Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 23 923
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
За мен това с педиатъра и направленията е супер неудобна схема, като вече практикувала го веднъж. Особено, когато нещата ще спрат да се случват по план и детето започва да боледува.

Иначе направленията на ОПЛ за педиатрия са неограничени, за останалите специалисти са си с лимит.

Това за удобството зависи от лекарите. Ако директно съм водила детето при педиатърката, тя е чакала ЛЛ да пусне направление. Друг път изобщо не е чакала и не е държала на направлението, защото си обича работата и не е голяма работа, че е прегледала едно-две деца днес извънредно, от които не е взела пари.

А и сега е много удобно, след като са електронни. Само пиша на ЛЛ във Вайбър и направлението е пуснато.
Както казах, зависи от лекарите и как си се разбрал с тях.

В случаите, когато е неработен ден, не притеснявам никого, а водя в неотложен кабинет.

Всъщност това не е съвсем така, защото направление се издава след преглед. За прегледа е нужен подпис. Нито нашият лекар, нито аз съм ОК някой да ми фалшифицира подписа за едното направленията. Иначе е факт, че е редовна практика. Сигурно е удобно, ама си е лека измама. 😆
Разписвам си амбулатория лист на следващия преглед. Сега ясно ли е?

# 166
Здравейте. Давам малко ъпдейт за мен и да помоля за съвет. След НГ започнаха едни болки и стягания в корема, пробождания, прорязвания, и въобще всичката гама болки в коремната област, която може да има. Болките понамаляха, но втъврдяванията, стяганията и тежестта си ги има. Изчаках си прегледа вчера и се установи, че съм с контракции и било много рано за тях. Изписаха ми 3 по 2 таблетки магнерот, което е общо 3,000мг на ден и ми се струва абсурдно голяма доза. Освен това ми казаха до 3 дни ако не се оправя, че ще ме приемат в болница за вливки. Въпросът е това нормална доза магнезий ли ви се струва и как мога да разбера дали съм се оправила, много ми е трудно да различавам контракции, от просто стегнат корем.  В 21 г.с. съм.

Още един въпрос. Вчера ме сюрпризираха, че в АГ болницата във Варна няма значение при кого се следиш, ако тръгне спешно раждане, лекарят който те следи няма право да те изроди, ако не е на смяна. Били ги глобявали и едва ли не нямали право да дойдат, ако им се обадим и не са на смяна. Разбира се, предполагам, че това не важи за планово секцио, защото тогава се планува да се падне на смяната на съответния лекар. Е хубаво, ама това е мега тъпо. Каква полза, че аз 5 месеца избирах следящи лекари, пък се следя при двама, избирам внимателно, доверявам се, като накрая, ако ми изтекат водите и се случи спешно раждане ще е все тая при кого се следя, защото ще родя при някой напълно случаен. Въпросът е чували ли сте за това скоро и дали е някаква нова промяна и се отнася за всички градове и болници или е някаква измислица на АГ Варна? Казаха ми, че е възможно да е вече навсякъде така, но не съм напълно сигурна. В темата за АГ Варна има всякакви случаи от последните месеци, от това че са платили фиктивно за друго, пък тайно парите отивали за лекаря, през това че категорично лекарите отказвали да дойдат, ако не са на смяна. Това ми се струва ужасно, защото в момента се чувствам притисната да избера секцио пред етсествено раждане, за да не попадна на някой тотален некадърник. Но дори и да избера секцио, ако отново се случи нещо спешно, пак няма гаранция...

# 167
  • Замък сред облаците
3х2 магнерот е 180мг магнезий на ден. В една таблетка ит 500мг магнерот има 32мг магнезий, останалото са пълнители - пише го в листовката. Дозата 3х2 е адекватна. Пий ги и почивай, не върши домакинска работа.

А изборът на екип се предлага по принцип и е уреден законово. Трябва да видиш има ли някакви наредби в болницата които да го възпрепятстват - примерно в Надежда София имат такава практика, не предлагат избор освен за секцио.
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/46346
https://www.nhif.bg/bg/regulatory/regulations

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 13:13 от АА

# 168
Оф, божеее, винаги чета листовката, този път въобще не ми мина през ума, че това 500мг може да не съответства на толкова магнезий. Благодаря за уточнението.

Тепърва ще чета внимателно, но очевидно избор на екип в тази болница вече няма за спешни случаи и естествено раждане. Просто исках да разбера дали се отнася за тази болница само или са някакви наредби, които засягат и другите болници и лекари, защото вчера ми писаха няколко човека и останах меко казано изненадана и притеснена. Направили са го да не се претоварват лекарите, което донякъде го разбирам, с тези раждания повечето добри лекари най-вероятно работят свръхизвънредно, но не мога още да разбера дали е нещо локално.

# 169
S.G.C Както ти е писала АА, нормална е дозата. На мен също ми е изписана такава дозировка, ако имам болки и втвърдявания на корема, както и но шпа. При мен при пътувания с кола започва да ме боли корема и започвам да пия тази доза магнезий и но шпа. Възможно е да има разхлабващ ефект магнезия при тези дози. Дано всичко е наред.

# 170
  • Замък сред облаците
Изборът на екип е услуга и трябва да фигурира като такава в ценоразписа им, за да я предлагат. Тоест ако не предлагат избор на екип в цените си, обикновено нямат.

