На Коледа се случват чудеса, а през ЮНИ ще прегърнем нашата сбъдната мечта. - тема 2

• 37 867
  • 804
  •   1
Отговори
# 540
Вашите АГ дават ли ви препоръки за хранене? Моята , всъщност и двете и по ЗК и на частното никога не ме теглят, не ми се карат, че съм прекалила с някоя храна. Ендокриноложката в началото ме плашеше , че ще ми спира някакви храни, но изследванията до сега (все още необременявана с глюкоза) са добри и не ми казва нищо за диета, режим. Слушам на моя позната АГ-то й казва да не консумира плодове, защото имат много захар, да спре въглехидрата още от 5-6ти месец , без да има медицински предпоставки. Качила е 16кг, но си е слабичка все още освен огромния корем, но все пак е в деветия. Та се зачудих на вас поставят ли ви някакви ограничения, то всички си ги знаем тия неща, но като ти каже док някак има повече тежест Grinning
Аз съм с гестационен диабет от 11та седмица и както ви е ясно не консумирам никакъв въглехидрат,плод само зелена ябълка,портокал и киви.Захарта ми е 4,8-5 добре е,но съм и на лекарства и режимът ми е много строг през цялото време.Днес навършвам 20та седмица, качила съм 4,5 килограма,като 4 кг качих до 11та седмица,покрай инвитрото,от тогава имам качени половин-1 кг,варирам.Бебето е дори 5 дни по-голямо на последния преглед,въпреки че много се ограничавам.Качила съм единствено на корем.

# 541
Здравейте и от мен, дами!

Включвам се по 2 теми.

1. Относно втвърдяването на корема.
При мен на периоди се случва, но като се втвърди е така за цял ден, за кратки моменти се отпуска и то не напълно. Последния път, преди няколко дни ми беше най-тегавия такъв период до момента. Много се издух и имах какви ли не допълнителни неприятни и притеснителни усещания за повече от 24 часа. Включително  ме бореше много кръста и имах болки ниско долу в коремната област почти постоянно.
Не издържах и отидох на спешен кабинет в Селената. Много доволна останах от докторите. Много детайлно и спокойно огледаха всичко. Нямаше видим проблем, всичко изглеждало ОК, просто спазми. Препоръчаха ми да си увелича Магнерот- а до 3 х 2 ако усетя, че пак нещата отиват натам + Но-шпа.
Аз се чудя дали седящата поза в офиса не е фактор за тези стягания. Вие имате ли наблюдения по въпроса? Сега почивните дни се успокоиха нещата чувствително като комбинирам разходки + лежане по възможност освен седене за почивка.

2. Втората тема - бебешка количка.
Заселихме се с моя мъж на село в къща, до която има малък участък чакълест път, отделно си е малко по-предизвикателен терена в околността, където живеем. На равно сме, няма баири, но не са много ОК нещата като за количка на доста места.

Затова се оглеждаме за по-офроуд количка със стабилно окачване и големи, устойчиви гуми (да минава лесно през чакъл).
За момента фаворит ни е: https://visvitalis.bg/product/cybex-bebeshka-kolichka-talos-s-lux-slv-lava-grey

Някой има ли мнение за тази количка или препоръка за друга, която би била подходяща за извънградски терени?

Благодаря! Blush

П.С.: Рядко пиша коментари, но напоително... Grinning

За стягането е възможно да е от седенето, аз когато ходих в офиса и цял ден ме стягаше корема и вечерта, като си легнех се отпускаше. Минах само на хоум офис, за да го няма това 8 часово седене на стол само и такива проблеми вече нямам, тъй като си работя с опънати крака и не толкова сгъната на стол.

