Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 23 932
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • Замък сред облаците
Картонът, синята книжка и всичко подобно трябва да си стои при вас по закон, като всички лични документи. Вече кой какво и как прави е друг въпрос, най вече защото няма санкции.

За къде се вписват имунизациите: https://www.nhif.bg/bg/nzok-za-teb/useful/668

Алисън, много зависи дали стикерите към този момент са влезли в употреба когато са поставяли на теб, обаче година не мога да цитирам реално. Моят спомен за това е след 2004г че вече всички лекарства покривани от ЗК бяха със стикери, вкл ваксините.

# 151
ЛЛ на малкия, който е педиатър, също ни е издавал направление за педиатър, когато е бил болен и ЛЛ не може да го прегледа.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 13:49 от Одри ♡

# 152
Първото посещение вероятно няма да бъде обхванато, защото е възможно още да няма акт за раждане, съответно и да не е записано детето/дали при ОПЛ, или педиатър, все тая/.

Дъщеря ми имаше акт за раждане, защото я изписаха на почти месец. Обаче нямаше домашно посещение, заради Ковид /педиатърката не правеше, заради Ковид, а ЛЛ точно тогава беше с Ковид/.

# 153
За мен това с педиатъра и направленията е супер неудобна схема, като вече практикувала го веднъж. Особено, когато нещата ще спрат да се случват по план и детето започва да боледува.

Иначе направленията на ОПЛ за педиатрия са неограничени, за останалите специалисти са си с лимит.

# 154
AA точно каквото си цитирала пише или а не и в двете места. И за мен е различно да е вписана просто ваксината и да е залепен стикер. Едва ли тая ваксина има 5 стикера за лепене навсякъде - здравната книжка, амбулаторната карта и имунизационната книга на лекаря. Така че явно не е от некомпетентност на лекарите

# 155
За мен това с педиатъра и направленията е супер неудобна схема, като вече практикувала го веднъж. Особено, когато нещата ще спрат да се случват по план и детето започва да боледува.

Иначе направленията на ОПЛ за педиатрия са неограничени, за останалите специалисти са си с лимит.

Това за удобството зависи от лекарите. Ако директно съм водила детето при педиатърката, тя е чакала ЛЛ да пусне направление. Друг път изобщо не е чакала и не е държала на направлението, защото си обича работата и не е голяма работа, че е прегледала едно-две деца днес извънредно, от които не е взела пари.

А и сега е много удобно, след като са електронни. Само пиша на ЛЛ във Вайбър и направлението е пуснато.
Както казах, зависи от лекарите и как си се разбрал с тях.

В случаите, когато е неработен ден, не притеснявам никого, а водя в неотложен кабинет.

# 156
  • Замък сред облаците
Два или три стикера има, също като лекарствата по ТЕЛК. Вече примерно за тия зелени листи дето се споменаха хич не помня. Може и да ги има. Ама хвърчащите листове се губят. Другите документи са си лична отговорност. После ако не можете да установите някоя ваксина като дойде момента, ще е кофти.

# 157
Kactus, относно ЛЛ дали е педиатър или не, мисля че е решение на родителите.
Синът ни е записан при педиатър, още от раждането.

Много искахме да го запишен при нашият ЛЛ, но той каза, че няма медицинска сестра и няма как да приеме (запише) детето преди навършени 6г по тази причина.

Той другата година ги навършва, та сега ще мислим дали да го местим, или с бебето да са си при един педиатър, та поне ако/като боледуват заедно, да не тичаме на две места за прегледи и направления. Grinning

# 158
Сега пък ми казаха, че не става с направление/на частно да водя бебчето при педиатър за ежемесечните прегледи и ваксини......Задължително било педиатърът да работи и като ЛЛ, за провежда тези консултации 😒 Иначе най-добрият педиатър в Бургас си е наблизо, но жена му, която е ОПЛ със специалност педиатрия, издавала направления за педиатър.... Как е възможно педиатър да дава направления за педиатър. Не знам в Бургас ли нещо е сбъркано или по принцип са такива хамалогии...Преглеждал бил и дечица от новородени, но не правил ежемесечните консултации.

