Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 45

• 18 473
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
Интересна историческа ретроспекция сте направили.
Моят прадядо е роден 1875г. Сред документите вкъщи е неговото кръщелно свидетелство (като дете много обичах да ровя в един сандък, където имаше стари документи Simple Smile , неговото кръщелно беше най-старият наличен). Там беше записан като Христо Стоянов и като трето име прякорната фамилия. Обаче нямам никакъв спомен дали родителите му бяха записани с две или три имена. Интересно е, че сред документите нямаше акт за раждане, нито негов, нито на дядо ми, роден 1910г. Дядо ми също имаше само кръщелно. Във всички документи прадядо ми фигурира с прякорната фамилия. Имаше само една бележка за държавна глоба или нещо подобно, където като фамилия беше написана, предполагам, името на неговия дядо. Моят дядо също навсякъде си фигурираше с родовата фамилия - нотариални договори, свидетелство за образование и прочие. В паспорта и военната книжка обаче като фамилия беше дадено името на дядо му. Въобще е било голяма каша с тези имена. Ако бях момче, щях да възстановя тази фамилия навремето. Предвид, че аз не мога да я предавам, реших, че не си струва труда. Брат ми пък изобщо не се интересуваше от въпроси от подобен род и така си останахме със скучна фамилия.

# 676
Ангел Пачаманов (художник)

# 677
Интересна историческа ретроспекция сте направили.
Моят прадядо е роден 1875г. Сред документите вкъщи е неговото кръщелно свидетелство (като дете много обичах да ровя в един сандък, където имаше стари документи Simple Smile , неговото кръщелно беше най-старият наличен). Там беше записан като Христо Стоянов и като трето име прякорната фамилия.
Скрит текст:
Обаче нямам никакъв спомен дали родителите му бяха записани с две или три имена. Интересно е, че сред документите нямаше акт за раждане, нито негов, нито на дядо ми, роден 1910г. Дядо ми също имаше само кръщелно. Във всички документи прадядо ми фигурира с прякорната фамилия. Имаше само една бележка за държавна глоба или нещо подобно, където като фамилия беше написана, предполагам, името на неговия дядо. Моят дядо също навсякъде си фигурираше с родовата фамилия - нотариални договори, свидетелство за образование и прочие. В паспорта и военната книжка обаче като фамилия беше дадено името на дядо му. Въобще е било голяма каша с тези имена. Ако бях момче, щях да възстановя тази фамилия навремето. Предвид, че аз не мога да я предавам, реших, че не си струва труда. Брат ми пък изобщо не се интересуваше от въпроси от подобен род и така си останахме със скучна фамилия.

На сайта на ГРАО намерих изключително интересна публикация за имената при раждане и брак, актове за гражданско състояние  и т.н., която ми дава отговор на много стари въпроси:https://www.grao.bg/normact/normativ.html, както и друга интересна информация - например забрана за двойно собствено име от 1953 г.

За дядото на Стон - до 1893 г. не е имало граждански регистър за ражданията, означава, че е нямало и акт за раждане, а само кръщелно свидетелство (издвало се е от църквата).

Едва 1909 г. се въвежда издването на актове за раждане, т.е. граждански документ. Браковете са били 100% религиозни и само се е водел регистър, където са се вписвали вече сключени религиозни бракове (православн, католически, други религии...)

Явно формално е имало акт за раждане, но не се е ползвал, защото през 1946 г. е приет ЗАКОН ЗА ЗАМЕНЯНЕ НА КРЪЩЕЛНИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА С ДРУГИ ДОКУМЕНТИ ЗА ГРАЖДАНСКО СЪСТОЯНИЕ, в който буквално се казва, че "Във всички случаи, за които законите, правилниците или наредбите изискват представяне на кръщелни свидетелства, може да се представят препис от акта за раждане или удостоверение от общината, издадено въз основа на регистъра за раждане."

Предполагам затова нашите деди не са имали или не са пазели акт за раждане, защото е трябвало да представят кръщелни свидетелства.

За другия въпрос, кога се е появило задължително третото фамилно име, ще ми трябва повече време да вдена какво е станало. Засега видях, че от 30.08.1935 г. новородените деца са се записвали с 3 имена още при раждането - и баща ми беше роден 3 дена по-късно.

А 1953 г. е имало възможност за служебна поправка на второ и трето име. Горе-долу по това време при баща ми е изчезнало "хаджи-" от фамилията.

# 678
Бебита. Само че момиченцето май беше циганче. Те ги кръщават с какви ли не имена.

# 679
Обретен (млад мъж)
Найчо, Сокол (възрастни мъже)
Надица
Марика
Звездица
Адела
Краислав
Аниел
Коселина
Елия и Матеа - сестрички (възприемам ги като мъжки имена)
Данила
Нелия
Алиана
Деанира 😬
Симион

# 680
Е на Симион какъв му е случая? Защо, за Бога Rolling Eyes

# 681
Е на Симион какъв му е случая? Защо, за Бога Rolling Eyes
Някой неграмотен го е записвал, знам ли!? Или слаб напън за оригиналничене🙄
Три пъти гледах личната карта, че не вярвах на очите си👀

# 682
На мен ми звучи като да е от малцинствата

# 683
Не знам дали сте споменавали Залия (участничката от Един за друг). Не съм чувала досега това име, макар че не е крайно лошо, според мен.

# 684
Тя не се казва така. Казва се Зорница.

# 685
Това е артистичен псевдоним. Момичета е фолк певица и се казва Зорница всъщност

# 686
Ясно, не бях разбрала, явно не следя внимателно Blush

# 687
  • Варна
Долната половина на имената, май сме чели на едно и също място 😉
Обретен е старо българско име.
Предполагам сте чували за Никола Обретенов например или за баба Тонка, която всъщност се казва Тонка Обретенова.

# 688
Долната половина на имената, май сме чели на едно и също място 😉
Обретен е старо българско име.
Предполагам сте чували за Никола Обретенов например или за баба Тонка, която всъщност се казва Тонка Обретенова.
Изненадаха се да видя съвсем младо момче с това име, което всъщност даже ми хареса.
Искрено се надявам всички да са чували за баба Тонка Обретенова!

# 689
Митка
Севетка
Ренгия

Общи условия

Активация на акаунт