Августовски бебета 2024 - Тема 3

• 18 614
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Относно банана - ще се престраша да дам малко.

Вчера предложих пюре от круша и ябълка, което не му хареса. Направи физиономия като онези котки, на които като помиришат някаква храна им се догажда, ако се сещате. 😀 Хем ми беше смешно, хем се изненадах. Пробвах само ябълка да дам- не се хареса, изплю я. Опитах пюретата и си бяха сладки, нямаха кисел вкус. След седмица пак ще пробвам.

Относно млечните- другата седмица сме при педи и ще коментираме какво да правим. Не съм чела какво препоръчва Пашова за млечните. Като детето има алергия предпочитам кръвни да се пуснат, за да сме сигурни, не ми се рискува с плавни въвеждания. Отнася се и за рибата, която също е алерген и според педи с нея също трябва да внимаваме.

Вики - не знаем, надяваме се да няма. Съученик на мъжът ми му е разказвал за тяхното дете, което е било с алергия чак до 3 г. възраст и то додта по-тежко. То си е до организъм, но ще видим. Не ям сирене, нито кисело мляко, прясно тотално не. Обичам обаче така нареченото ядково мляко. Смеем се с мъжът ми, че няма как да издоиш бадем или овесена ядка. 😀
От месец някъде ям сладки неща, в тях се съдържа сухо мляко. Не съм забелязала да изпитва дискомфорт, ще видим.

Герка, ще стане, ще се случат нещата. Още малко ще си яде порция, гаранция. Няма къде да ходи. Нека си се цапа сега. Оставям го да си бърза в бурканчето и да вземе една лъжица, която я гризе. Онзи ден хвърли бурканчето.. Излишно е да казвам какво стана. 😀😀

Два дни вече след пюрето отказва мляко. Ама той изяде почти 190 гр. Общо взето ден с ден не си прилича относно захранването.
Днес ще взема каши и мисля жълтък да добавя.

Тези, които използват рапично олио или орехово, колко слагате?

# 586
Аз слагам 1ч.л. рапично олио на около 150гр пюре.

# 587
Gamora, в последната лекция, която слушах имаше вариант за деца, които не изяждат цялата порция наведнъж. При тях трябва общото количество 160гр(примерно) да се разпредели между няколко хранения.

Мазните са 1ч.л, ни в случай, че давате жълтък от още мазнини няма нужда. А кашите се правят със стандартен разтвор на АМ и пак няма нужда от мазнини.

# 588
  • София
АМ не ползвам, само кърма. Значи ли това, че в каша мога да сложа жълтък или вид олио?

# 589
И в кърмата има достатъчно мазнини.
Имай предвид, че каша направена с кърма става супер течна за отрицателно време.

# 590
Аз ударих на камък с жълтъка. Първо предизвика позиви за повръщане, което се е случвало преди единствено с картофа от общо над 20 въведени вече храни. И на следващия ден детето се обрина. Първоначално реших, че съм го претоплила въпреки че у дома температурата е постоянна. Но като се случи за втори път, вече нямам съмнение, че проблемът е в жълтъка. От днес започвам да давам фенистил и отлагам жълтъка за по-добри времена и след консултация с педиатър. За сега мисля желязото да го осигурявам с месото и да не си правя повече експерименти с алергенни храни в следващите поне 2 седмици. Силно се надявам тази непоносимост да се надрасне - в семейството ни няма алергични хора, но не там е проблемът, а в това, че ако се окаже алергичен към яйца аз не виждам как бих го опазила в бъдеще от каквито и да е готови и пакетирани храни - всички на практика съдържат яйца.

# 591
Гери, вземи си найлонов/силиконов/господ-знае-от-какво-направен лигавник. Този, който ползвам аз е по-голям от детето Joy и върши чудна работа. Направо се родих с него. Стигне ли се до повръщане, всичко се стича до джобчето долу. Почиствам го или с мокра кърпа или го мия на мивката и подсушавам на момента. Това е велико изобретение и си изби всичките 5,50 лв до стотинка. Почти само него ползвам за хранене. Текстилните останаха само за зъборастеж.

Имаме, единият лигавник е тип мушама - блуза, обличат се и е с ръкави. Обаче не помага,  той като награби лъжицата и целите му ръце се омажат с пюре. Пипа си краката (яде си ги), пипа шезлонга, пипа коланите, пипа се по ушите…Ако поне ядеше, щях по-лесно да понеса цялото мазало, но той не иска да яде 😭 Днес беше много кофти, картоф и карфиол, очевидно не му хареса, още е началото се разстрои, гушкахме го и го успокоявахме, аз също се разтроих и се разревах. Напомня ми на кошмара с кърменето първия месец…тогава обаче поне нямах толкова домакинска работа, то приготвяне на пюрета, то чистене, пране… Не ми харесва 😭😭😭😭

# 592
Герка, таткото също ли е така притеснен и напрегнат от това захранване? Ако той е по-спокоен, бих пробвала да оставя едно хранене на него и аз да изляза от стаята най-малко. Децата много ни усещат, може пък с него да реши да яде. На същия принцип при sleep training често с бащата протестът е по-малък до никакъв, а на майката е кошмар.
Аз да си призная сега към Лео съм доста по-строга за цапането. Не помня дали ви разказвах, че на Макси след първото пюре му бях дала купичка с пюре просто да се цапа. А сега на Лео ако реши да бърбори докато яде веднага му напомням, че не говорим с пълна уста. Ясно, че не разбира думите, но привидно разбира тона и действията.