# 542
Diva-ta аз съм чувала,че в седящо положение напрежението в шийката е по-голямо ,но дали е така🤷♀

# 543
При мен АГ-то също не ми мери нито кг, нито кръвно на прегледи, даже не сме го коментирали до този момент, не ми е давала и наставления за хранене. Аз по своя преценка се опитвам последните седмици да увелича малко протеините, но аз като цяло досега определено нямам повече апетит, отколкото преди бременността.
Rubitoo за Алеракта и Магнерота, Марков на последната ФМ ми каза, че няма проблем да се приема повече магнезий, организмът сам си изхвърлял ненужното. Аз знам от приятелки, че при тях по-голямото количество е довело само до леки чревни неразположения. Марков каза също и че не е задължително втърдяванията да оказват влияние на шийката. В общи линии думите му бяха "няма значение вие какви оплаквания имате, важното е на шийката и бебето как им се отразяват." 😆

Diva-ta аз също знам, че седенето не е препоръчително при скъсяване на шийката, тогава се препоръчва най-вече лежане. При мен седенето не оказва влияние на втърдяването на корема. Вечер на дивана като се завъртя от легнала по гръб на страна или обратно, веднага се втърдява.

# 544
Аз съм в почти 25г.с. и съм +2.5кг от килограмите, които бях като забременях. Както съм казвала- първите 12 седмици свалих 6кг от тях и в 4 месец си ги върнах.
Следят ми кръвно, кг, височина на матка на всяка консултация от 12г.с насам (откакто съм записана на консултация - при мен консултациите са час при акушерката, която следи тези неща, споменах и за болки в зърната и корички, които ми се образуваха, погледна ме и каза с какво да се мажа, последния път тя ми каза какви витамини и добавки вече е желателно да се пият, да не спя вече по гръб, абе всякакви такива насоки, слуша с доплер за тонове, оправя ми болничен, поглежда ми последните изследвания, записва какво трябва да се пусне и след нея директно влизам при АГ, който гледа какво е писала тя и ми пуска направленията за изследванията, и гледа на ехографа и говорим за нещата от него + ако трябва да назначи нещо допълнително като лечение).
Тъй като първото ми записано теглене в картона е от 12г.с. когато от повръщане бях надолу, то на следвщата консултация си ги бях върнала и направи забележка, че са качени кг и трябва да спра въгл., тесто и сладко, но и казах, че просто съм започнала да се храня вече, тъй като допреди това съм карала на по 5 солети и 3 резена ябълка и лимон, то ми каза все пак, че иска да ми види отново кр. захар.
Изследвах я миналата седмица и беше 4.45. Следващата ми консултация е другата седмица и съм качила 2кг от предния път, което беше около 20.01, та мисля, че този път няма да ми се кара, защото само бебето към момента е около 300гр нагоре от тогава Grinning Хапвам си доста, не мога да кажа, че се ограничавам особено, в един момент дори и много сладко хапвах, а по принцип не обичам особено и все към соленото ме влече.

# 545
Аз ще правя обременяване с глюкоза в сряда. Качила съм 9кг (22г.с.), но стартирах от 40кг, сега съм 49кг. Бях много слаба, но пък съм ниска - 150см. Качила съм на дупе и бедра основно. Нямам никакво движение напоследък, имам адски много работа, която е на бюро и по цял ден седя на стол.
Относно храненето, онзи лекаря мисли, че имам Инсулинова резистентност и ГД,  каза да не ям НИКАКВИ цитруси, заради захарта - глюкоза и фруктоза, която увреждала мозъка на бебето. А основно това ми се ядат мандарини и грейпфрут, по 1-2 кг. на ден мога да изям.  Диетата да бъде без млечни, от месата само сухо филе, без свинско, без телешко, в рибата имало много живак, също не било окей! В предишния пост писах за този лекар, че е голям филмар и мисля да приключвам с ходенията при него. Може и гении да е, обаче е прекалено краен.
А аз самата не ям картофи и ориз от малка, направо изпадам в потрес само като ги видя. Не зная вече какво да ям, гледам да ям яйца, да ям зеленчуци, но и те не са окей вече, споделете дневните си менюта, да черпя вдъхновение за готвене.
А проследяващия ЖК ми каза да си ям разнообразно и няма смисъл от каквито и да е добавки и тн. Всичко можем да си набавим с храната! Та двамата са на коренно различно мнение и аз съм по средата някъде.
Пия протеин по два пъти на ден, че ми е нисъ

# 546
Записвам се в темата с термин 19.06 и в очакване на второ момиченце.
За килограмите - теглят ме на всяка консултация. В момента съм 22+3 г.с. и съм качила общо 11 кг. Отдавам го основно на това, че силно ограничих движението, спрях и тренировките. Разходката ми е само до офиса и обратно.
За сега АГ не ми прави забележка. Ще видим на следващия преглед. С първата бременност качих общо 16 кг като още в болницата бях -6.
Вчера пусках изследвания и кръвната ми захар е 4.29. Януари е била 4.32, така че няма особена промяна. За сметка на това хемоглобинът и желязото са паднали рязко. Утре ще ги изпратя на АГ, дано да има коментар.
Стягане на корема имам средно 2-3 пъти дневно. Казаха ми, ако ме притеснява това, да пия нош-па.

