ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 2

• 24 562
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
  • UK
Никога любовта, която показваме на детето, не може да бъде “прекалена”. Но пък последиците от това да не показваме на децата ни колко ги обичаме могат да бъдат ужасяващи. Ако сега не ги гушкаме, когато са най-малки крехки и най-много имат нужда от нас, кога…
Филип и той здраво захапа юмруците, лиги текат, дневният сън е кратък, радвам се на 40минути. Кърменето през деня е на принципа ‘дърпам-пускам-оглеждам се’, само нощем и на тъмно е наистина съсредоточено.
И за мен в показаното легло има прекалено много неща, както и одеалото е потенциално опасно, особено сега като започват да ритат по-силно и да мятат краката.

# 376
В бебешката кошара не трябва да има нищо, за да не се задуши бебето.
И аз се чудих за обиколник, знам че ги отричат, но моя адски много се върти, отвива, завива и какво ли не, но не ми се рискуваше. Да ми е мирна главата спи с чувалче.

# 377
И нас ни предупредиха в кошарата нищо и с чувалче, и особено без обиколници. През деня ако правят дрямка и спят до мен мога да ги завия с нещо, но са под постоянен надзор. Дори тогава гледам в чувалчето, ако нещо изскочи и трябва да стана нанякъде. Със сигурност ще направим място за игра с оградки, защото, ако почне щъкането..вече успяват да се попреместят напред назад, не трябва да се изпускат от поглед, ако не са на безопасно. Вече ги оставям моите във форма V, защото има едно постоянно посягане - докато си държат ръчичките е сладко - но като видя нечия ръка до лицето на другото, ме хваща страх. Най-смешното е, че често намирам малката да яде ръчичката на брат си и обратното.

А за гушкането, малко като с плача. Някои хора си оставяли бебетата да плачат, за да не се учели да манипулират… бебетата едва си държат главите изправени, но кроят планове да манипулират и използват родителите си хаха те все още нямат концепция за страх от тъмното, ревност и т.н. всичко с времето си. Засега искат да бъдат гушкани и това е най-разумното нещо. Те имат нужда от нас (а пък и ние имаме толкова нужда от тях…)

# 378
На мен ми се струва, че нашата бебка я простудихме. Ей сега като се събуди за нощно хранене и дишането и едно кухо такава, като при хрема. Направо не знам, стресирам се, вместо да се държа здраво в кондиция в случая. Ей на, 3ч сутринта е, аз место да спя, за съм и в полза утре, аз стърча до леглото да я слушам как диша.

Мисля я простудихме татално снощи (за хрипането на гърдичките, което чух 2-3 пъти ще я преслушат довечера, казаха, че си изглежда добре, но отложихме ваксината за др. седмица; това през деня). Вечерта обаче изведнъж започна един рев, страшен, а тя е доста спокойна, досега такова нещо не се е случвало, плаче примерно 30сек, ама крещи, спре за 30 сек/1мин и пак започне. Помислих, че може коремче нещо да я боли, казвам на баща и “дай да извадим ваната, от водата може да се успокои”. Той каза “не”, аз не го послушах, тя ако е тръгвала да се разболява, напрааво си простудихме. Сега в 2 сутринта си връщам лентата, че не беше завита, докато я хранеше баща и след баня. Ной твърди, че тя е с гореща кръв и не държи на завивки.

Ето и тук идва момента на взаимните обвинения, макар нищо да не е казано на глас, обаче в моята глава го обвинявам за прекалено лежерен (понеже има опит), а и аз правя грешки. Казах му само “майките трябва да си слушат инстинктите, как да го правя като някой (той в случай) постоянно го подценява този опит (нещо такова)”
Едва ли сме единствени, подозирам, че е част от играта.
Тези, на които им се е случило вече да дойдат до момент на взаимни обвинения ( то аз него де, той и да има нещо няма да каже), как се справяте?

Да не говорим, че ни дадоха час в 19:42!, довечера ще е по-студено и от вчера, около 0/-1 градуса. Как се извежда бебе на такава температура, даже и за преглед?

# 379
Maya,
И ние имаме час в 16ч на 20-ти, а го дават минус 2 тогава....Завита, навлечена,  в затоплената кола, от колата до болницата набързо и от колата до входа и така...

