Живот без социални мрежи

• 8 404
  • 238
  •   1
Отговори
# 195
Във форума пишат немалко хора, които знам от реалния живот, обаче никого не съм разпознала за 17 години. Винаги е щото те са се разкрили или някой друг ми е казал.

# 196
Разпознах 2 дами от форума - най-вече, защото си слагат снимките в темите, които аз следя (за разкрасяване), а после случайно видях същите 2 дами в една много известна ФБ група (пак за красота) и знам вече и истинските им имена. Разбира се, инфото си остава за мен, няма да тръбя коя съфорумка как се казва.
Иначе - запознавала съм се тук с дами, с които вече сме приятелки и в реалния живот.
Всъщност - най-близките ми хора в момента са от бг-мамма. Не съм започнала да чета и да пиша във форума с такава цел, но ето че се случи. Страшно съм благодарна 😇!

# 197
Ами, примерно аз съм много паметлива и често с лекота запомням излишна информация..✌️ Не го правя с умисъл, още по-малко да уличавам някой съфорумец.
Изхождайки от себе си, не бих се усъмнила, че повечето хора го правят непреднамерено.

Социалните мрежи са ми важни заради контактите, които съм си създала.🙂 От няколко години не съм активна, но не бих си изтрила профилите. Дори и тук, ако след време по някаква причина спра да влизам. Твърде лични неща никога не съм споделяла за себе си.

# 198
Повече от 10г. съм във фейса и най-голямата полза са музикалните записи с известни и не толкова известни композитори и изпълнители........И познати и непознати музикални произведения.......Научих някои нови композитори за мен като Бибер, Хайнихен, Локатели......Закачен съм към групи за барокова, класическа и естрадна музика и хората ми поднасят записите наготово. Понякога и аз се включвам с нещо интересно. Имам 226 приятели и познавам лично по-малко от половината. Не виждам смисъл от хиляди.
Предишните години моя близка ме учуди с някаква програма, чрез която сме можели да следим кой разглежда нашия фейс. Попитах я защо ни е това, но тя не отговори......Ако не искаме нещо да бъде на всеобщо разглеждане, не би трябвало да го показваме. Но снимки, картинки, аудио и видеозаписи защо да крием? Нека, който иска да ги разглежда и копира, ако му допадат. Предишните години качих малко снимки от Флоренция, а също и от коледна украса тук и в Русе. Харесаха ги. Забравих и снимките на стари автомобили. Някои са от началото на 20-ти век, а има и малко от 19-ти. Има даже един парен автомобил от 18-ти век!

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 02:38 от vl

# 199
Мда,
За мен пък инстаграм е мястото за музика, аз не съм по класиката, но откривам много нова и позабравена музика в разни клипчета. В тик-ток също има, обаче като цяло нещо не го харесвам.
Иначе във ФБ има много полезни групи, а и също много забавни, например има една с кулинарни недоразумения, която е голям смях. А, да, следвам и разни хора с разни рецепти, също ми е много полезно.
Изобщо - социалките имат за мен повече приложение за научаване на разни неща, отколкото затова да видя кой познат е бил на почивка еди-къде си или в кой ресторант какво е ял, защото на нашата възраст общо взето снимките са я от ваканции, я от някакви ресторанти, я нещо, свързано с децата. Аз примерно го качвам моето хлапенце чат-пат, но не public, само private, защото имаме роднини в чужбина, радват му се много. И като цяло - хората, които са ми в листа в социалките са малко и ги познавам лично.

# 200
Имах фейсбоок,сега имам тик ток и инстаграм,но вчера затворих инстаграма почнаха да ми излизат клипчета 18+ незнам защо 😁исе ядосах и дезактивиране.Остана ми тик ток и ю туб . В инстаграм имам 800 последователи не е кой знае чак какво ,но не мисля
 да инфлуенствам. То си трябва време, да пишеш на всеки по отделно,снимки глупости, че като се разсърдят те отследнат 🤣🤣🤣така ми е добре сега бгмама,тик ток и ютуб.Може да ме хнанат лудите и тик ток да махна въпреки че.там следя рецепти за готвене и козметика.На 38 съм по -добре ми е ,май без тия медии четеш и се напрягаш!

# 201
Има живот без социални мрежи, всички го живеехме преди 15 години.

Лично аз активно ползвам Фейсбук, имам Инстаграм, но там нямам нито една снимка и почти не влизам. Тик ток нямам, не е моето.
Фейсбук използвам активно. Вече рядко качвам снимки, но научавам полезна информация от групи и страници, които съм последвала. Фийдът е такъв, какъвто си го направим. Ако на някой му излизат само простотии - значи това е харесал и търсил. Имам само реални приятели в приятелите + 2-3 дами, които познавам от форума. Около 150 човека. Странно ми е добавя непознати или да имам 5000 "приятели".
Месинджър и вайбър също ползвам активно, Уатс ъп по-рядко.

Във форума смятам, че лесно могат да ме разпознаят, но аз не съм написала нищо лъжливо, тайно или срамно, така че ми е все едно дали някой ще ме познае.

