601
На мен в момента ми умъртвяват зъб, който пломбирах в началото на бременността. Не ми слагат упойка, а ходя често и постепенно разширяват каналите да умъртвяват надолу. Зъболекарката ми е позната и каза, че няма да ми сложи упойка докато съм бременна. Самите корени също ще извади след като родя, защото за целта трябва да прави снимки. Лечението сега се наложи, защото започна да ме боли ужасно много зъба и не можех нито да спя, нито да изтрайвам на болката.

# 602
На мен ще ми е трето детенце. Имам двама батковцк на 5 г. и на 9 г.
Онщо взето при нас е по-лесно, защото аз съм ги отделяла. Налагало ми се е да ходя командировка за по 7 дни и т.н. Мисля майка ми да ги поеме за няколко дни, те са си свикнали с нея.
Спомням си, че когато се роди второто дете практикувах номера с подаръка. На изписването бях взела готина играчка за баткото от бебето. Той доста се впечатли и го прие по-добре.
Решила съм и като ни изпишат да обръщам еднакво внимание на децата и бебето, за да не се чувстват изолирани и да ревнуват. Важно е и да не се правят постоянно забележки на по-голямото, за шум и т.н.

# 603
Много полезно инфо, Биби, благодаря 💐 да споделиш за крема следващия път, а за свещички Цикатридина не бях чувала.
Скоро може би трябва да почваме и с яденето на фурми, ананас...😄

# 604
Bibi, много полезна информация. Чакам да споделиш за крема и каквато друга информация ти даде докторката. Иначе моят 45дневен болничен трябва да ми го издадат от 06/02, но докторката ме вика чак на 11/02 и каза, че тогава ще ми го даде + документите за родилното и каквото още е нужно. Явно ще го издаде със задна дата. А откакто tennis coach роди, нещо се активизирах с покупките и пранетата Simple Smile

# 605
Здравейте и от мен Simple Smile Много често чета темата и съчувствам на всяка една с по нещо. Надявам се, че всичко ще бъде наред и скоро всички ще си гушкаме мартеничките Heart

По-рядко се осмелявам да пиша, затова може би това ще бъде дълго Grinning

Аз съм с термин 8.03 според последната менструация, но пък госпожицата ми върви с десетина дни по-малка. От самото начало е така и сметнахме, че овулацията е била късна. Сред поредната фетална морфология терминът според размерите на плода остана 19.03.

Вече ми започна 45 дневния болничен спрямо първоначалното определения термин - 8.03.

Та, много ми е трудно да преценя как да започвам с оборудването/пазаруването..
Количка, столче и легълце ще получим от близки и може би вече е време да си ги вземем.
При нас засега няма да има цяла конкретна детска стая и съм решила да не купувам специален скрин/шкаф за повиване и всички други принадлежности. Насочила съм се към това вкъщи да използвам една такава метална количка на 3 нива, която да оборудвам с неща от първа необходимост - памперси, няколко бодита/гащеризончета, вода, мокри кърпички, пелени и тн. А всички запаси от дрехи, по-големи пакети памперси и тн, ще заемат част от моя гардероб.
И така, мисля, че най-важната ми задача е да си преподредя гардероба и да го изчистя, преди да подредя всички бебешки неща. Но се чудя дали още не е рано за това, имайки предвид, че ми остават около 2 месеца и този гардероб отново ще има нужда от чистене. Не ми се струва и подходящо от сега да пера дрешки (поръчала съм малко основни неща) и те да стоят уж чисти през тези месеци.
Усещам, че леко съм се вманиачила в чистотата 😅 и ми се струва, че колкото и да подготвятм, всичко отново ще стане мръсно, докато бебчето се появи.

Иначе опитвам да не се изхвърлям в купуването на дрешки, не искам да имам прекалено много неща и съм почти готова с това, но никъде не успявам да намеря хубав подходящ комплект гащеризончета с цип. Вие имате ли предложения?

И последно - надявам се, че ще мога да кърмя, но на много места чета, че е хубаво да се подготвим с малко адаптирано мляко за всеки случай. Вие към какво сте се насочили, някоя има ли опит с избора?

# 606
Гащеризончета с цип има в angel baby, малко са скъпи, но са изключително качествени. Трябват ви няколко и ще ги перете често. Поне аз така правя. Не взимам много дрешки, просто пера по-често. За мляко аз предишния път ползвах на Hipp, бебето го харесваше.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 15:25 от Name1

# 607
  • София
Моят термин е 21.03, но този уикенд смятам да изпера и приготвя всичко. След като го изгладя ще го прибера в пликове, и в гардеробчето. Надявам се да се поопази. И да съм готова, ако тръгне по -рано бебето.

Относно подготовката аз се "ограничих" до:
- Комплект за изписване - р-р 56 ( аз си го сглобих от различни неща, които харесах и купих);
- 6 бодита с дълъг ръкав - р-р 56;
-  4 пижамки р-р - 56;
- 2 комплекта - боди с панталон и шапка р-р 56/62 (от тези, които могат да се удължават);
- 1 панталон - р-р 56;
- 1 гащеризон, цял с дълъг ръкав - р-р 56
- 3 чифта чорапки - р-р 0-14
- 2 хавлии;
- 4 пелени.
- 1 спален комплект.

Относно млякото, преди ползвах Hipp за дохранване в началото, сега ще видя какво дават в отделението и ще ползвам същото.

Следващият размер - 62 ще ми служи за жокер към всички приятели и роднини, които ще искат да подарят дрешки на бебето щом се роди, и и на погачата със сигурност пак ще събере доста.