Yolka,
И моята беба спи с одеялце, но лекичко, бебешко. Дори на нослето да е, няма как да се задуши с него. Тя просто не търпи чувалче, и първата ми беше така. Но гледам, че при теб одеалцата са тежки и плътни, опасно е. Поизпразни кошарата, пелени под главичката, леко бебешко мъничко одеалце или чувалче, и подозирам, че и блести лампата, затова се завива през глава. Има едни малки нощни лампи с мека светлина, ние сме с такава, свети жълто, има и други цветове, във форма на котенце, даже вече слагаме отгоре дреха, за да стане съвсем приглушена светлината.

И ние се гушкаме по много, особено вечер.

# 380
Препоръката е никакви одеяла, леки или тежки. Леките одеяла ако бяха безпроблемни, щяха тях да препоръчват.

# 381
И моя спи в чувал. Като е буден в кошчето слагам разни играчки, но после ги махам като заспи. Дремките му през деня са с одеало, но първо че аз го наблюдавам и той още не е започнал да си вдига одеялото до главата. Единствено в количката спи със завивка над чувалчето.
Мая, надявам се бебка да е здрава. И притесненията ти да са излишни. За обвиненията не мога да помогна. Но аз извеждам малкия на 0°- -1, -2°. Даже го оставям да спи на вън. Ако е облечена както трябва нищо няма да й стане. Ето даже сега ще излизаме на разходка.
Много ми е тъжно, че част от дрехите са му малки. С едно умиление ги прибирам. А е само на два месеца.

# 382
Нашата днес става на 3 месеца и от самото начало спи с одеало или ако е по студено с юрганче слагам ѝ го под мишниците и ръчичките и не се е случило да си го вдигне над главата само си го избутва надолу с краката като ги вдига,а в кошарата нямаме нищо друго освен тя и отгоре на повивалника едно мече за бял шум това е.Даже вместо обиколни и ползвам страничната част от гнездо

# 383
  • София
Мая, не се шашкай толкова. Ние нашата я извеждаме цяла зима, включително на температури близо до нулата, ако не и под. Според мен това я калява. Случва се да диша леко на носле, ама нищо, което да ме притесни. Слагам физиологичен разтвор, дърпам с аспираторчето и толкова.

Храним я облечена само с боди, тоест, крачетата й са голи. На всяка смяна на памперс я събличам гола. Така е от самото начало.

Ти ако не си я свикнала, разбира се не я изплясквай изведнъж на студа. Но не се плаши толкова от него. С малко бебе е нормално да се поизнервите, да обмените обвинения. Особено в началото, хормоните след раждането бушуват, на нас пък и на двамата ни е първо и хич не знаехме какво правим. Та нищо толкова не е станало. Даже се радвай, че мъжът ти е лежерен, представи си всичко да го тревожеше и да ти гледаше всяко действие под лупа.

# 384
Maya, и аз мисля като Лъвица. Много се притесняваш от студа, а не е необходимо, ако бебето е облечено добре.
Не искам да давам примери, че и ние след баня сме по пижама, понякога и с боси крачета, и че излизаме всеки ден независимо от времето (мъгли тук няма, но сме били и на минус температури, и на дъжд и сняг). На мен по-голямо притеснение би ми било, че ако ѝ е студено, изразходва повече калории, които трудно съм вкарала в нея с кърмене. Това го четох относно терморегулацията при бебетата.

А за обвиненията, имаше ги от моя страна в началото като беше напечено, докато ММ не ми обърна внимание на това и осъзнах, че не е правилно. И двамата се учим в движение и всеки има различен подход към бебка, което не го прави грешен или по-малко интуитивен. Не мога да обвинявам ММ, че е направил нещо и примерно я е събудил без да иска. И аз правя грешки сигурно, но никой не ми ги натяква. Другото, което не искам да става, е единият да си мисли, че другият е предпочитан в дадена ситуация (че тя се успокоява/приспива/усмихва по-лесно). И двамата сме най-добрите родители за нашето дете.

Пиши как е минал лекарят и дано на бебка ѝ няма нищо.

# 385
Juji, Sway, Лъвица, Dana, прави сте! Благодаря ви! Ами може и майка да ме наплаши като беше тук, колкото ми беше приятно и голяма помощ, даже чакам с нетърпение да дойде пак, в главата ми още кънти “ще я простудиш, ще я простудиш”.

Тази сутрин е весела, покашлюква по-различно от “просто от млякото”. Дадохме и вече две дози Calpol (на основата на парацетамол), само 2 може за 24 часа.

Dana, точно в целта ме уцели. Свощи тя плаче, ама така нарува, че се видяхме в чудо, не се е случвало, аз почвам да търся причина, ММ смята, че просто не е в настроение и по едно време му я взех от ръцете. Сега ме досрамя, като че ли. Той има готин подход, вкойто и изпитва търпението и няма да я носи на ръце през цялото време изобщо.

