Живот без социални мрежи

• 8 391
  • 238
  •   1
Отговори
# 180
Опитвам се да ти обясня, че няма нужда да търсиш някого – просто го откриваш неволно по това, което е споделял.
За разлика от другите социални мрежи, където умишлено търсиш някого по име.

# 181
  • София
Добре де, за толкова години двупосочно нямам такива случаи... И пак зависи кой какво и колко  споделя...
Така или иначе между форум бг мамма, форум професионален и инстаграм, тик ток и фейсбук аз лично намирам осезаема и огромна разлика... Както и между месинджър и вайбър.

И най-големият плюс. Във форум никога ме ми се е случвало да вляза в личните си съобщения, да ми е писал  "петърчо" и да не е поздравил със снимка на "гордостта" си

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 12:44 от Angel_Dust

# 182
Опитвам се да ти обясня, че няма нужда да търсиш някого – просто го откриваш неволно по това, което е споделял.
и какво правиш тогава? И този другия той какво прави?
Т.е. какво значение има?

# 183
Т.е. какво значение има?

Аз лично нищо не правя, но има такива, които правят. Някои и по съдилищата ги разнасят...

# 184
Ако няма снимка или човекът не си е написал трите имена, няма как да си 100% сигурен кой е.
Тая дето я разнасяха по съдилищата си беше пускала снимки.

# 185
Т.е. какво значение има?

Аз лично нищо не правя, но има такива, които правят. Някои и по съдилищата ги разнасят...
Защото е казал , че не харесва баба си ли?
Аз пък как мразя всяване на страх и заплахи и подобни. Уж интелигентни хора, уж страхотен правопис = върха на културата и по разни теми цитати с правописни грешки и забележки и какво ли не ... И в крайна сметка какво се опира - до свръх страите похвати - всяване на несигурност , всяване на страх и унижаване.
Ами да, кофти . Много компетентни и важни хора има с "най-добри" намерения и правата на отличнички по правопис.

# 186
  • София
Кой какво, че чак по съдилища заради форум😂😂😂

# 187
Дааааа ... някои са мноооого интересни в анонимния си образ. Аз съм забелязала, че на някои потребители форумското АЗ им е толкова важно и имат толкова нужда от авторитета си във вирт. група и може би не само вирт. ... че защитават този имидж сигурно повече, отколкото биха защитили истинското си АЗ. Според мен някои просто се чувстват по-себе си във виртуала или са там такива, каквито биха искали да са ??? Не знам... И от там по-уважени, по-истински и от там по-раними ... и то за дребни неща.
Ако баба Пена пред блока вземе да ме плаши с кварталния заради паркирането на колата  и и кажа - ходи се пЕри ... е по-леко , отколкото като изкритикуваш подхода на някой във виртуала. Там веднага те пращат на психиатри, предписват ти хапчета или те съветват пращат да пиеш такива. Доста тежка реакция.
На това ли се вика пристрастяване или е вживяване в образ или друг ефект ?

# 188
Измислиците си личат. Например как си много зает в реалния живот човек, със супер кариера и хиляда ангажимента, обаче на ден пишеш по двайсет-трийсет фермана в десет теми. Което изисква с часове преглеждане на теми и писане на постове. Ей сега докато прочетох новите постове в две теми и написах коментари, си минаха едни 15-20 минути от живота ми като стой та гледай.

# 189
Много често разпознавам хора тук и мен са ме разпознавали, а съм от голям град. Наскоро колежка, която е с много малко постове питаше за определено училище, по две-три типични думи беше разпознаваема. Не се "обявих", но в реала я окуражих за избора. Разпознавала съм и реални познати, които упорито рекламираха тук собствен бизнес под форма на скрита реклама. В наборните теми се откриват майки на съученици, в "пазарните" се откриват съседи.
Във ФБ колкото и да е "налице" всичко, поне има затворени групи, в които си наясно кой участва, дори да са с хиляди.