# 547
Момичета има ли някоя от вас, която като се притесни за нещо и да започнат болки ниско долу в корема.  Днес ми се случи за пореден път, не знам как да го контролирам.

# 548
Аз ще правя обременяване с глюкоза в сряда. Качила съм 9кг (22г.с.), но стартирах от 40кг, сега съм 49кг. Бях много слаба, но пък съм ниска - 150см. Качила съм на дупе и бедра основно. Нямам никакво движение напоследък, имам адски много работа, която е на бюро и по цял ден седя на стол.
Относно храненето, онзи лекаря мисли, че имам Инсулинова резистентност и ГД,  каза да не ям НИКАКВИ цитруси, заради захарта - глюкоза и фруктоза, която увреждала мозъка на бебето. А основно това ми се ядат мандарини и грейпфрут, по 1-2 кг. на ден мога да изям.  Диетата да бъде без млечни, от месата само сухо филе, без свинско, без телешко, в рибата имало много живак, също не било окей! В предишния пост писах за този лекар, че е голям филмар и мисля да приключвам с ходенията при него. Може и гении да е, обаче е прекалено краен.
А аз самата не ям картофи и ориз от малка, направо изпадам в потрес само като ги видя. Не зная вече какво да ям, гледам да ям яйца, да ям зеленчуци, но и те не са окей вече, споделете дневните си менюта, да черпя вдъхновение за готвене.
А проследяващия ЖК ми каза да си ям разнообразно и няма смисъл от каквито и да е добавки и тн. Всичко можем да си набавим с храната! Та двамата са на коренно различно мнение и аз съм по средата някъде.
Както казах с тежка инсулинова резистентност съм и гестационен диабет от 11та седмица, направо ме застреляхте с простотиите на този доктор,как забранява цитрусови,то при този проблем само тези плодове се консумират

# 549
Филмарката АГ, при която бях в началото, още при установяване на бременността почна - спираш изцяло възглехидратите, без сурови плодове и зеленчуци да не ти дразнят стомаха, спираш изцяло сладкото, рибата намаляш, без пастети, кафето спираш, млечните на минимум, само по БДС, толкова работи изреди, че както имаше някаква песен на Ицо Хазарта положението за нея беше "въздух и вода на скара". Още на първия преглед при новия доктор го попитах трябва ли да не ям нещо и ми каза, че всичко е наред, но просто да е в премерени количества и все пак да преобладават протеините, без суровите меса и риба, което е логично, но го нямаше ограничението на пост и молитва да карам цяла бременност.
Аз закусвам принцеси с кайма и яйце Grinning после киви и банан, дояждам си евентуално нещо от вечеря, за вечеря често е филе с някаква гарнитура - киноа с гъби, картофи, пюрета от целина/ сладък картоф, печени зеленчуци, пилешка супа, крем супа, леща, паста - карбонара, болонезе, със сос от зеленчуци, които са ми изостанали в хладилника и пробвам да спася, понякога ям просто някаква салата или филия с крема сирене и авокадо - ужасно много ми се ядат студени домати със сол и пържени картофи (ама като дете бях много злояда и само това ядях) Grinning пица от леща правя често, за дните, когато приятелят ми работи хоум и уикендите правя баница с оризови кори или омлети, които обаче преди да затворя, докато са още на котлона, вътре слагам на тънко пуешко филе (за да се посготви и то, че да не е сурово), магданоз, настъргани кашкавал или нещо, крема сирене, домат, та са захранващи. За себе си правя 1 яйце с по-малко плънка. А, в дните, когато не ми е много ок просто поръчваме нещо, което не винаги е особено здравословно, между храненията си ям и някакъв джънк от време на време, протеинови барчета. Далеч от правилното хранене е моето.