# 386
Мая, онзи ден и малкия се скъса от рев. Спи и плаче. Ей така три часа без видима причина. Като видях, че няма температура и не са колики просто го гушнах. Явно не му е било ден, или е бил крив. Не винаги има причина плача.
Баба ми, докато беше у нас постоянно казваше, че на бебето му е студено, че ще го разболея, че ще настине и че го тормозя. Ходеше да проверява млякото и водата дали са с правилна температура. Аз си правех своето и винаги казвах, че бебето трябва да е облечено с един слой повече дрехи от майката.
Започни малко, по малко да излизате - ще се чувстваш по-добре и на нея ще й е хубаво.
Аз съм супер лежерна в отглеждането му и ми е много спокойно така и си мисля, че и той е спокоен. Примерно убийте ме, но не мога да ви кажа по-колко пъти яде на денонощие. Няма установен режим. Както дойде. Само в 20:30 го къпя и до там с режима.
Всеки си има подход, но не означава че е грешен.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 11:47 от sway911029

# 387
Мая, онзи ден и малкия се скъса от рев. Спи и плаче. Ей така три часа без видима причина. Като видях, че няма температура и не са колики просто го гушнах. Явно не му е било ден, или е бил крив. Не винаги има причина плача.
Баба ми, докато беше у нас постоянно казваше, че на бебето му е студено, че ще го разболея, че ще настине и че го тормозя. Ходеше да проверява млякото и водата дали са с правилна температура. Аз си правех своето и винаги казвах, че бебето трябва да е облечено с един слой повече дрехи от майката.
Започни малко, по малко да излизате - ще се чувстваш по-добре и на нея ще й е хубаво.
Аз съм супер лежерна в отглеждането му и ми е много спокойно така и си мисля, че и той е спокоен. Примерно убийте ме, но не мога да ви кажа по-колко пъти яде на денонощие. Няма установен режим. Както дойде. Само в 20:30 го къпя и до там с режима.
Всеки си има подход, но не означава че е грешен.

Sway, благодаря, доста добър съвет. На над 7-8 градуса я извеждах всеки ден 🤷🏼♀.

Ами ей на, пак рев и сега, див рев като снощи, досега не е било, пак да кажа. Бузките са и студени.

Как мерите температура с малък, обикновен термометър?

Имам електронен, тези дни пишете (или в Ноември), че не мери правилно.

На мен ми се струва, че от простудата може да я боли коремчето. Извадих набързо възглавничката с черешови костилки, новото чувство на топлена я препарира 😁 много есладка, гушнах я и заспа.

# 388
Мая, колкото и не интуитивно да е, мисля си, че е добре партньорите в двойката да се балансират - ако единият е с по-тревожен подход, другият да е по-лежерен; ако единият е силен в едно, другият да е силен в друго, т.н. Даже си мисля, че кой каква роля изпълнява е динамично и може да се сменя според ситуацията. И при нас ММ е по-лежерен, макар и доста организиран, и ме балансира добре като почна да се шашкам. Понякога се улавям, че се дразня за неща, които не са според мен най-подходящите в момента, но си напомням, че и двамата се учим. А пък тези дразнещите неща или са неволни, или са били напълно приемливи за живота ни "преди". Просто всички сме още в период на свикване с новата реалност и е нормално да има сътресения докато се наместят нещата. Предполагам при вас още повече влияе това, че ТМ има опит от преди и може би е малко по-спокоен в ситуацията. Вярвам, нещата ще се наместят с времето.

Моята девойка днес е особено разсеяна и е трудно да й задържа вниманието да се храни за повече от 2сек на гърда или на шише. Интересни времена, дано е само период.

Дана, беше споменала за вълнени гащеризончета за навън. Може ли да споделиш име или линк?

Суей, много ти се радвам как оставяш бебо да спи навън. И на мен ми е мечта като скандинавските бебета да я оставям да дремва навън на въздух и зимата, но още ми се струва недостатъчно калена за това.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 16:02 от Moonlit

# 389
Лекар е казал това, което написах.
Ако въобще не се препоръчваха,
нямаше да се продават бебешки одеала.
Те са специални за бебетата, олекотени.
Има бебета, които не търпят чувалчета, пък са отгледани с леки бебешки одеялца.
Пък едно време прабабите ви все в пелени и одеала си гледали бебетата, чували не е имало.
Препоръката е никакви одеяла, леки или тежки. Леките одеяла ако бяха безпроблемни, щяха тях да препоръчват.

Общи условия

Активация на акаунт