Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 20 227
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
Бискара каква смесица си написала ... има вярно и невярно, като основната грешка е обобщението и 1:1 сравнението.

Чак смесица, надали!

Отоговорих на Марио. Малко критика и реалността от ежедневието по тази тема не е лошо да се споделя от време на време.

Иначе да, истории всякакви, идеи също, важното е всеки да е доволен и да е постигнал мечтите си.

Оптимистичното нещо от толкова години в темата е, че последните 6 години в Бавария започнаха да дават шанс на деца на чужденци да учат в гимназии. Факт е,  че вече бройката е 50:50, което е огромен прогрес. В това отношение другите провинции са десетилетия напред в сравнение с баварската.

# 406
Бавария си е друга планета явно. Сега ти разбирам позицията по-добре.  Аз не я разбрах тя за къде пита.

# 407
Утре ще има ли демоснтрации в градовете в които сте , или около тях?

Днеска на пазара до нас имаше 3 щанда от различни партии.

# 408
  • Germany
Абе моето дете е в гимназия в Бавария и не съм много съгласна с това което написа Biskara. Просто нещата се променят, преди 10г, преди 5 и след Ковид, различно е. Но всеки има различен опит. Аз пък цял живот, буквално от 7 ми клас съм учила едно нещо, а професионално се занимавам с друго нямащо нищо общо с това което съм учила. Това кой какво избира, пък накъде ще го наклони живота…пътища много.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 21:05 от PeaPink

# 409
PePink, в кой клас е детето?

# 410
  • Germany
В девети. На нашите приятели е в 11.

# 411
Да, попадат в промяната в политиката за деца с родители чужденци. Което е много хубаво, радвайте се.

Учителите работят различно. Имам ангажимент в училища последните години, и се вижда друд подход и приемственост. Те и преди го правеха, но избирателно.

# 412
  • Germany
И за математиката в немските училища (като обобщение) не съм съгласна, но пък не съм учила в СМГ и няма да се обаждам 😉🤣  Важното е, че е петък и живота е една идея по-хубав.

# 413
  • Немция
Около нас не съм чула за демонстрации, но сме в по-малък град (на периферията с по-големи) и тук вълненията по улиците ни подминават.

Чета, че в Мюнхен ще отвори централа и на OpenAI. Покрай централите на Гугъл, Apple, Intel  Мюнхен и околности заприличва на Силиконовата долина. Grinning

# 414
Но може би тези деца ако бяха дошли от друга добра гимназия в БГ пак биха се справяли добре. Според мен не СМГ то е фактор, а създадените учебни навици и постоянството да си постига поставени цели. Аз знам едно , което беше супер по математика в бг, но в Германия след семейни проблеми не могат да го отлепят от компютъраи да го закарат до училището. Факторите са много.
MariyaHris тук според мен нещата се гфилтрират като в доста гимназии по принцип трудно се дават добри оценки . Т.е. за да си отличник по нещо трябва да проявиш талант по него. Тук според мен проблема е , че профилирането не е дост. тясно. Т.е. примерно само - ако си супер по мате но не си назубрил френския и немския може да нямаш супер оценка на аби. Също имат само по 1 GFS годишно. За мен е малко. Имат проектни и групови работи, но не им остава време за представяне пред класа. Т.е. учителя ги оценява без изслушва без презентация/  .
Еми точно заради това съм казала, че по-лесно е от СМГнцето,  в немската система и за да избуташ нагоре--то е секира след секира. Един абитур да вържеш, вече си велик. Мъжът ми до ден днешен се фука с абитура си от 1.0 Simple Smile) Айде нема нужда. Системата е много жестока в Германия, а не е непременно по-добра и трудно се пробива. Явно така се калява стоманата.   Мъжът ми яко е закоравял, много бой е ял на всяко ниво Simple Smile)
Чак пък жестока. Много е гъвкава и това е голям плюс.
На мен ми се зави свят от амбиции докато прочета последните страници.
Едно време, когато кандидаствахме в унитата тук и целта като за начало беше задължителен прием в някакво уни, пишехме математика. Винаги приемаха. В абсолютно всяко уни в което кандидаствах с математика ме приеха, а аз съм скарана с математиката. Може би нещата вече са други към днешна дата.
Изпробвах днес валомата за изборите. То какво излезе, пък аз друго се канех да гласувам 😂

# 415
  • Немция
Може би е глупав въпросът, но каква е тази "валома"? Wahloma? Laughing

# 416
Детето ми е на 4г, дойдохме в Германия преди почти три години. Някак лесно попи езикът, естествено още учи, но и детската градина много му даде. Днес цял ден чета темата и си мислех колко ми е полезно, защото тепърва ще се сблъскваме с училищната система, а имам бегли познания от приятели с по-големи дечица.

И прибирайки се днес, в пощата ме чакаше писмо от близкото начално училище.
През учебната 2026/2027 малкото човече ще е първолак Sob направо не ми се вярва, да е жив и здрав, ама как лети времето...  мъж ми ме пита какво пълня очите, все едно повиквателна за казарма са пратили, ама удари ме емоцията.. Grinning
Но, имаме покана за среща, на която ще се проведе някакъв тест по немски, за да се уточни нивото на владеене. В Бавария сме и тук има някаква нова наредба за чужденчетата. Трябва да знаят немски език за да тръгнат на даскало. Ако преценят, че детето няма нужната база, ще ходи на курс, преди да почне училище.
Тепърва ще дълбая и по тази тема.

Когато ние решихме да идваме насам, доста лесно се метнахме, защото детето беше малко и го нямаше елементът "училище". Иначе не знам дали щяхме да посмеем, трудно ми се струва.
Успех!

# 417
Може би е глупав въпросът, но каква е тази "валома"? Wahloma? Laughing
https://www.wahl-o-mat.de/bundestagswahl2025/app/main_app.html
Малко помощ да направиш избор.

# 418
  • Немция
Досетих се. По тази част вече съм препитана от голямото дете Grinning, още преди месец - два.
Променяхме нарочно отговорите, за да видим как се изменя скАлата.

Марморис, всичко ще е наред с теста!
Изглежда по-трудно с големи новодошли деца, но училищната система не е нещо страшно, просто е различно от това, на което сме свикнали.

# 419
Те вчера го пуснаха, може би сте гледали нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт