Живот без социални мрежи

• 8 443
  • 238
  •   1
Отговори
# 150
Темата се преекспонира от социалните мрежи към виртуалните разплащания. Та.
Колкото и да са удобни, имам едно тънко вътрешно усещане винаги за несигурност.
Получават се сравнително често бъгове – я банката нещо имала профилактика и онлайн плащанията нам какво, я нетът нестабилен, я минало/не минало дадено плащане. На някои места не минават картите, имат висока сигурност, отхвърлят се плащанията и за да поръчаш трябва да направиш 5675757 верификации и потвърждения (което лично мен ме напряга и изнервя адски).
Затова – оставам някаква сума за удобство в картите и останалите се теглят и ползват кеш. Така и на мен ми е по-спокойно като виждам паричката, а и намалявам риска от "не знаем какво стана, банката фалира, парите ви изчезнаха, не могат да се ползват" и тънъ "удобства" на виртуала.

# 151
Ползвам Фейсбук, предимно следя две групи на места на които живея.
Вайбър заради служебна кореспонденция.

С удоволствие бих пазарувала навсякъде с карта или с телефона, но за съжаление не мога. На пазара, в кварталните магазинчета, при фризьорката... В някои магазини пък не можеш да платиш с карта, ако сметката е под определена сума.
Безкешовото плащане ще реши проблема със сивата икономика, но пък те друго ще измислят...
Точно това не ми се беше случвало, но винаги има първи път. Успях да си запиша час за фризьор буквално в последния момент. При нея не може с карта, проверих имах пари в брой колкото за сметката, но в последния момент реших да и взема кутия бонбони за подарък. В магазина отказаха плащане под 5 лв. Купих две кутии, имахме семеен празник. Но се замислих редно ли е да ограничават плащане с карта? Ами ако няма нужда човек от друго, или няма по-голяма сума.

# 152
  • При семейството си
Ограничават, защото при малка сума банката им взима толкова, колкото е надценката им, че понякога даже са и на загуба.

# 153
С електронното разплащане има и други рискове. Изведнъж се оказва, че си пазарувал в Мексико, а ти не си мърдал от Европа. Не си правил онлайн поръчка от Мексико, бил си там на ресторант, например. Ей така с карта на мм бяха пазарували коледни  подаръци на другия край на света. Банката му възстанови всичко. Но преди години в България, от сметки в банката, където мм имаше сметка, бяха теглени суми, плащания онлайн...В нашия клон на около 40 човека. И какво? Той си бил виновен, не бил си опазил данните на картата. Да, да...Та кеша си е важен.

# 154

Затова – оставам някаква сума за удобство в картите и останалите се теглят и ползват кеш. Така и на мен ми е по-спокойно като виждам паричката, а и намалявам риска от "не знаем какво стана, банката фалира, парите ви изчезнаха, не могат да се ползват" и тънъ "удобства" на виртуала.

Това е основната причина. Не следенето от банките. Била съм клиент на 15+ банки през годините, където дават високи лихви, там съм. Не съм забелязала някакво следене. Никакво. А, че се вижда къде какво плащам, за мен е плюс. Имам си екселски вариант на банкирането, така си сравнявам и следя разходите. Досега грешките са само мои, от страна на банките - никога. КК нямам. Само с лични средства плащам.

# 155
Аз имам фейсбук но го ползвам да следя няколко групи и да гледам кратките ленти. Някои ленти даже си записвам.. рецепти, упражнения и др. Обаче има хора, които знаят и майчиното мляко на всичките си приятели във фейсбук. Това ми е неприятно. Не че и в реалния живот няма клюкарене и любопитство, ама в социалните мрежи е някак по-лесно. А как ми липсва животът без смартфоните, ах как ми липсва.

# 156
  • Melmak
Мисля, че шансът да те оберат в реала е по-голям отколкото виртуално. Просто хората са невнимателни и после “какво стана!”

Избягвам да нося кеш, нося малко. Понякога нямам. Не ми се е случвало положението да е толкова блокирано, че да няма абсолютно как да си купя нещо с карта. Направила съм си револют, имам две дебитни карти в две различни банки.

Не си пазарувам с дебитните карти в нета. Пазарувам с революта само, като има опция всеки път да пазаруваш с различна single use card. Не става за абонаменти, там ползвам виртуалната на револют.

С другите ми дебитни карти не съм имала проблем някой да опитва да ме краде, защото не ги ползвам онлайн. Правила съм си експеримент колко пари ще ми стигнат за месеца кеш - май около 450 бяха. Като това включва пазаруване на зеленчуци от пазара, където няма пос и някое друго заведение, където също няма пос.

Като сме в чужбина отново - без кеш. Пролетта в Барселона похарчих под 40€ като банкноти, носех ги, защото просто имах някакви евра от друго пътуване.
В Мадрид за кафе, което беше 1,5€ дори се изненадват ако оставиш монети, а не е с карта. В революта си обменям предварително пари във валутата, която ми трябва и така пазарувам. Успях да платя и в доминиканско песо.

Не мисля, че някой толкова се интересува Ечисера от София дали яде сирене Маджаров или Вършец.
 Потребителските навици се изследват и като си поръчвате нещо от сайт онлайн.

# 157
  • ВАРНА
Аз лично ползвам социални мрежи.
Редовно Фейсбук - там чета доста избирателно, наистина има много ‘спам’, имам Инстаграм - първия профил ми го откраднаха, пак си направих, но поствам и ровя доста рядко там. Вайбър и Уатсъп също ползвам.
Относно пари в кеш или карта, от години където мога да ползвам карта, ползвам. Кеш тегля веднъж-два пъти в месеца за джобни на детето, за някое малко магазинче, фризьор, маникюр. Сметки плащаме винаги онлайн поне от 5-6 години.

# 158
Не ползвам социални мрежи освен форума (той води ли се соц. мрежа?).
Нямам фейс, инстаграм, тик-ток нито някоя друга. Всичко премахнах преди години. Глупостите, маркетинговото позициониране, натискът за непрекъсната консумация на неща и измамите, както и цензурата ми дойдоха в повече.

# 159
Да, във Фейсбука само реклами гледаш и евентуално някоя снимчица на едни 25 приятели, на които най-много неща си лайквал.
И БГ Мама е социална мрежа, защото има и комуникация между потребителите, писма поне си разменят, наред с мъдри мисли.

# 160
Не ползвам социални мрежи освен форума (той води ли се соц. мрежа?).
Нямам фейс, инстаграм, тик-ток нито някоя друга. Всичко премахнах преди години. Глупостите, маркетинговото позициониране, натискът за непрекъсната консумация на неща и измамите, както и цензурата ми дойдоха в повече.
Май се води соц. мрежа.
И аз така с разликата , че никога не съм имала акаунти там. Просто си спестих преживяването.
НЕ знам дали съм права, но според което наблюдавам сред познати - май фб. не се ползва вече толкова , колкото преди.

# 161
  • По света и у нас
Аз изключих фб и си починах - писнаха ми постоянните ъпдейти за всички страни, клюкарщината. В инста не влизам, не ми е интересен, кой ще пуснел по- хубава снимка…
Единственото което правя е бг- мама и гледане на ютюб видеа. Добре ми е така.
Фб е за старите, но понеже старите са токсични и се заяждат открито пред публиката на ФБ, съм ги изтрила от приятелите и им звъня по телефона направо да се видим, няма нужда да им честитя рождения ден пред всички като, че ли сме на театралната сцена. Стената ми има само честитки за рождените дни на 5-6 души и това е се върти всяка година….

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 07:25 от PriMadonna

# 162
  • Mediterraneo
ФБ отдавна не е това, което беше. Все по- малко време прекарвам там, и по- добре. ИГ отварям веднъж на 3-4 дни. Най- много време прекарвам тук, достатъчно ми е.

# 163
Зависи за какво се ползват социалните мрежи, имат някои удобства като групи по интереси, където да се социализирате с хора с вашите възгледи. Примерно за организиране на планински преходи и тн, или бягане в парка.

Също така имам приятели, които нямат социални мрежи, даже един няма и смартфон. Това не им пречи по никакъв начин.
То ако се замислите и този форум е вид социална мрежа Simple Smile

# 164
Социална мрежа е, но е по-просто организирана и е по-лесна за ползване и обозрима. Модераторите вършат също добра работа.

Общи условия

Активация на акаунт