Много от предлагащи те стоки и услуги нямат сайт, а само ФБ страница на която може да видиш какво се предлага Във ФБ може по една тема (или в една група) да четеш и си пишеш едновременно на няколко езика, които владееш. В общи линии, кой колкото време има за губене, да си го губи както иска.

# 190
  • Mediterraneo
Аз съм разпознаваема, защото не съм анонимна от поне 20 години, когато правехме форумните срещи. Във ФБ също имам една стабилна група от форума. Не лъжа, не украсявам, споделям, но не се притеснявам, ако и когато някой ме разпознае. Навремето една колежка от друг град ме дръпна и ме пита дали аз съм Тарталета. Ми аз съм, да, ти коя си Simple Smile

# 191
Имам фб и инста, за тикток съм май твърде стара, не мога да го схвана. Когато добре и динамично живея в реала и нямам време да се обърна, не поствам. Когато нещо ме хваща съклета, започвам активен живот в социалните мрежи. Имах един период на почти отшелничество+ нещастна любов и тогава много редовно поствах. После с години почти нищо, сега пак са ме хванали лудите и почнах активно да поствам. Иначе съм с много "приятели" във ФБ и гледам как наистина заети зрели хора, професионалисти, постват поне по 4-5 пъти на ден някакви дълбокомислия, откъде тази енергия и желание не знам...Не го разбирам. Имах позната със селфи от залата на раждане. В такъв личен момент да снимаш и да постваш...ексхибиционизъм.  Някои си изтъпанили постове на деца, ваканции и какво ли не публично достъпни. Не ги ли е страх се чудя, не ми е морално деца така да се постват наляво надясно.
В инста започнах да следя много акаунти за бягане, защото планирам да изтичам първия си маратон. Пак свързано с това, че ме пере сачмата. Та поне при мен, ако наистина добре и мн динамично живея, постовете в соц. мрежи са буквално по 2-3 пъти в годината. Ако нещо не ми е баш наред- зачестяват. Никога не съм си трила акаунти или нещо такова, защото не виждам смисъл, не съм маниак на тема сигурност и анонимност, гледам да пазя децата си, адреса си, банковата инфо.

# 192
  • Другата България
За да го откриеш “неволно“, и то вероятно не само въз основа на един пост /защото може да е съвпадение/, трябва да прекарваш огромна част от времето си тук, четейки и следейки във всякакви подфоруми, вероятно имаш предвид СО. Аз там до скоро не припарвах, защото ценя душевното си здраве, сега чета и пиша в две теми и то съвсем спорадично, и съм изумена как има потребители /дори и ти вкл./, които помните коя потребителка кога какво писала, за кого, каква тема пускала, разпознавате дори анонимните такива. Blush Казвам го без ирония, а от гледна точка именно на това, че няма как да откриеш неволно някого, ако нямаш излишно време да висиш из подфорумите, или пък ако не го правиш целенасочено.
Другото което е , никога не съм била фен на това да споделяш живота си от-до, ама наистина, включително и ден по ден какво правиш и с кого, да показваш лични снимки, да разкриваш подробности за месторабота, семейно положение, деца, внуци, проблеми с деца, снахи, зетьове, сватове...именно защото пълна анонимност няма никъде, дори и тук. С когото съм решила, съм споделяла на ЛС, имам и хора във ФБ, които са достатъчно дискретни, за да не изтипосват тук лични подробности /благодаря за което/.

# 193
А, то няма значение колко време прекарваш тук. Някои са от години и все още се държат като паднали от небето.
Достатъчно е просто да четеш с разбиране и да помниш това, което си прочел.

# 194
Разпознала съм една колежка само и то, защото тук е с името си, та едно съвпадение на нещо познато и като погледнах ника, ми стана ясно, че е тя. Но тя и снимки качва, очевидно няма за цел да бъде анонимна. Иначе имам близки познанства от форума, които се запазиха през годините, и на живо сме се виждали много пъти. Heart

Общи условия

Активация на акаунт