Медицински университет - тема 2

• 48 038
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
Да определено ме интересува какви за изискванията за предмети и оценки в дипломата. И моят син е с американско гражданство Simple Smile
Учебниците от къде се купуват? Може би ще минем това лято да купим да се ориентираме какво изискват за изпита.
А знаете ли после дипломата признава ли се в Европа или Америка?

В САЩ не се признават дипломи от никой български медицински университет.
За Европа зависи къде.
В повечето държави се държат приравнителни изпити плюс изпит по езика.

Не е напълно вярно това. Трябва да се подадат на документи и преминаване през изпити и сертифициране от съответните американски органи, като Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG). Това може да включва успешното преминаване на USMLE (United States Medical Licensing Examination), което е задължително за всеки, който иска да практикува медицина в САЩ включително и за самите американци/

# 181
Да, имала съм предвид, че хората очакват като имат диплома, директно с нея че ще могат да започнат работа.
 Почти навсякъде се държат приравнителни изпити.

# 182
  • София

За Европа зависи къде.

извинете, това го дискутирахме вече.

за лекарската професия има автоматично признаване на професионалната квалификация в ЕС, ако тя е получена в държава-членка на ЕС.

https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/service … ic-recognition_en

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:0 … 36-20240620#anx_V

къде навсякъде се държат приравнителни изпити?

# 183
Много благодаря на всички за отговорите.
Sky Blue-ако нямаш нищо против ще ти пиша на лични.
Най странното за мен е че не намирам никаква информация за програмите на английски на официалните сайтове на съответния университет. Намирам само безброй сайтове на агенции предлагащи да ти подготвят документите. Затова търся някой минал по този път.
Още веднъж благодаря.

# 184
  • София

За Европа зависи къде.

извинете, това го дискутирахме вече.

за лекарската професия има автоматично признаване на професионалната квалификация в ЕС, ако тя е получена в държава-членка на ЕС.

https://single-market-economy.ec.europa.eu/single-market/service … ic-recognition_en

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:0 … 36-20240620#anx_V

къде навсякъде се държат приравнителни изпити?

За Европа, в частност в страните от  ЕС, е както казва jam. Бюрокрацията по места може да е по-голяма на едно място спрямо друго и оттам нещата да станат по-бавно в сравнение с  другаде, но приравнителни няма.  Иска се сертификат по езика, разбира се. На някои места, не гарантирам, че навсякъде е  така, понеже нe съм гледала за всички държави, се държи и тест за медицинска  терминология на съответния език освен този за  сертификат. Но това не са приравнителни изпити, с тях не се проверяват знанията /уменията на лекаря в професионален аспект (те се приемат за налични на база представена диплома,  академични справки, удостоверения от задължителни практики и т.н). Просто  с упоменатите две неща за  местния език  се гарантира, че въпросният доктор ще може да борави свободно с  езика в ежедеевната си лекарска практика - и при устна комуникация с пациенти/колеги/администрация, и в писмен вид.  Съвсем друг въпрос е вече дали човек ще си намери лесно място в желаната държава, искания  град, по  завършената специалност и т.н.. Твърде вероятно е в някои европейски страни заради глада за медицински кадри (поне към момента)  да стават нещата по-лесно отколкото в други.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 17:45 от Просто русалка

# 185
Здравейте! Синът ми сега е в 11 клас и му предстои подготовка за КСК, ще се готви за кандидатстване в МУ София. Тъй като не живеем в София, търся повече информация и мнения за online курсовете по биология, които учебен център "Родина" провежда? Ако някой има опит и информация - дали са достатъчно изчерпателни за отлична подготовка,  ще се радвам да я сподели Simple Smile
А ако споделите за кое населено място се касае може би бихме могли да бъдем повече полезни. Аз лично бих попитала сина ми има ли колеги от Вашия град и ако да къде и как са се подготвили.
От сегашна гледна точка мога да споделя за подготовка в Бургас, но съдейки по информацията, която предоставяте няма да е от особена полза във вашия случай.

Здравейте! Ще съм Ви благодарна, да споделите за Бургас.

