Време ли е за второ дете?

• 4 987
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
Жената иска да си има бебчие. Не разбрахте ли. Сигурно е от етноса, и наборките й вече имат по 4-5, и взимат помощи, детски, майчинство в много по голям размер от нейната заплата.

# 31
Жената иска бебе и да не работи.
Вие се скъсахте да и давате съвети за учене, преквалификация и да чака още 10 година.
Няма смисъл. Тя го е решила.

Друга ценностна система. Да правят още едно и дя си стои у тях. Тук съвети не могат да променят ситуацията.

# 32
Аз бих се въздържала да родя второ дете от човек, който се е разболял психически. В момента приоритет трябва да е неговото лечение и твоето стабилизиране на работа и повишаване на дохода ти, така че, ако се наложи да можеш сама да се грижиш за себе си и детенцето, което вече имаш. Иначе рискуваш да се окажеш в капан с болен мъж и, пази боже, болно бебе, че някои неща се предават по наследство. А и щом мъжът ти има здравословни проблеми е възможно в някакъв момент да не е в състояние да работи. Как ще оцелявате тогава четиримата  с твоята заплата? Дори и на село, четирима души с 500-700 лева си е мъчение и мизерия. Приветствам желанието ти за второ дете, но аз сама гледам две деца и знам какво означава това. Ти към момента не си готова.
Приоритетите ти, както аз ги виждам са:
1. Здравето на мъжа ти, защото той носи основния доход в семейството ви. Задължително му оправете осигуровките, макар и като самоосигуряващо се лице да са по-високи. Всъщност здравните май са около 30 лева, добре е да внася и за пенсия, човек не е винаги в състояние да работи. Подайте годишна данъчна декларация за него като работещ на свободна професия/ занаятчия (вижте на какви условия отговаря), платете му данъка и нека подаде за данъчното облекчение за едно дете. Ще получите 600 лева от вече внесения данък. Достатъчно е да декларира доход за годината от 10 000 - 12 000, върху които да си внесе и осигуровките. Те ще бъдат приспаднати от данъчната основа, като такава трябва да му останат повече от 6 000 лева, за  да ползва облекчението за деца. Също така трябва да се погрижите за психичното му здраве.
2. Ремонт на втория етаж, за да се отделите.
3. Много, малко, към момента е добре да имаш стабилна работа, т.е гледай да се задържиш на тази докато се преквалифицираш или намериш нещо по-платено. Намерете начин детето да тръгне на ясла, за да не се налага ти да напускаш работа, защото това е сигурен доход, макар и малък.
4. Едва след като са изпълнени горните три условия, а това означава да си на постоянен/ безсрочен трудов договор, може да мислиш за второ дете. На теб самата ще ти е една идея по-лесно да се грижиш за две деца, с 4-5 години разлика. А може и да си го планираш във времето да си по майчинство, когато детето ти тръгва първи клас. Така ще можеш да си си у дома първите 2 години и да обръщаш внимание и на голямото дете, защото на занималня и целодневно е доста тежко за децата. Докато чакаш да подобриш условията ви, за да можеш да си позволиш второ дете, инвестирай в първото. Детската градина е безплатна, а това означава, че парите, които ти дават под формата на детски (50 лева на месец) можеш да вложиш в допълнителни дейности в градината като танци, например или спорт. Провери в читалището във вашето село, както и в близкия град (общински център) какви дейности за деца се предлагат, често пъти са безплатни или за символична сума. Когато детето тръгне на училище ще можеш да го запишеш към УСШ да тренира безплатно, ако има такава в града до вас. Във всеки случай все ще има някаква структура за работа с деца, която предлага както спорт, така и танци, вокална група, театрално студио или нещо техническо като роботика. За момента планирай развитието на детето, което имаш. Млада си, второто дете няма да избяга. Ако родиш в момента второ, можеш да се окажеш в тежка ситуация, от която ощетени ще са и двете деца.

# 33
Както го описваш, надали ще изкарва повече от 30-40лв на ден мъжа, фаянсаджия на село не е добре. Хубаво е, че все пак ходиш за 500лв, но наистина се замисли за нещо по-добро, в града. Също още по-неприятно е, че казваш, че е болен нещо психично, а ти искаш да му раждаш още едно. Извинявай, никой не иска да е болен, да, но мислете малко, преди да прочетем поредната статия как някой си болен избил цялото си семейство. И 2 деца със 700-900лв плюс неговите- 30дни × 40лв= 1200+700= 1900-2100-1700лв. Не виждам как, ако бебето пък е на АМ, хептен. То за да се храните вие само ще заминат половината, еми сметки, еми дрехи.. не знам...