# 159
Очаква се, че законите и изискванията в БГ са едни, но от личен опит мога да кажа, че в различните общини виреят различни практики.
Не само в сферата на здравеопазването.
Аз лично те съветвам да потърсиш педиатър, който да поеме детето още от начало, за да не се налага да се занимавате с направления за друг педиатър. Grinning

# 160
Аз както казах сме си при ОПЛ цялото семейство, но не съм имала проблеми с това. Тя си му водеше ежемесечните консултации (също имаше зелен коридор за здрави деца 2 пъти седмично, сега май няма, но пак родителите се уговарят с нея и като дойдат директно отива с тях в кабинет, който е специално за детски консултации), тя му слага всички ваксини, въобще всичко по програма "детско здравеопазване". При нея си ходим за боледувания, болнични, бележки. И за мое щастие е адекватна и изписва АБ само при доказана нужда и има доста добра преценка за симптоматиката. При педиатър ходим наистина само ако тя не може да ни даде направление за нещо, но отново - често и да имам направление не ми върши работа. Явно наистина всеки лекар практикува различно. И е донякъде въпрос на късмет да се намери подходящ за семейството лекар.

Моето дете няма синя книжка. Една година ходихме на всеки 3м до НЗОК заради протоколи за мляко, ама и там не са ми споменавали, че трябва да има. Ваксините са му записани в ЛАК, като там личната май пишеше партида + печат и подпис, има ги и електронно. А онези стикери на лекарства, които се появиха 2004 изчезнаха отдавна. Тогава една част се лепеше някъде в аптеката, една се лепеше в книжката за лекарства отпускани по каса, после май имаше и трета част, която оставаше на опаковката (след училище ходих при мама в аптеката, та бая стикери съм виждала и помагала да се залепят Grinning ) От ваксините със сигурност при мен няма стикери, не знам дали ЛЛ си ги пази някъде.

# 161
Кактусче, не се притеснавай толкова. Намери си личен лекар за детето, който да му води консултацията. Тя като цяло е чиста проформа, тегло, ръст, някоя ваксинка и айде чао. После ще го ползваш за леки боледувания и бележки за градината. Сега хубаво е и да е в час с новите неща и да не дава антибиотик за всяко червено гърло. Пък вече недай боже да се налага по-тежко боледуване, винаги може да се отиде на частно.

# 162
Много Ви благодаря, вече съм по-спокойна 🤗 Наистина първоначално ще запиша бебчето при ЛЛ, който е педиатър, за да мога спокойно да си го водя на консултациите. По-натам може да го преместя при моя ЛЛ ☺️

# 163
Кактус, както писах, сега записахме голямото дете при ЛЛ, който мисля, че не е педиатър, бебчо също ще е при нея. Тя ми каза да си взема задължително синя книжка, тя се издава от здравната каса. Просто си харесай лекар и запиши при него детето и спазвай каквото той ти каже, защото явно навсякъде е различно кой какъв картон иска. При нас картонът беше при ЛЛ докато детето навърши 2 години, после ни го даде. Може би защото постоянно трябва да се въвеждат данните от ваксините и прегледите е предпочела да е при нея. Като цяло винаги може да идеш на частно при педиатър. Тук в София масово ползват ЛЛ на детето само за ваксини и бележки за градината, а си водят децата на частно при болест. 😉

# 164

Това за удобството зависи от лекарите. Ако директно съм водила детето при педиатърката, тя е чакала ЛЛ да пусне направление. Друг път изобщо не е чакала и не е държала на направлението, защото си обича работата и не е голяма работа, че е прегледала едно-две деца днес извънредно, от които не е взела пари.

А и сега е много удобно, след като са електронни. Само пиша на ЛЛ във Вайбър и направлението е пуснато.
Както казах, зависи от лекарите и как си се разбрал с тях.

В случаите, когато е неработен ден, не притеснявам никого, а водя в неотложен кабинет.

Всъщност това не е съвсем така, защото направление се издава след преглед. За прегледа е нужен подпис. Нито нашият лекар, нито аз съм ОК някой да ми фалшифицира подписа за едното направленията. Иначе е факт, че е редовна практика. Сигурно е удобно, ама си е лека измама. 😆

Общи условия

Активация на акаунт