Като цяло искам да запиша  специалност във ФОЗЗ- Но единствената  задочна специалност
е  Здравният мениджмънт Simple Smile.  Искам и другите специалности: Рентгенов лаборант, Мед.сестра,Помощник фармацевт,но са в редовна форма(което е разбираемо).Но аз трябва да работя ,за да се издържам и няма как.

Самият изпит е по биология. Предполагам  е 1 идея по-лесен ,от  този  за Медицина.   Да си лекар е призвание,така че желая успех на настоящи и бъдещи лекари Simple Smile  Полезна тема.

# 186
Помощник-фармацевт няма смисъл да учите. Аз още се чудя защо не са я махнали като специалност. Помощниците са с много ограничени права, само ще си загубите времето.
 Здравен мениджмънт също не виждам за какво ще ви послужи освен ако искате да сте директорка някъде, въпреки че директорските места са политически назначения, трудно ще станете директор без да имате познати в партия.
 Рентгенов лаборант е добре само че в частна болница. В държавните болници не е толкова добре платено. Работният ден за тях не е 8 часа, а по наредба 6 доколкото помня.
 Медицинска сестра пак е добре, но в частна болница отново.

# 187
  • София
Медицински сестри и рентгенови лаборанти се търсят много и в доболничната помощ. Не е задължително да е болница.

# 188
Медицински сестри и рентгенови лаборанти се търсят много и в доболничната помощ. Не е задължително да е болница.

Единственото ,което  ме притеснява е,че са редовно обучение.Не съм първа младост 😆,трябва да работя.Иначе, тази година за първи път в Бургас откриват тази специалност : Рентгенов лаборант.
Аз съм и техничар човек,мисля че
ще ми допадне. Simple Smile Благодаря ви за мненията.

# 189
  • София
Доколкото знам, здравен мениджмънт е хубава специалност за надграждане, ако вече имате някаква медицинска професия и дава допълнителни компетентности за управление на здравни заведения, медицински практики и т.н., защото там има специфики в административната работа. Самостоятелно обаче е тегаво за реализация, евентуално в държавната сфера - НЗОК, МЗ и дотам.
Медицинските сестри и лаборантите винаги ще се търсят, насочете се натам по-добре.

# 190
Доколкото знам, здравен мениджмънт е хубава специалност за надграждане, ако вече имате някаква медицинска професия и дава допълнителни компетентности за управление на здравни заведения, медицински практики и т.н., защото там има специфики в административната работа. Самостоятелно обаче е тегаво за реализация, евентуално в държавната сфера - НЗОК, МЗ и дотам.
Медицинските сестри и лаборантите винаги ще се търсят, насочете се натам по-добре.

Да  така е! По принцип здравен мениджмънт ми е като опция,заради задочнара форма.

# 191
Здравейте някой има ли го понеже не го намирам никъде за Пловдив може и лично предаване

# 192
  • Варненска клюкарка
Здравейте някой има ли го понеже не го намирам никъде за Пловдив може и лично предаване...
Не мисля че някой от тази тема ще може да ви помогне.

Попитайте тук,  темата е за подготовка за кандидат-студентски изпит по етика.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1179866.780

За другите да кажа че са вдигнали социалната стипендия на 192 лв. Бях писала преди няколко седмици, че се очаква увеличение след приемането на новия бюджет, очакваше се да стане 210 лв. но и така е добре. При всички случаи е по-висока от стипендията за пълен отличен и за разлика от нея, на социалната имат право всички, които се обучават в редовни специалности, другото изискване е студентът да не работи. В групата на сина ми има момче, което дори няма българско гражданство, а е с някакъв специален статут на пребиваване от 20 г. което също получава такава стипендия.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 19:09 от Беллора

# 193
  • София
Беллора, може би е бежанец. Те имат правата на местните по отношение на образование и медицинска помощ.

# 194
Здравейте, искам да попитам каква е учебната програма в МУ, например кой ден какво се учи, има ли свободен ден и въобще какви са настроенията на студентите и отношението на преподавателите към тях? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт