Живот без социални мрежи

• 8 410
  • 238
  •   1
Отговори
# 165
Използвате социална мрежа, за да обяснявате колко добре живеете без социални мрежи  Simple Smile

# 166
Не знам дали на някой тук му се занимава да обясни разликата между ед.ч и мн.ч.

# 167
Не е само това. Форумите са анонимни, поне в преобладаващата част хората не обявяват самоличността си. И не качват лични снимки. Много голяма разлика има.

# 168
Тук споделяме супер лични неща, защото сме анонимни. Вие си мислите, че е различно. Губи се също толкова много време, пристрастява. Отделно, ако се направи профил на всеки учасник, могат да се разберат супер много неща. Даже може и да разбереш кой човек стои зад анонимното име, зависи кой какво е споделял. Но щом ви е успокоително, че НЕ ползвате социални мрежи, няма лошо Simple Smile

# 169
  • София
Има тънка разлика между форумите и истинските соц. мрежи за мен. Всъщност форумите са предвестник, но соц. мрежа е нещо повече и същевременно по-малко.
Да, във форума пак има общуване, но с много  по-голям фокус и насоченост, анонимен е, не се почват връзки и предложения с на приятеля, приятеля на позната на приятеля на приятеля, няма фидове, статусчета, моментни състояния и тн... Темите и разделенията са мн по-ясни. Мненията и темите не се затриват в общото мазало, могат да бъдат намерени и прочетени, ясни и стройни и след години. Обменът на информация е главно писмен, с по-рядко линк, снимка-помощен не основен материал. Форумът е много по-малко насочен към личността и егото и много повече към определена тематика. Не случайно никой не мечтае да става инфлуенсър във форум, а по разни др платформички... И тн и тн... Форумите може да са баба на социалните мрежи, но не са същинска такава.

# 170
Angel_Dust доколкото аз успях да разбера и тук се формират групички, лични запознанства, има и амбиции за големи компетенции в групата . Хубавото е , че не това е фокуса на този форум и модераторите вършат работа.
На мен ми харесва, че фокуса не е на личности, а на теми и проблематики.
Това, което тук ми идва в повече, са новите отговори и включените съобщения . Те понякога не могат да се изключат ефективно.
Иначе е ок.
Ели-Мели и какво от това? В същност къде е била анонимността на една открита картичка с адрес и марка, на една телеграма, на пейките пред блока и на съседските взаимоотношения, домовата книга и всичко знаещ и докладваящ домоуправител? Аз не си спомням анонимност. От време они всеки знаеше всичко за живущите около него. После спряха регистрациите и вече не знаеш до кого живее, кой обра мазетата, кой счупи огледалото на колата, кой обра бабата на 2 ри етаж ... не знаеш кой живее в съседната врата и дали децата ти се прибират безопасно във входа и дали ползването на асансьор не е капан ...
Анонимност е много интересно понятие.
Ти знаеш ли ел. попълнената ти данучна декларация къде физически се съхранява и с каква степен на сигурност на данните? А ел. ти данни като пациент и клиент на здравната каса ? А данните ти и отпечатъците от пръсти и сканирането на лице и очи при личните документи? Къде отива всичко това? И т.н. 
Наскоро слушах по немското нац. радио една дискусия за това до къде може да се простира ползването на лична информация от разни служби и една жена разказа, че работила с проблемни младежи и имала зачислена група . Веднъж ги завели на футволен мач и станала някаква неразбория и прибрали сума народ и нея вкл. Оказало се , че в полицията досието и е пълно с информация, че е била виждана незнам къде си в компанияата на един, друг или много наблюдавани личности. Но че това и е работата не било въведено. Голям шок получила от това откритие.
Анонимност ?

# 171
  • Mediterraneo
Имаш ли смартфон в джоба, анонимността е мираж. Каквито и настройки да му направиш, анонимен не си.

# 172
  • София
Предполагам се говори за пряка анонимност Тарталета не знае коя всъщност е Ели-Мели, дори тя да е саседката, сестра й или най-добрата й приятелка. Защото тук не стоим с имената и личностите си, само с интересите си. От тази гледна точка Ели може да реши да сподели нещо, което пред човек, който я познава не би. В социалните мрежи човек застава с името, а най-често и с лицето си.

Аз, например изобщо (или веднъж на години) не отварям подфорума за общи дискусии тип клюкарник, семейни отношения хептен, не поствам лични снимки, видеа... т. е. цялата по-социално мрежеста страна на форума пропускам и пиша и чета по-тясно насочените подфоруми по интереси, съответно използвам форума, във вида и формата, под която първоначално е създаден този формат, така че за мен не е социална мрежа, в смисъла, който се влага в момента в това понятие.