# 171
S.G.C, моя позната ражда наскоро в АГ в Стара Загора и не допуснаха в залата да влезне акушерка (нейна приятелка), която работи там, но не е била на смяна в този момент.
Казали са, че който е на смяна, той носи отговорност за родилката и бебето и не могат да позволят да влезне човек извън графика, защото е проблем.
Чувала съм такива отзиви и за частните болници тук. Ако не си секцио те поема който е на смяна.

# 172
В Надежда потвърждавам, че няма избор на екип. Който ти се падне. В АГ Варна не беше така, ама предполагам си е някаква вътрешна политика. Ама за жалост друг избор с добра неонатология в града няма. Приятелка ражда скоро, но нейната АГ не дошла, въпреки, че се знаеше от някоко дни, че ще е всеки момент. Опция ти е евентуално Майчин дом с избор на екип.

# 173
  • Замък сред облаците
Понеже днес сме на консултация, само споделям информативно:

Edit: Не се разписвам на хвърчащи листове, а електронно при нашия ЛЛ. Специално обърнах внимание вчера.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 08:46 от АА

# 174
Понеже сте подхванали различни теми, ще се включа и аз с моя опит.
Оставам с впечатление, че навсякъде (дори в един и същ град) практиката е съвсем различна.
Скрит текст:
Аз съм раждала секцио по Щарк (даже не знаек какво е и не бях информирана за него и, че лекарката ми го практикува, защото бях до последно с нагласата за естествено). Не знам дали, защото имах усложнения, или защото си имам проблемна и чувствителна кожа, но имам голям белег и 4г по-късно едва на места се е скрил. Ниско е, не се вижда ако съм дори с най-изрязаните ми бански. Възстановяването ми беше добре (колкото мога да имам мнение аз де), но когато попитах кога се махат конците и ми казаха, че съм лепена бях толкова стресната, че не смеех да вдигна пак бебето Grinning А преди това крачех и по стълбите
Разговаряла съм с майки, раждали при същата лекарка и нямат и помен от белег след месеци.

Така, че - до ген си е!

Вит К разбрах, че има 2ра доза месеци след като ни изписаха, така че или не съм разбрала, че са му сложили, или сме изпуснали срока.
В родилното ми дадоха имунизационен паспорт и в него се записваха всички ваксини, реимунизации и т.н. и до сега.
По времето на Ковид много лекари отказваха домашния преглед (вкл. и нашата), но на 20 ден отидохме изписа му вит. Д, после отидохме на 30 ден и така всеки месец около датата на раждане по 1г.

Синя книжка му извадих едва това лято, защото исках да го водя опознавателно на зъболекар. Веднъж преди 2-3м ме попитаха за нея в неотложния (за сефте ходих там с детето), но ни взеха и без нея.

Моята ЛЛ преглежда и бебета (мисля че се води и педиатър, но понякога ни е пращала и на друг педиатър, та имах малко съмнения). Нямам никакъв проблем да й звънна да ми даде бележка за градина, да ми пусне направление или нещо подобно. Дори на физически преглед не съм подписвала нищо поне от 4г, било то за детето или за мен. Наложи се да ми удължи болничен и ми го оставиха даже на регистратурата и си го взех в неработно за нея, но удобно за мен време. Не мисля, че има нещо нередно в това, нито лъжа, нито се бутам пък при болните. И без това ако отида на място сестрата излиза и пита кой е за направление, записва ти данните и те праща да си ходиш. Но на мои познати ЛЛ не практикуват така.

# 175
  • Замък сред облаците
Флоу, понеже споменаваш,  че не си разбрала за вит К, съвет към текущо бременните: четете си епикризите на бебето. Там има дадени указания в края какво следва медицински.

# 176
Днес ходих при ЛЛ , че кашлям и я питах за бебето. Не мога да запиша малката при нея. Ще потърсим лекар, но ако не намерим тогава ще трябва да разпитам как се случва магията с документите. До колкото разбирам може да ходим на частно за прегледите и ваксините.

# 177
Флоу, понеже споменаваш,  че не си разбрала за вит К, съвет към текущо бременните: четете си епикризите на бебето. Там има дадени указания в края какво следва медицински.

Сигурна съм, че е прочела епикризата на бебето, но вероятно и в нейната не е писало нищо за допълнителна доза Вит. К Simple Smile
Както и в тази на моето дете не пише, освен всички останали указания (Вит. Д, ортопед, офталмолог, невролог и т.н.).

# 178
  • Замък сред облаците
Абе, има и достатъчно майки, които просто пропускат това - то едно ли е като те изпишат с новородено. И немалко ЛЛ, дори такива с педиатрична специалност се оказва че не поддържат наличност на вит К и оставят майките сами да се оправят… Вече няколко такива случая срещам, единия е на приятелка, за другите съм чела споделен опит. И не раждат в Надежда, за справка. Това че там слагат инжекционно и майката после това й отпада като грижа, супер. Ама това са 2000 бебета годишно, останалите 40 и няколко хиляди са по каналния ред с капките.

# 179
Пишеше да, на 30 ден 2-ра доза. Но убийте ме първите 2 месеца след раждането ми са мъгла - гледам снимки и не помня да съм била там. Не знам от недоспиването ли е, от упойките и лекарствата след това. Първите месеци след раждането и се местехме и все още обзавеждахме и апартамента си и искрено се надявам да е сложена Grinning
Вече другите си ги записвах и аз, освен ЛЛ

Наистина четете!! Ама и ги разбирайте !

Общи условия

Активация на акаунт