# 593
Всеки ден подхождам към захранването все едно тръгвам на кръстоносен поход и си казвам днес ще е денят на яденето. В кухнята започва един алхимичен процес: пресипване от буркан в буракан, от лъжица в лъжица, щот да не облизвам неговите, като пробвам температурата.

Днес му дадох пащърнак с рапично масло, двете неща, на които се подигравах преди 20 дни, че ние такова не ядем. Е, явно ям. А аз, повярвайте, ми НЕ ям в нормалното си състояние, но явно вече съм минала в друга фаза и днес остатъка и си го довърших.

Освен, че се облизвам маниакално, докато го храня, сега и мляскам, за да му подсказвам какво да прави. Ям от неговото пюре, да ме гледа. Той или отваря устата с досада, а като му писне, почва да бърбори.

Лошото е, че вече моите лудости се отразяват зле на детето, да се туткам, да съм твърде предпазлива... Цяло чудо е, че сме въвели 7 зеленчука, ориз и царевица (последните, както знаем, от недоглеждане).

# 594
Привет, момичета! Моля ви се кажете какво да я правя малката, от както я захраних това нейното ако стана твърдо (доста твърдо), бая се напъва докато го изкара …. Тя още като беше само на кърма се изхождаше в седмицата по един път, после с един пробиотик започва регулярно през ден, но сега пак е някакъв ужас…. Умишлено всеки нов зеленчук й добавям към тиква (нали уж разхлабва) и нищо не помага… снощи изкара два пъти по едно като фитил ( извинявам се за уточнението) и се помъчи сякаш бая. Яде броколи, тиква, картоф и морков, като картоф и морков умишлено не й давам последните 4-5 дни и пак е същото …. Само на обяд й давам зеленчукови пюрета ( аз си ги приготвям), яде по около 120-130 грама (гледам да ги правя и по- редички), след това я дохранвам обаче. Предлагам по- често вода, но не я обича особено. На консултация ще ходим другата седмица и ще отправя въпроса и към педиатъра, но ми се искаше да чуя и вашите мнения и евентуално решения на проблема

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 16:26 от Буболечката

# 595
Аз минавам с въпрос .. забравила съм.
Като въвеждам жълтък , след какво количество може да въведа и месо.
Знам , че се редуват , но си го представям първата седмица да давам през ден жълтък и на следваща да вкарам пуешко/заешко или пилешко.Споделете вир как процедирате.

# 596
Marbellaa, аз давам всеки ден 2 седмици жълтък и после през ден жълтък/месо.

Буболечка, има специализирани млека, но до колкото разбирам кърмиш. Добавянето на разхлабващ продукт към менюто дали е вариант?

# 597
  • София
+1 за кашите с кърма - течно мъчение. Няколко дни се тормозих и ѝ правех по 30мл, по 30мл белким ги изяде преди да се втечнят и така докато си изяде нужното количество и пак към края на тия 30мл кърма с каша се втечняваха, а моето дете яде..
Повтарям се, но царевичната каша на хип е ужасна. Мисля да не ѝ давам повече или да пробвам друга марка.

Рапично олио добавям 1ч.л към зеленчуковото пюре. Олио се добавя към зеленчукови пюрета със или без месо/жълтък. Не се добавя към пюре с риба. Целта е добавяне на омега 3, а не просто мазнина. В кърмата и АМ има, затова не се добавя към каша направена с мляко, ако кашата е с вода и плод примерно пак трябва да се добави.

Аз утре ще въведа пуешко и след това мисля да почвам жълтъка, колебая се за метода на Пашова с цялото яйце, но сякаш ме е бъз.

Последно да се похваля, че днес ѝ пробутах 30мл вода, което си е постижение за нас. Sweat Smile

# 598
  • Пловдив
Ивайло е по-податлив да яде пюре на вечеря - така, че се възползвам. Днес не съм давала, че сега се прибираме от театър и не исках свекървата да се занимава с това.
Не опитвам пюретата, правя ги на око, не ги дояждам, а ги хвърлям остатъците.
Каши няма да предлагам, както беше и с баткото.
Жълтък/месо ще редувам от средата на месеца.

# 599
Калоян днес навърши 6 месеца и още не мога да асимилирам някак как лети времето. Иначе вече хапва доста неща, даже с пуешко захраних тази седмица. От известно време давам преди обяд пюре и си хапва, но днес категорично отказа и си търсеше млякото. Вече има жестове , който ми подсказват какво иска или му пречи и е някаква форма на комуникация. От толкова време лигавене и чесане, чак сега вече съм сигурна, че тръгват зъбчета. Много е неспокоен и денем и нощем и ръчичката му е все в устата, търси вода по цяла нощ и се събужда с рев. Давам му Калгел и всички гризалки са в хладилника и като вземе някоя пъшка облекчено. 
Слагам го да седи и на земя и на диван и къде ли не , но не иска да стои прав. Преди рязко се дърпаше назад със сила и все се притеснявахме да не се удари и го придържахме, а сега се спуска напред гърдите ми да стигнат крачетата и после прави нещо като шпагат и ляга по корем. Знам че като е време ще започне , но на този етап е това.

Общи условия

Активация на акаунт