# 34
Връщайте се в Германия. Тук никакво майчинство няма да взимаш. По малко от 300 лева - социалното плюс детски за двете деца.
Горните съвети ги игнорирай. Не се отнасят за жени от твоя етнос, чиято едничка цел в живота е да се възпроизвеждат, въпреки обстоятелствата.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 12:05 от Прекрасная Василиса

# 35
Прекрасная Василиса, авторката има дете под две годишна възраст (2023 година е родено) ч, а тя самата е на 25 години (1999 година, виж й ника). Това означава, че е родила на 24 години, което е доста късно за ромите, както намекваш.
По селата и в малките градчета живеят и млади хора. Няма как всички да са в София, Пловдив и няколкото други по-големи града. То в Германия ще цъфнат и ще вържат на социални помощи или работа за минимална заплата, с която да плащат сметките и квартирата. Тук поне имат жилище или етаж от такова. Къща на село + двор, който да им е от помощ (кокошки, козичка за мляко, зеленчук, плодове) не са лошо начало. Работа се сменя, въпросът е да закрепят положението със здравето на мъжа, за да може да работи и се включва в грижете за детето/ децата. Да си оправят етажа от къщата, за да се отделят. Пък по-нататък може да мисли за второ дете и да си търси по-добре платена работа след второто майчинство. Момичето явно не чака на помощи, но стартът не винаги е лесен.

# 36
  • Най-красивата страна
Не,не е време за второ дете.
В днешно време второто дете не е ,,още един черпак вода в супата,, и ,,дрешки от първото,,.Разходите се увеличават.
Направете си ремонта,за да се отделите и да бъдете самостоятелни.
Стъпете си на краката.
Гледай да се уредиш на по-добра работа .
Отложи второто дете за след две-три години и се опитай да постигнеш нещо през това време.
Не си престаряла.

# 37
  • Melmak
И аз съм съгласна с василиса за етноса.

# 38
Прекрасная Василиса, авторката има дете под две годишна възраст (2023 година е родено) ч, а тя самата е на 25 години (1999 година, виж й ника). Това означава, че е родила на 24 години, което е доста късно за ромите, както намекваш.
По селата и в малките градчета живеят и млади хора. Няма как всички да са в София, Пловдив и няколкото други по-големи града. То в Германия ще цъфнат и ще вържат на социални помощи или работа за минимална заплата, с която да плащат сметките и квартирата. Тук поне имат жилище или етаж от такова. Къща на село + двор, който да им е от помощ (кокошки, козичка за мляко, зеленчук, плодове) не са лошо начало. Работа се сменя, въпросът е да закрепят положението със здравето на мъжа, за да може да работи и се включва в грижете за детето/ децата. Да си оправят етажа от къщата, за да се отделят. Пък по-нататък може да мисли за второ дете и да си търси по-добре платена работа след второто майчинство. Момичето явно не чака на помощи, но стартът не винаги е лесен.
Благодаря ви много за съвета . Искам да кажа , че мъжа ми вече няма психически проблеми просто тогава имахме проблеми и той се разболя , но вече нищо му няма. Ще продължа да работя , докато майка ми замине в чужбина и вече каквото стане. И.. не съм ромка , туркиня съм (това име Ани е измислено)

# 39
А като си работила в Германия 5 години, не ти ли се зачита трудов стаж? В България трябва да имаш минимум 12 месеца трудов стаж, за да взимаш минималното майчинство. И то се изчислява върху осигурителни ти доход за последните 24 месеца. Тоест, почти нищо, около 400 лева. Щото имаш до тук само 3 месеца на минималната работна заплата.

# 40
А като си работила в Германия 5 години, не ти ли се зачита трудов стаж? В България трябва да имаш минимум 12 месеца трудов стаж, за да взимаш минималното майчинство. И то се изчислява върху осигурителни ти доход за последните 24 месеца. Тоест, почти нищо, около 400 лева. Щото имаш до тук само 3 месеца на минималната работна заплата.

В дните, в които не е работила/няма доход, за осигурителен доход се взима МРЗ. Въпросът е да е на работа 45 дни преди термин.

# 41
Ми хубаво, значи в най добрия случай ще взима около 1000 лева общо майчинство и детски.
Щом я устройва, да ражда 5 ако иска. Тя ще трябва да си ги гледа.

# 42
В Германия имам стаж , но като бях бременна , бях в Бг затова и там не можах да взема нищо

# 43
Не е трябвало да се караш със счетоводителката. Прави ти услуга жената, поне е можело да се сдържиш със скандалите, докато излезеш в 45-дневния болничен. Иначе си права, и хич нищо да не си работила през последните 2 години, с изключение на малък период точно преди да излезеш в 45-дневния болничен, само да имаш 12 месеца трудов стаж, някога, в България, ще взимаш 2 години повече от 500 лева месечно. Въпросът е, като свърши майчинството какво ще правиш с вече 2 малки деца, които искат все повече и повече финанси, а държавата вече не плаща.

# 44
Не е трябвало да се караш със счетоводителката. Прави ти услуга жената, поне е можело да се сдържиш със скандалите, докато излезеш в 45-дневния болничен. Иначе си права, и хич нищо да не си работила през последните 2 години, с изключение на малък период точно преди да излезеш в 45-дневния болничен, само да имаш 12 месеца трудов стаж, някога, в България, ще взимаш 2 години повече от 500 лева месечно.
Да ,точно така , не трябваше да се карам , съжалявам много .. но вече не мога да направя нищо

Общи условия

Активация на акаунт