# 550
На мен АГ отначалото ми казва просто да внимавам с въглехидратите. Обаче това е супер общо, аз искрено препоръчвам на всеки, който се страхува от ГД, да прочете Глюкозената революция, за да знае как да консумира въглехидрати без драстичен скок в кръвната захар.  Аз ям абсолютно всичко, което ми се прииска, но вече усещам, че ми е свит някак стомахът и трябва по-малко и по-често. Аз съм в 22 г.с., като само на корем съм качила, като кг само 1 повече, но в началото и аз отслабнах, та не знам как да го броя😀 и гърдите леко са ми нарастнали, надявам се да не продължат. Обичайно много си харвсвам бюста /сравнително малка чашка Б, но ме е страх от последиците от бременност и кърмене.  При тези от вас, които вече сте с дечица, имаше ли промяна?

Втвърдяването на корема как се усеща? Моят си е винаги твърд, но не ме притеснява, смисъл усещам го нормален, втвърдяването свързано ли е с някакви стягания и болки?

Аз най-накрая стартирах с проучването на детски стоки и просто съм в ступор колко много неща има, как ще проуча правилно и избера най-разумното😀 моля, момичетата, които сте по-напред с материала, да споделите на какво сте се спрели. Аз следя чуждестранни инфлуенсъри и бях харесала от тях продукти, но като отворих нашите онлайн магазини, има много по-различни и бюджетни неща. Доста по-грозни да хаха, скандинавските продукти най-много ми допадат, но са много скъпи. Та как да разгранича стерилизатор за 300лв колко по-добър в от такъв за 80? Айде, количка може да се тества и обективно да се реши, но за останалите неща.. сложно ми се струва😀

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 13:56 от Rarina

# 551
Моят също беше твърд от началото, но на стяганията буквално имам чувството, че не ми стига въздух и ми е трудно да седна дори, все едно ще ми се пръсне, а дори не съм яла, просто изведнъж се стяга така и после се отпуска.
Моят бюст от чашка B/C преди бременността в момента е чашка D, но ми се получиха ужасни рани под гърдите и то по-скоро от запарване и протриване, че докато се оправят много ме сърбя, и си нося само спортни сутиени и то само като излизам. Нямам стрии от бременността още, но на гърдите и бедрата си имах от ученичка. Също качвам само на корем и гърди засега.
Ние май с покупките приключихме, само памперси и козметика няма, всичко взехме на база препоръки от приятелките ми, които родиха миналата година - 3 на брой и трите с различни потребности, кое ще ми влезе в употреба и как не знам, ама като за първо бебе май си прекалих и се презастраховах с всичко. Съобразявах се с липсата на място вкъщи и спрямо това, че ще се местим най-вероятно и че ще ни се налага и да пътуваме. От майкте приятелки едната не ползва стерилизатор, другата ползва такъв за микровълнова, но ние нямаме, а третата, която стерилизира нон стоп е с на Филипс Авент такъв с опцията за сушене и в крайна сметка взехме него. Тук беше споменат на Нук нагревателя, който става и за кола - него взехме, заради това, че в някакъв момент ще ни се налага да сме по-често в колата и сметнах, че е практично. Помпа също вече взехме - двуфазна електрическа на Медела, отново по препоръки на приятелка + за нея имаше доста положителни мнения. Всичките ги поръчах, когато имаше промо код за Комсед за -20% и имаше намаление в Озон, тс излязоха изгодно. Не ми се смейте и съдете, че сме взели неща, които може да не влязат в употреба, ако се наложи ще ги продадем неотваряни или ако някоя друга приятелка забременее ще отидат към нея, че всичките май сме вече на такъв етап.

# 552
Аз в 23+4 съм с качени около 5 кг, като първоначално бях отслабнала с 6кг заради гадене, така че може и да се считат като 11 качени.🤷‍♀️
За храната още при  първа ЖК моето АГ ми даде насоки за храненето като не ми е забранявала нищо, просто ми обясни кои храни е по-добре да избягвам и защо. Иначе ми даде и съвет как да се храня, така че да ми понася с гаденето. Точно в началото на бременноста ме посъветва да смесвам протеин и някакви въглехидрати, предпочитано от една група напр. един ден ако ям ориз да не ям и картофи или друг въглехидрат.
Иначе си се тегля преди всяка консултация, тъй като тя си държи на това и също така и ми мери кръвно.

