Медицински университет - тема 2

• 48 105
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Предполагам, че става въпрос за летен стаж, а не по време на учебната година.

# 346
  • София
Не, едномесечен стаж караше дъщеря ми, момичетата трайно работеха, не знам чак такива детайли като по колко часа седмично примерно.  Но и да не са твърде много, пак си е тежичко да съчетаваш учене, битовизми извън родния град, работа. Явно и това се получава успешно при някои, затова и написах по - горе, че има всякакви случаи.

ПП Явно днес в НДК  е била церемонията по дипломирането на  медици.  Видях качени снимки на стените  във Фейсбук на  двама приятели.  Успех на всички завършили  и в професионален, и в личен план.  С още по-голям ентусиазъм да надграждат наученото дотук!  Ако  в темата има  родители на новодипломирани доктори - честито Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 18:20 от Просто русалка

# 347
Моят син работи, иска да ни облекчи с разходите(като поеме отчасти своите), имаме още две деца освен него, живее в нас и е категоричен, че не иска да спира напълно да работи. Лятото е на пълен договор, сега само събота и неделя, през седмицата е невъзможно предвид лекции, упражнения, спорт..Обаче иска да е в някоя болница, да попива на терен информацията, ако там все пак успява и финнасово да си помогне би било идеално. Не виждам нищо лошо, не може да ги дюндюркаме до 30 годишни, трябва да имат отговорност, да са дисциплинирани, последователни и организирани.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 23:57 от Radina

# 348
"70% от лекарите, започнали работа във Великобритания през 2023 г., са завършили медицина у нас"
https://nova.bg/news/view/2025/02/20/488199/70-%D0%BE%D1%82-%D0% … 0%BD%D0%B0%D1%81/

# 349
Може да е полезно, видях реклама до 50% намаление на издателството на СУ.

# 350
Знаете ли какви са условията за получаване на стипендия за успех?

# 351
И аз се чудя какво стана с тези стипендии за летния семестър,нищо не обявяват! Чакаме и ние за успех правилата.

Знаете ли какви са условията за получаване на стипендия за успех?

# 352
Еми те може и  след като мине записването да се занимават със стипендиите (след 24-ти тоест), за да видят кой е останал, да му дават пари. 😂

# 353
Има логика😀

# 354
Излезнали са критериите за стипендия

# 355
Бихте ли споделили какъв размер е социалната помощ (тази за специалностите само с редовна форма), определена за вашите студенти (може и на лични)? Оставам с впечатлението, че сумите са доста различни. От АСП казват, че максималната е 315 лв., някой взема ли толкова?
Чудя се също дали си струва да се кандидатства за стипендия за успех? Доколкото разбирам, социалната помощ е целогодишна, а стипендията - само за учебните месеци, така ли е?

# 356
  • Варненска клюкарка
Стипендията за успех е семестър за семестър, според успеха -  следващия може и да няма. Кандидатства се на всеки 6 месеца и за такъв срок се изплаща. Социалната е за цялата година, но всеки месец се носи в социалните някаква бележка от университета. Доколкото знам пълната социална стипендия получават студенти, които живеят под наем, май трябваше не само да плащат наем, но и да са от друго населено място. Синът ми досега 3 семестъра е получавал за успех, но тази година предпочете да получава социалната, която от януари е 190 т.е. с 40-50 повече от тази за успех, която получаваше до миналия август.

# 357
Бихте ли споделили какъв размер е социалната помощ (тази за специалностите само с редовна форма), определена за вашите студенти (може и на лични)? Оставам с впечатлението, че сумите са доста различни. От АСП казват, че максималната е 315 лв., някой взема ли толкова?
Чудя се също дали си струва да се кандидатства за стипендия за успех? Доколкото разбирам, социалната помощ е целогодишна, а стипендията - само за учебните месеци, така ли е?
Днес звънях да питам в АСП дали дъщеря ми може да получава такава помощ за студенти, но ми отговориха, че би я получавала след обследване на семейството и ако нямаме доходи да я издържаме, тъй като сме длъжни до навършването и на 25 години при условие , че учи редовно. Явно все пак  е обвързана с доходите на родителите, бях чела мнения, че не е . При вас правено ли е такова обследване?

# 358
Не, не е правено.
На студентите медицина от Социално подпомагане се изплаща този вид помощ, заради това, че са студенти редовна форма на обучение, за която не е предвидена задочна. И не са работили и съответно нямат  и други доходи, не са се разпореждали с движимо и недвижимо имущество, не извършват търговска дейности и т.н. Условие за изплащане, като размер на доходи на родители не е поставяно като изискване.

# 359
  • София
Днес звънях да питам в АСП дали дъщеря ми може да получава такава помощ за студенти, но ми отговориха, че би я получавала след обследване на семейството и ако нямаме доходи да я издържаме, тъй като сме длъжни до навършването и на 25 години при условие , че учи редовно. Явно все пак  е обвързана с доходите на родителите, бях чела мнения, че не е . При вас правено ли е такова обследване?

според кой закон сте длъжни да издържате пълнолетно лице?

едит: намерих - според Семейния кодекс:

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Всичко това е супер обтекаемо. Юристите могат да се изкажат по-компетентно. Явно в столицата се правят както винаги на бити мечки...

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 16:30 от jam

Общи условия

Активация на акаунт