Имам онлайн банкиране, плащам активно чрез него и телефон/карта. Как пък няма да се редя на опашки за битови сметки, само това оставаше... И колата си купих онлайн - лизинг, договор, подписване и плащане само през телефона. Рядко имам повече от 10-20 лв кеш в мен. (Изядоха ме преди време по този повод във форума Grin )

Баща ми (65г) никога не е имал социални мрежи и си живее съвсем нормално. Ползва Интернет като вестник - чете новини, гледа разни неща в Ютюб и толкоз.
Майка ми (61г) има Фейсбук и по 4567 часа си говори с приятелки в чужбина по месинджър. Клюкарят си.

Много ми се иска разплащанията да станат основно онлайн. Да видя тогава как работодателите ще крият осигуровки и ще плащат под масата! Една Дания да бъдем в това отношение. Мечта ми е! Само така ще се стегнем!

# 202
Форума си е социална мрежа( платформа). И аз съм разпознавала хора от реала, предполагам и мен са ме разпознавали. Тук се споделят повече лични неща отколкото във ФБ с мотив, че сме уж анонимни. На мен лично ми е все тая. Благодарение на форума изпилих доста грапавини в разбиранията си. Форумните шамари имат ползи понякога, друг път са само чесане на някакво виртуално его.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 19:02 от •MERA•

# 203
  • Melmak
Във фейсбук не добавям непознати, защото не виждам смисъл от това. Не си търся мъж, че да си чатя с някакви виртуални свалки и подобни. Снимките ги слагам да ги виждат само приятели, но ми е ясно, че всяка снимка може да се свали и да бъде изпратена и на други хора, но нямам проблем с това.

Във форума се старая да съм неразпознаваема. Не си казвам името, нито къде работя. Общо взето има някаква информация за мен тук - на колко съм, от къде съм, че съм омъжена. Обаче това са хиляди други жени също. Не споделям снимки тук.

Има много интересни теми, които са ми били все в помощ. Особено здравните, темата с добавките от айхърб и подобни.

Семейни отношения е също подфорум, който предлага известна анонимност. Сигурна съм, че хората, които пишат с проблемите си, не биха споделили това и на най-близките си. Искат някаква гледна точка от непознати.

В групата на Безопасна красота във фейсбук почти всички постове са анонимни. Хората вече питат за маникюристка анонимно. Но там и да отговориш.. не си анонимен. Тоест ако има пост, чийто автор е анонимен, ние отговарящите, заставаме с името си. А тук не е нужно това, защото все пак сме някакви непознати. Примерно аз съм правила аборт по желание преди много години и не искам това да се знае. Тук съм писала много пъти в подобни теми, за да дам съвет или кураж на жена. Но във фейсбук няма да плесна тази информация, дори в затворена група.

# 204
Не става съвсем без. Аз най-малкото заради тренировките на детето, съм принудена да имам ФБ. А отдавна искам да го изтрия.

# 205
Не става съвсем без. Аз най-малкото заради тренировките на детето, съм принудена да имам ФБ. А отдавна искам да го изтрия.
И принудени да идаме Shkolo.bg 🤣

# 206
Аз харесвам фейса по професионални, хоби и купувачески причини.
Във фейса има кооперативи, където отначало имаше много производители, сега не толкова.
Преди имаше хора, които казваха, отивам с колата по селата и пазарувам (по-)чиста продукция.
Заради пандемията, много хора се обявиха във фейса в кооперативите - ще бера смокинята, ще са около 8 кг, цена Х лева.
Отядохме си на пресни плодове и зеленчуци, разбира се, промъкваха се продавачи от магазини, а сега са основно прекупвачи, но като цяло все още има голяма полза от страниците на кооперативите.
За хобитата и други покупки също - спестява ходене от магазин на магазин.
За четене на коментари по интересни теми също.
Предимство на фейса - ако нещо не е актуално, спокойно можеш да го "изтриеш", да не е видимо, ясно че всичко качвано остава по сървърите по света. Ако  някоя маймуна те дразни, спокойно я блокираш и не ти се мярка пред очите.
И най-голямо предимство - фейсът е в целия свят, особено с машинния превод. На свое разположение имаш групи по интереси от целия свят, повече мнения, снимки, идеи, съвети, отколкото само в един форум на един език.

Недостатъците също са безброй, особено след цензурата на комюнити стандардс, но всеки си преценява.

# 207
Използвате социална мрежа, за да обяснявате колко добре живеете без социални мрежи  Simple Smile
Това тук за социална мрежа ли го броиш или не правиш разлика между Австрия и Австралия?

# 208
Да, не виждам съществена разлика. Развяват се лични драми, пускат се лични снимки, организират се в групи/теми, пишат се лични съобщения, трият се писаници на поразия, рекламите вървят с пълна скорост. Само не може да се блокира конкретен потребител.

# 209
С колежки от Турция съм в командировка. Изумени са как нямам Инстаграм?!?! Абсурдно било, как следвам тоя и ония... И не ме вълнува да следвам който и да е. Ако ми трябва нещо си го намирам. Клюкарски истории не ме вълнуват..

Общи условия

Активация на акаунт