Вчера с голямото ми дете бях при педиатърката, оказа се че е изкарала "на крак" нещо, което приличало щетите от грип, но доста по-леко, слава Богу. Изписа й инхалации с вентолин, за да изчисти дробовете, защото чу нещо съмнително в единият, и да не го пренебрегнем да стигне до пневмония. Ако имате подкашлящи вкъщи, имайте едно наум.

Използвах случая да попитам за нейните препоръки относно вит.К, ваксините, АМ и къпането. В родилния план в Надежда има опция да си изберем.
- вит.К препоръча инжекционно. По-добре се усвоявал. ( има опция и за капки, или да се заяви да не се поставя);
- АМ да дават при нужда, не бива детето да стои гладно;
- ваксините - според имунизационния календар на РБ, всичко друго било незаконно според текущото законодателство.
- къпането - има опция да не го къпят веднага след раждане, а да остане така 24 часа или изобщо да не го къпят, според западноевропейските разбирания, но педиатърката посъветва да си го изкъпят. Така по-добре могат да следят кожата и всички показатели, по достоверна ще е информацията, и под лекарско наблюдение ще видят как се справя бебето с адаптацията след къпане. Когато сме вкъщи можело и през ден да го къпя, въпрос на мое виждане било. Аз смятам ежедневно, помня, че след къпане имаше по-дълъг сън дъщеря ми.

Ако някой също има препоръка от педиатър от сега, моля споделете, да обменим опит и информация. Wink

# 608
Sehy, Marmoleta за крема между другото и на мен ми стана интересно и не бях чувала, но бях прочела за него скоро в един пост на една дама, която си го е купила , но така и не го е ползвала, защото се е наложило секцио.

За Цикатридина свещички също не бях чувала, но явно има някаква логика, защото тези дни четох истории за раждане и при някои е било доста трудно и бавно раждането , защото шийката се изгладила бавно. Контракции имат, а разкритие -не. Така ,че ще я послушам и ще ги купя. След прегледа задължително ще споделя.

Относно подстригването,  повече от 9 месеца не се бях подстригвала. Моята не цъфти и е права и изглежда здрава, но днес се наканих да отида и да я скъся доста. Много ми хареса промяната, остава да се боядисам. И утре започвам с прането на дрехите.

# 609
Относно маслото за мазане на перинеум - имам едно на Weleda, обаче като се намазах нещо ми дразнеше, като щипане сякаш усетих и не знам дали ще го ползвам изобщо.
Иначе, за свещички Цикатридина знам, но след вагинално раждане за вътрешни шевове съм ползвала. За първи път чувам, че се слагали за изглаждане на шийката.

# 610
Потърсих в стари теми, Цикатридина глобули се слагали с цел подобряване на еластичността. Около седмица след раждането пак било добре да се слагат известно време. Ето един цитат от стари теми:

Цитат
Момичета, след консултация с аг започнах да използвам маслото за перинеум на Веледа, за да не се стига до разкъсвания. Също така акушерката ми каза за цикатридина глобули, които могат да се слагат след 36-37 седмица, за овлажняване и по-лесно преминаване на бебето през канала. Не знам дали ще ми свършат работа тези неща, но ще пробвам. Може на някоя от вас да му е полезно и също да пробва щом се е насочила към естествено раждане. ☺️☺️☺️

А за кремчето Гармастан има добри мнения, предпазва от запушвания и болезнени гърди при кърмене.  Спомням си, че моите бяха напрегнати и болезнени 1-2 дни след раждане. Ще си го купя за багажа за болницата.

Rimonna прочетох, че при нанасяне се усеща изтръпване, явно е нормално.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 20:16 от Bibi85

# 611
  • София
Bibi85 , благодаря ти!

Знаеш ли по колко - например веднъж или повече пъти дневно, и дали е добре само вечер, или само сутрин?

Потърсих в стари теми, Цикатридина глобули се слагали с цел подобряване на еластичността. Около седмица след раждането пак било добре да се слагат известно време. Ето един цитат от стари теми:

Цитат
Момичета, след консултация с аг започнах да използвам маслото за перинеум на Веледа, за да не се стига до разкъсвания. Също така акушерката ми каза за цикатридина глобули, които могат да се слагат след 36-37 седмица, за овлажняване и по-лесно преминаване на бебето през канала. Не знам дали ще ми свършат работа тези неща, но ще пробвам. Може на някоя от вас да му е полезно и също да пробва щом се е насочила към естествено раждане. ☺☺☺

А за кремчето Гармастан има добри мнения, предпазва от запушвания и болезнени гърди при кърмене.  Спомням си, че моите бяха напрегнати и болезнени 1-2 дни след раждане. Ще си го купя за багажа за болницата.

# 612
Все още не знам, лекарката ми спомена, че следващият път ще ми ги изпише. Тогава ще съм почти в 36 г.с.
 На 07.02 съм на преглед и изследвания и тогава ще ми каже как да ги ползвам. Задължително ще ви пиша. Предполагам, че ще се слагат веднъж вечер.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 22:09 от Bibi85

# 613
Гащеризончета с цип има в angel baby, малко са скъпи, но са изключително качествени. Трябват ви няколко и ще ги перете често. Поне аз така правя. Не взимам много дрешки, просто пера по-често. За мляко аз предишния път ползвах на Hipp, бебето го харесваше.

Много благодаря за това напомняне! Бях планирала от angel baby да взема чувалче за спане и за малко да забравя, а така ще ги комбинирам. Поздрави!

# 614
Споделям много полезна таблица на Angel baby:

Общи условия

Активация на акаунт