# 173
Това е така , тя нарича потребителката Тарталета. Може да възникне въпрос какво в същност е истинското име? Връзка  към личните данни?  Аз споделих мнение по повод изказването на Ели-Мели, че при анализиране на информацията може да се открие коя е . Да , но не е нужно да се анализира информацията. Вски компютър е разпознаваем в мрежата. Всеки договор с интернет доставчик става с лична карта. Към всяка лична карта имаш сканирани пръстови отпечатъци, лице, очи и какво ли не.
Въпроса не е дали си анонимен, защото не си. Въпроса е доколко е сигурна системата и доколко те са сигурни ... дори ако се каже, че Тарталета е Надежда Иванова. Защото за мен и Надежда Иванова ми говори също толкова, колкото и Тарталета. Докато личните данни са сигурни и няма неоторизиран и неправомерен достъп до тях ... е ок как те наричат. Само че аз не вярвам в сигурността на системата вече.

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 10:33 от bella-ciao

# 174
Грижите за собствената анонимност винаги трябва да се разглеждат в паралел с вредите от евентуално разкриване на анонимността и от друга страна усилията, нужни за това разкриване. За мен например анонимността ми в бгмама е достатъчна, защото ако някой ми разкрие самоличността нито ще ми се скапе незаконния бизнес, нито ще ми източат сметките, нито ще отида в затвора. Просто ще ми е неприятно и може би ще се оттегля, но до тамс вредите за мен. И също така с оглед на това, че никой няма да има полза и печалба от разкриването ми, не вярвам някой да положи усилията за това.

# 175
Има живот и без социални мрежи, и без форуми, и без смартфони даже. В гората при мечките. Simple Smile
Аз помня много детайли и кой какво е казал за себе си. Потребителите ги приемам като реални хора но непознати. Усещам ги и като характер. Знам и коя с коя си е дружинка. Simple Smile

# 176
  • София
И какво като помниш кой какво казал, аз мога да кажа, че днес станах сутринта изпих един чай-лайка, изядох един санвич, печен с кашкавал и чубрица, наслаждавайки се от балкона си на гледката към витоша, с котка в скута и подскачащо куче около мен, после отидох и си боядисах косата огнено червена.. Сега чакам да я отмия... Колко от това е истина? Или как си сигурна, че хората тук или където и да е в мрежата показват изобщо истинското си и пълно АЗ? Като няма и лица и имена, да има една доза анонимност... Ама можело ако някой заинтересован на държавно ниво да разбере кой си... Ми може, ама той няма да се интересува особено от личността ми... Така погледнато не държа да съобщя на фейсбук от какво гинеколкогично заболяване страдам в момента или колко памперса съм сменила и какво съм намерила вътре или че бебето е нахапало зърната ми, но в бг мама бих могла и бих намерила разбиране, съвет, без за това да ознава съседката, която ме познава, най-добрия приятел на мм и колегата от отсрещния офис. Аз така разбирам анонимността, която се визира.

# 177
И все пак се логваш, за да общуваш. Основната цел на ника е съображение за сигурност, за да не се злоупотребява. Сега, ако някой иска да демонстрира какво тяло е изваял и качи снимка по бански Simple Smile.... Така е решил. Трябва да се знае. Тематично, в съответната тема, разбира се.

# 178
Така погледнато не държа да съобщя на фейсбук от какво гинеколкогично заболяване страдам в момента или колко памперса съм сменила и какво съм намерила вътре или че бебето е нахапало зърната ми, но в бг мама бих могла и бих намерила разбиране, съвет, без за това да ознава съседката, която ме познава, най-добрия приятел на мм и колегата от отсрещния офис. Аз така разбирам анонимността, която се визира.

На практика вероятността и съседката, и приятелят на мъжа ти, и колегата да те разпознаят е много голяма. Simple Smile
Аз самата открих доста познати и роднини тук, сигурно и те са ме разпознали. Все пак сума ти хора четат тук, дори да не са регистрирани.
Нормално е, когато си себе си, а не поредният измислен образ. Макар че и в измислиците има голям процент реалност и най-големите лъжци могат да се издънят с някоя дреболия или специфична подробност. Колкото и да фантазираш, от себе си не можеш да избягаш.

# 179
  • София
Ами аз никого не съм разпознавала, не съм и го търсила, на мен никой също не ми е казвал... Устройва ме.

Общи условия

Активация на акаунт