# 553
Филмарката АГ, при която бях в началото, още при установяване на бременността почна - спираш изцяло възглехидратите, без сурови плодове и зеленчуци да не ти дразнят стомаха, спираш изцяло сладкото, рибата намаляш, без пастети, кафето спираш, млечните на минимум, само по БДС, толкова работи изреди, че както имаше някаква песен на Ицо Хазарта положението за нея беше "въздух и вода на скара". Още на първия преглед при новия доктор го попитах трябва ли да не ям нещо и ми каза, че всичко е наред, но просто да е в премерени количества и все пак да преобладават протеините, без суровите меса и риба, което е логично, но го нямаше ограничението на пост и молитва да карам цяла бременност.
Аз закусвам принцеси с кайма и яйце Grinning после киви и банан, дояждам си евентуално нещо от вечеря, за вечеря често е филе с някаква гарнитура - киноа с гъби, картофи, пюрета от целина/ сладък картоф, печени зеленчуци, пилешка супа, крем супа, леща, паста - карбонара, болонезе, със сос от зеленчуци, които са ми изостанали в хладилника и пробвам да спася, понякога ям просто някаква салата или филия с крема сирене и авокадо - ужасно много ми се ядат студени домати със сол и пържени картофи (ама като дете бях много злояда и само това ядях) Grinning пица от леща правя често, за дните, когато приятелят ми работи хоум и уикендите правя баница с оризови кори или омлети, които обаче преди да затворя, докато са още на котлона, вътре слагам на тънко пуешко филе (за да се посготви и то, че да не е сурово), магданоз, настъргани кашкавал или нещо, крема сирене, домат, та са захранващи. За себе си правя 1 яйце с по-малко плънка. А, в дните, когато не ми е много ок просто поръчваме нещо, което не винаги е особено здравословно, между храненията си ям и някакъв джънк от време на време, протеинови барчета. Далеч от правилното хранене е моето.

Коя седмица сте и колко кг сте качили до тук?

# 554
Относно храненето, онзи лекаря мисли, че имам Инсулинова резистентност и ГД,  каза да не ям НИКАКВИ цитруси, заради захарта - глюкоза и фруктоза, която увреждала мозъка на бебето. А основно това ми се ядат мандарини и грейпфрут, по 1-2 кг. на ден мога да изям.  Диетата да бъде без млечни, от месата само сухо филе, без свинско, без телешко, в рибата имало много живак, също не било окей! В предишния пост писах за този лекар, че е голям филмар и мисля да приключвам с ходенията при него. Може и гении да е, обаче е прекалено краен.

Коя седмица сте и колко кг сте качили до тук?
Малко по-нагоре писах също, та ще се цитирам.
Иначе първите месеци беше много зле положението при мен, защото и вода едвам приемах, и храна. Повръщах от вскчко (-6кг). Някъде началото на януари може би си върнах началните кг и едвам качвам нещо от тогава насам. +2.5кг спрямо тези, които бях като забременях.
Скрит текст:
Аз съм в почти 25г.с. и съм +2.5кг от килограмите, които бях като забременях. Както съм казвала- първите 12 седмици свалих 6кг от тях и в 4 месец си ги върнах.
Следят ми кръвно, кг, височина на матка на всяка консултация от 12г.с насам
Тъй като първото ми записано теглене в картона е от 12г.с. когато от повръщане бях надолу, то на следвщата консултация си ги бях върнала и направи забележка, че са качени кг и трябва да спра въгл., тесто и сладко, но и казах, че просто съм започнала да се храня вече, тъй като допреди това съм карала на по 5 солети и 3 резена ябълка и лимон, то ми каза все пак, че иска да ми види отново кр. захар.
Изследвах я миналата седмица и беше 4.45. Следващата ми консултация е другата седмица и съм качила 2кг от предния път, което беше около 20.01, та мисля, че този път няма да ми се кара, защото само бебето към момента е около 300гр нагоре от тогава Grinning Хапвам си доста, не мога да кажа, че се ограничавам особено, в един момент дори и много сладко хапвах, а по принцип не обичам особено и все към соленото ме влече.

Общи условия

Активация на акаунт